nincs cím
sponsored links
A mediterrán konyha elengedhetetlen része, de a magyar konyhában is igen kedvelt fûszer. Én elõszeretettel használom bárányhoz, kecskéhez, marhahúshoz.
FELHASZNÁLHATÓ RÉSZEI
Leveleket frissen vagy szárítva használjuk.
SZÁRMAZÁSFöldközi - tenger mellékérõl származik. Elsõsorban Spanyolországban, Franciaországban õshonos.
LEÍRÁS: Örökzöld növény. Fagyra érzékeny. Akár megnõhet 1,5 m magasra növõ félcserje. Vékony, kékeszöld, fehér bolyhos fonákú levelei vannak. Kicsi lilás virágzata van.
ÉRDEKESSÉG:
Az ókori egyiptomiak, görögök és rómaiak szent növényként tisztelik. Hûség és a megbízhatóság jelképe. Esküvõn is gomblyukba szokták tûzni az eladósorba lévõ lányoknak és fiúknak. A pestis idején vászonzsákocskákba rozmaringot tettek az emberek és a nyakukba akasztották, hogy ne kapják el a ragályos kórt.
GYÓGYÁSZAT:
Nyugtató hatással bír fõzete. Kenõcsként reumára és görcsökre is jó. Gyomorpanaszokra is használják.
AROMA:
Gyantás, fûszeres ízû. Erõs aromájú.
FELHASZNÁLÁS
Mediterrán konyha klasszikus fûszere. Bárány/birka és vad kedvenc fûszere. Sertéshez és marhához is jól passzol. Zöldségekkel is jól párosítható, például babbal és paradicsommal.
BESZERZÉS
Fûszerkertek igénytelen növénye. Könnyen termeszthetõ. Cserepes változatban is kapható nagyobb élelmiszerüzletekben. Szárított változatát is megvásárolhatjuk vagy por formájában is megtalálható a polcokon.
KONYHAI ÖTLETEK
Friss, intenzív ízt kölcsönöz az ételnek. A tálalás elõtt vegyük ki az ételbõl. Jól párosítható kakukkfûvel és fokhagymával.