nincs cĂm
sponsored links
FÔtt marha ,
hideg Ă©s meleg mĂĄrtĂĄsokkal !
Romhånyi József: Marhalevél
Egy tehén szerelmes lett a szép bikåba,
minden vad bikĂĄnak legvadabbikĂĄba.
VonzalmĂĄt megĂrta egy marhalevĂ©lben
nagyjåból eképpen:
Hatalmas Barom!
BocsĂĄssa meg, hogy pĂĄr sorommal zavarom.
Tudom, mily elfoglalt, milyen megbecsĂŒlt Ăn,
mĂ©gis tollat ragadott csĂŒlköm,
hogy amit a marhanyelv elbÔgni nem restell,
Ăgy adjam tudtĂĄra, Mester!
Ăn, ismervĂ©n jĂłl a tehĂ©nszĂv rejtelmĂ©t,
tudja, hogy nem minden a napi tejtermék.
AmĂg szorgalmasan duzzasztom tĂ”gyemet,
gondolatom egyre Ăn körĂŒl Ă”gyeleg.
MuĂș! Minden bikĂĄk közt legelĂ”kelĂ”bb!
MidÔn meglåttam a legelÔ elÔtt,
elpirultam, elsĂĄpadtam,
vĂĄgy reszketett felsĂĄlamban,
s Ășgy Ă©reztem, hogy kĂ©j oson
keresztĂŒl a rostĂ©lyoson.
MuĂș, hogy forrt a vĂ©r szĂvembe,
hogy tĂłdult a bĂ©lszĂnembe!
Az a perc, mit velem Ăn tölthet maholnap,
megråzza majd egész pörköltnekvalómat.
Ăm mĂg ĂnrĂ”l ĂĄbrĂĄndozom kĂ©rĂ”dzve,
vad fĂ©ltĂ©s öl a szĂvemig fĂ©rkĂ”zve,
Ă©s ĂĄtjĂĄrja Ăł mind a kĂn,
velÔscsontom, mócsingjaim.
Mår bånom e merész vågyat,
hisz Ăn bĂŒszke tenyĂ©szĂĄllat,
csupa gÔg,
mely utån az egész tehéncsorda bÔg.
De ne féljen Bikasågod!
Ha nem szeret, félreållok.
Nem fog lĂĄtni levert bĂșsnak,
mert beĂĄllok leveshĂșsnak.
Ăm ha mĂ©gis kegyes szĂvvel veszi ezt a levelet,
s megszĂĄnja az ĂnĂ©rt Ă©gĂ” tehenet,
vĂĄlaszoljon hamar rĂĄja.
Ădvözli Ănt a marhĂĄja.
Ăm a levĂ©l. RĂĄĂrva a kelte.
Az Ășton a posta elĂ”tt le is pecsĂ©telte.
De a postĂĄskisasszony nem vette fel...
A magyar szĂŒrkemarha MagyarorszĂĄgon Ă”shonos , hĂșsa finom rostĂș, igen Ăzletes Ă©s garantĂĄltan BSE-, azaz kergemarhakĂłr-mentes, de az ĂĄllatot ma elsĂ”sorban turistalĂĄtvĂĄnyossĂĄgkĂ©nt tartjĂĄk. A primigenius (Ă”stulok) tĂpusĂș szarvasmarhĂĄk podĂłliai fajtakörĂ©be tartozik, annak leghĂresebb, közepes testmĂ©retĂ» kĂ©pviselĂ”je. A 13?18. szĂĄzad között KözĂ©p-EurĂłpa legkivĂĄlĂłbb hĂșstermelĂ”je volt, ĂĄllomĂĄnya ĂĄtvĂ©szelt sĂșlyos törtĂ©nelmi idĂ”ket, Ă©s Ă©vszĂĄzadokon keresztĂŒl jelentĂ”s szerepet jĂĄtszott a magyar gazdasĂĄg egĂ©szĂ©ben....A forrĂĄsok a 14. szĂĄzadtĂłl a 19. szĂĄzadig szinte megszakĂtatlan marhakereskedelemrĂ”l szĂłlnak.A magyar szĂŒrke marha