nincs cím
sponsored links
Göngyölt süllõ filé-citromos mártással ...
A hal, mint étel, párom számára, gyakran a panírozott és -olajban kisütött formációban ki is merül...
de én nem adom fel és próbálom minél többféle- -képpen elkészítve megszerettetni az illatos fûszerek ízét és színét segítségül hívva ...ezúttal egy citrusos kombinációban :)
Hozzávalók ...
1 fõre
2 szelet süllõ filé/ 15-20 dkg
pácoláshoz...
1 db Zöld citrom/lime/
durva tengeri só
frissen õrölt 5 bors keverék
friss kakukkfû
halfilébe tekerünk...
egy fél avokádó
1 vékony szál sárgarépa/párolva
göngyöléshez...
4 vékony szelet húsos bacon szalonna
1 kisebb zsenge cukkini
hústûk a rögzítéshez
2 ek olíva olaj
citromos mártáshoz...
1 db Zöld citrom/lime/ leve és reszelt héja
1 ek vaj
2 dl fõzõ tejszín
1 db tojás sárgája
csipet só
1 kk cukor
körethez...
2 db közepes burgonya /fõzve
Elkészítés ...
Az elõkészített hal filék mindkét oldalára zöld citrom levét csavarjuk, meghintjük durva szemû tengeri sóval és frissen õrölt borssal szórunk rá. Friss vagy szárított kakukkfû levélkéket tépdesünk a hal szeletekre és letakarva legalább 30 percet hûvös helyen páclében állni hagyjuk.
Sárgarépát és a burgonyákat megtisztítjuk és vízgõz puhára pároljuk.
Avokádóból és a puhára párolódott répából csíkokat vágunk és halfilénkbe tekerjük.
A tekercsnek kívülrõl 2 szeletnyi bacon szalonna és vékony cukkini csík köntöst kerítünk, amiket hústûvel rögzítünk.
Sütõedénybe 2 evõkanálnyi olíva olajat kanalazunk, erre ültetve tekercseinket , elõmelegített 180 fokos sütõben, légkeverésen, mintegy 10-15 perc alatt aranybarna kérget pirítunk a szalonnás burokra ... zsenge cukkinibõl vékony hosszanti szeleteket vágunk és a haltekercsek mellé téve még 5 percre, grillezõ programra állított sütõbe vissza toljuk.
Citrom mártáshoz egy edényben vajat olvasztunk, majd egy zöld citrom levét és reszelt héját is hozzá csavarjuk, állandó kevergetés mellett tejszínnel dúsítva tovább hevítjük...sózzuk és kávéskanálnyi cukrot is adunk hozzá. Tojás sárgáját bele keverve sûrítünk a mártás állagán. Gyors mozdulatokkal kevergetjük, majd elzárjuk a lángot és tovább keverve, megelõzzük a kicsapódást. Sûrû szitán átszûrjük, selymes állagot kölcsönzöve citrusos mártásunknak.
A haltekercsekbõl eltávolítjuk a hústûket. Grillezett cukkini csíkok és párolt burgonya kíséretében citrom mártással körítve elõmelegített tányéron tálaljuk .
Jó étvágyat kívánok hozzá :)