eljutott NĂŒrnberg, Augsburg, MĂŒnchen, Ulm vĂĄsĂĄraiba Ă©ppĂșgy, mint ItĂĄliĂĄba Ă©s MorvaorszĂĄgba. A kereskedelem fĂ©nykora a 17. szĂĄzadban volt, amikor az Ă©vente kivitt marhĂĄk szĂĄmĂĄt 100 000-re becsĂŒlik, csak NĂŒrnberg Ă©vente 70 000 ĂĄllatot vĂĄsĂĄrolt. Az AlföldrĂ”l a hajdĂșk ĂĄltal hajtott, sajĂĄt lĂĄbukon Ă©rkezĂ” ĂĄllatok a kĂŒlföld csodĂĄlatĂĄt vĂvtĂĄk ki remek minĂ”sĂ©gĂ» hĂșsukkal, rendkĂvĂŒl ellenĂĄllĂł szervezetĂŒkkel. A nĂ©met vĂĄrosokban törvĂ©ny mondta ki, hogy amikor megĂ©rkeznek a magyar gulyĂĄk a piacra, akkor a mĂ©szĂĄrszĂ©kekben mĂĄshonnan szĂĄrmazĂł hĂșst kimĂ©rni tilos, nehogy rossz minĂ”sĂ©gĂ» kerĂŒljön a kivĂĄlĂł minĂ”sĂ©gĂ», Ă©s Ă©ppen ezĂ©rt drĂĄga szĂŒrkemarha-hĂșs közĂ©.A rablĂłgazdĂĄlkodĂĄs eredmĂ©nyekĂ©ppen 1695-ben a csĂĄszĂĄri biztosok jelentĂ©se szerint / 1622-ben a bĂ©csi udvar monopolizĂĄlta a marhakereskedelmet / mĂĄr nincs Debrecenben magyar szĂŒrke marha. Ez szerencsĂ©re nem volt igaz, de a lĂ©tszĂĄm ijesztĂ”en lecsökkent.
A fĂ©lvad ĂĄllatoknak a terelĂ©se, vĂ©delme a rablĂłktĂłl Ă©s a vadĂĄllatoktĂłl fegyverfogatĂĄsban jĂĄrtas, harcedzett fĂ©rfiakat igĂ©nyelt. Ăk voltak a hajdĂșk, akik a török hĂłdoltsĂĄg elĂ”rehaladtĂĄval a 16. szĂĄzad vĂ©gĂ©re jelentĂ”s katonai erĂ”vĂ© vĂĄltak, s a marhapĂĄsztorkodĂĄst felcserĂ©ltĂ©k a zsoldos katonai szolgĂĄlattal.........
A forrĂĄsok szerint mĂ©g a 19. szĂĄzad elejĂ©n is folyt marhaexport, de idĂ”közben nagy vĂĄltozĂĄsok következtek be a mezĂ”gazdasĂĄgban: a kĂŒlterjes ĂĄllattartĂĄs szĂnhelyĂ©ĂŒl szolgĂĄlĂł legelĂ”ket feltörtĂ©k, Ă©s elĂ”tĂ©rbe kerĂŒlt a szĂĄntĂłföldi gabona- Ă©s takarmĂĄnytermesztĂ©s, a szarvasmarhafajtĂĄk közĂŒl pedig egyre keresettebbek lettek a tejtermelĂ©sre szelektĂĄlt, istĂĄllĂłzĂł tartĂĄsban nevelhetĂ” fajtĂĄk, összefĂŒggĂ©sben a vĂĄrosok megnövekedett tej- Ă©s tejtermĂ©kigĂ©nyĂ©vel. A nagyarĂĄnyĂș szĂŒrkemarha-tenyĂ©sztĂ©s vĂ©gĂ©t az 1863-as nagy aszĂĄly jelentette, amikor a felperzselt legelĂ”kön ezrĂ©vel hullottak el az ĂĄllatok, s amely utĂĄn az ĂĄllomĂĄny soha többĂ© nem Ă©rte el a korĂĄbbi szĂĄmĂĄt. A szĂŒrke marha szerepe megvĂĄltozott: az igĂĄs ökör elÔållĂtĂĄsĂĄban hasznĂĄltĂĄk, ennek a feladatnak pedig jĂłval kisebb lĂ©tszĂĄmĂș populĂĄciĂł is megfelelt.........
A mĂĄsodik vilĂĄghĂĄborĂș utĂĄn a tenyĂ©sztĂ”munka megszĂ»nt, mert a szĂŒrke marha az akkori vezetĂ”i vĂ©lemĂ©nyek szerint nem versenytĂĄrsa a modern fajtĂĄknak. A hatvanas Ă©vek közepĂ©re lĂ©tszĂĄma vĂ©szesen lecsökkent, a hĂĄztĂĄjiban talĂĄlhatĂł nĂ©hĂĄny pĂ©ldĂĄnytĂłl eltekintve hĂĄrom ĂĄllami gazdasĂĄgnak volt gulyĂĄja, amelyben összesen hat bika Ă©s kĂ©tszĂĄz tehĂ©n volt. TulajdonkĂ©ppen a mai ĂĄllomĂĄny ezektĂ”l az ĂĄllatoktĂłl szĂĄrmazik. A szĂŒrkemarha-populĂĄciĂł lĂ©tszĂĄma a 70-es Ă©vektĂ”l kezdve egyenletesen emelkedik, az ĂĄllatok legnagyobb rĂ©sze a nemzeti parkok terĂŒletĂ©n Ă©l. 1989-ben, hosszas elĂ”kĂ©szĂŒletek utĂĄn megalakult a Magyar SzĂŒrke SzarvasmarhĂĄt TenyĂ©sztĂ”k EgyesĂŒlete, amely ma a tenyĂ©sztĂ©st koordinĂĄlja...............
A szĂŒrke marhĂĄt tilos bĂĄrmilyen ipari eredetĂ» tĂĄppal, termĂ©ktakarmĂĄnnyal etetni, mert csak Ăgy biztosĂthatĂł a teljes BSE-mentessĂ©g. A fajta megmentĂ©sĂ©ben nagy szerepet jĂĄtszĂł hazai nemzeti parkokban ma is jelentĂ”s ĂĄllomĂĄnyaikat tartjĂĄk. A HortobĂĄgyi Nemzeti Park, a KiskunsĂĄgi Nemzeti Park Ă©s a FertĂ”?HansĂĄg Nemzeti Park terĂŒletĂ©n a szikes pusztĂĄk Ă©s mĂĄs fĂŒves Ă©lĂ”helyek termĂ©szetvĂ©delmi kezelĂ©sĂ©ben a ridegen tartott magyar szĂŒrke gulyĂĄk fontos szerepet jĂĄtszanak.....forrĂĄs:wikipĂ©dia
MarhasĂĄg , tĂ©tovĂĄn ĂĄllok a hentespult elĂ”tt ,nĂ©zek mint a mĂșzeumban /moziban/,a marha rĂ©szeit egĂ©szen mĂĄshogy hĂvjĂĄk, mint a disznĂł vonatkozĂł rĂ©szeit. Ami a disznĂłnak csĂŒlök, az a marhĂĄnĂĄl lĂĄbszĂĄr, ami a disznĂłnĂĄl szĂ»zpecsenye, az a marhĂĄnĂĄl bĂ©lszĂn, Ă©s Ăgy tovĂĄbb .
A marha bontĂĄsi rĂ©szei : pofa, fej, nyak vagy tarja, hasaalja vagy lebernyeg, szegy hĂĄtulja, szegy eleje, lapocka, lĂĄbak, lĂĄbszĂĄr, farok (ököruszĂĄly), keresztfartĂ”, spitz fartĂ”, fekete pecsenye, fehĂ©r pecsenye, diĂł vagy gömbölyĂ» felsĂĄl, magas hĂĄtszĂn (rostĂ©lyos), lapos hĂĄtszĂn, vesepecsenye (bĂ©lszĂn).
A legalĂĄbb kĂ©t Ă©s fĂ©lkilĂłs fartĂ”t ugyanis rĂ©gente nem vĂ©konyka, rĂĄgĂłs hĂĄrtya, hanem kĂ©tujjnyi vilĂĄgos, lĂĄgy Ă©s jĂł ĂzĂ» zsĂr borĂtotta, mely önmagĂĄban is kellemes illatĂș s konzisztenciĂĄjĂș Ă©tel volt. (A zsĂr Ă©s annak Ăze ĂĄrul el a legtöbbet arrĂłl, hogyan tartottĂĄk az ĂĄllatot.)....
.....a fĂ”tt marhĂĄnak huszonnĂ©gy rĂ©szĂ©t kĂŒlönböztettĂ©k meg ? a stefĂĄniĂĄtĂłl a hegyes fartĂ”ig, a ?gavallĂ©rhegytĂ”l? a ?denevĂ©rig?, s igencsak becsĂŒltĂ©k azt a vendĂ©get, aki tudta, melyik rĂ©szt kĂ©ri, s miĂ©rt. Az Ănyenc termĂ©szetesen mindig a szaftosabb, zselĂ©sebb, zsĂrosabb rĂ©szeket szerette, mert az volt az Ăzesebb.....
Ăs hogy e tavaszi Ă©rettsĂ©gi idĂ”szakban a felnĂ”tteknek is jusson egy kis matematikatrĂ©ning, kĂ©rjĂŒk a következĂ” szöveges hĂĄzi feladat megoldĂĄsĂĄt: a magyar tarka gyakran kerĂŒl a grazi vĂĄgĂłhĂdra; ez a vĂĄgĂłhĂd hĂĄromszor-nĂ©gyszer annyit fizet alkalmazottainak, mint a magyar; többet fizet a vĂĄgĂłmarhĂĄĂ©rt is; ennek ellenĂ©re olcsĂłbban vĂĄg, mint a magyar vĂĄgĂłhĂd; vĂ©geredmĂ©nyben AusztriĂĄban jĂł minĂ”sĂ©gĂ» hĂșst be lehet szerezni olyan ĂĄron (pĂ©ldĂĄul BĂ©csben, az Invalidenstrassei csarnokban), ami gyakran nem magasabb, mint nĂĄlunk a nagyon rossz minĂ”sĂ©g. KĂ©rdĂ©s: hogyan lehetsĂ©ges ez?
Ha megvĂĄlaszoltuk, mĂ©g nem dĂ”lhetĂŒnk hĂĄtra, mert kutyĂĄk ennĂ©l több helyen is el vannak ĂĄsva.....
A marhahĂșst, jobb helyeken ĂĄltalĂĄban, minimum kĂ©t hĂ©tig Ă©rlelik a vĂĄgĂĄs utĂĄn. Tiszta, levegĂ”ztetett, megfelelĂ” pĂĄratartalmĂș hĂ»tĂ”kamrĂĄban tartjĂĄk fellĂłgatva a fĂ©l marhĂĄkat kettĂ”-hĂĄrom hĂ©ten ĂĄt. A hĂșs Ăgy elveszti a vĂztartalmĂĄnak egy rĂ©szĂ©t, amitĂ”l az Ăze koncentrĂĄltabb lesz, Ă©s közben a hĂșsban felhalmozĂłdĂł kĂŒlönbözĂ” enzimek porhanyĂłsabbĂĄ teszik a hĂșst. tomakamra
A magyar szabĂĄlyozĂĄs a maga nemĂ©ben a provincializmus vilĂĄgrekordja: nĂ©gy (4) napos Ă©rlelĂ©st engedĂ©lyez, ami alĂłl csak a vĂĄkuum csomagolt, folyamatosan hĂ»tött ĂĄru kivĂ©tel. Ez mĂĄr önmagĂĄban lehetetlennĂ© teszi, hogy Ă©rtĂ©kelhetĂ” hĂșsminĂ”sĂ©g kerĂŒljön az Ă©ttermi asztalokra.
?Vajon hol a vĂ©kony zsĂrerekkel ĂĄtszĂ”tt, ruganyos tapintĂĄsĂș göbölyhĂșs, melyet nem sajnĂĄlnak eladĂĄs elĂ”tt 5-6 napig jĂ©gen tartani, hogy porhanyĂłs legyen? MiĂ©rt kerĂŒli el oly makacsul konyhĂĄinkat?? ? sĂłhajtozik keserĂ»n Magyar Elek a hĂĄborĂș elĂ”tt ĂrĂłdott Ănyesmerterben. VĂĄlaszol is rĂĄ: ?A java marhahĂșst, a leggyönyörĂ»bb göbölyöket, azaz hĂzott ökröket mindenkor leginkĂĄbb a csĂĄszĂĄrvĂĄrosba hajtottĂĄk MagyarorszĂĄgrĂłl?. S mĂg BĂ©csben egyszerĂ» pejzlikben is valĂłsĂĄgos ĂŒnnepĂ©ly volt a puha, omlĂłs Ă©s Ăzes marhahĂșs, addig Pesten a legelĂ”kelĂ”bb vendĂ©glĂ”khöz, Palkovits, Marchal s Gundel urakhoz kellett folyamodnia annak, aki igazĂĄn jĂł marhahĂșsra Ă©hezett. Ez viszont bĂ©csi hĂșs volt ? amit a BĂ©csbe szĂĄllĂtott magyar göbölybĂ”l valamelyes mennyisĂ©gben jĂł pĂ©nzen vissza lehetett hozni Budapestre?. Akinek pedig nem jutott a bĂ©csi hĂșsbĂłl, az gyakorta csak szĂvĂłsat, rĂĄgĂłsat kapott, mely ?a csizmatalphoz volt hasonlatos?. Ăgy az Ănyesmester. A helyzet azĂłta romlott....... A piacokon Ă©s a szupermarketekben selejtezett holstein-frĂz tejmarhĂĄt kapni, melyet csak jĂłindulattal minĂ”sĂthetĂŒnk negyedosztĂĄlyĂșnak. Ez a Magyar Elek ĂĄltal megĂ©nekelt cipĂ”talp gyengĂtett vĂĄltozata. Nem vĂ©letlen, hogy MagyarorszĂĄgon ma tized akkora az egy fĂ”re jutĂł marhahĂșs-fogyasztĂĄs, mint Ănyesmester idejĂ©ben volt......Van mĂ©g szĂŒrke marhĂĄnk, melynek egyelĂ”re legnagyobb erĂ©nye az, hogy nem halt ki, gasztronĂłmiai felhasznĂĄlhatĂłsĂĄga jelen ĂĄllapotĂĄban igen korlĂĄtozott. Jelenleg a magyar tarka a legjobb minĂ”sĂ©gĂ» hazai hĂșsmarhĂĄnk, itthon azonban csak vĂ©letlenszerĂ»en juthatunk hozzĂĄ (pĂ©ldĂĄul kĂ©nyszervĂĄgĂĄskor). A hazai kereskedelemben a vĂĄgĂłhidak, szupermarketek Ă©s hentesĂŒzletek ugyanis mĂ©g csekĂ©ly felĂĄrat sem hajlandĂłak kifizetni a jobb minĂ”sĂ©gĂ©rt, mondvĂĄn, hogy ?a marha, az marha?. http://buvosszakacs.blog.hu/
MiutĂĄn kellĂ”kĂ©ppen összeollĂłztam ide a gasztroblogokon talĂĄlhatĂł , marhahĂșsra vonatkozĂł , ĂĄltalam fontosnak ĂtĂ©lt Ă©s irĂĄnyadĂł eszenciĂĄkat , ennek alapjĂĄn az Ă©rdeklĂ”dĂ”k egy helyen lĂĄthatjĂĄk Ă©s levonhatjĂĄk a konzekvenciĂĄt ! LĂĄssuk a sajĂĄt kĂștfĂ”bĂ”l összehozott fĂ”t marhĂĄt !
Boldog bĂ©keidĂ”k , hol vannak azok mĂĄr ? ; mikor mĂ©g jĂł marhahĂșst könnyen lehetett kapni a henteseknĂ©l ! ManapsĂĄg könnyen belefut az ember egy kivĂ©nhedt fejĂ”stehĂ©nbe , amit rongyosra fĂ”zhet , Ășgyhogy mĂĄr rostjaira hullik akkor se puhul meg ! Ebben az esetben az ember csak a hentesĂ©ben bĂzhat , de a hentes is a vĂĄgĂłhĂdrĂłl kapja a hĂșst Ă©s ......olyanokat is hallottunk hogy hamisĂtottĂĄk a marhahĂșst / nem a borjĂșt ; amit elvĂ©tve se talĂĄlunk Ă©s ha mĂ©gis akkor az mĂĄr gyanĂșs ! /.... a frĂĄnya beszĂĄllĂtĂłk ! Persze mint mindenĂŒtt itt is vannak kivĂ©telek , akik erĂ”sĂtik ugyan a szabĂĄlyt ......de van egypĂĄr derĂ©k hentes akik tisztessĂ©ges minĂ”sĂ©gĂ» marhahĂșst ĂĄrulnak / ha kell akkor BĂ©csbĂ”l hozzĂĄk /, akĂĄr Ă©rleletet is !
JĂł minĂ”sĂ©gĂ», kellĂ” szakĂ©rtelemmel Ă©rlelt, zsĂrral/faggyĂșval gazdagon ĂĄtszĂ”tt, mĂĄrvĂĄnyos marhahĂșs az igazi. Ezt kell a boltokban, hentesnĂ©l keresni, ha igazĂĄn finom Ă©telt szeretnĂ©nk kĂ©szĂteni.
Az Ă©rlelĂ©s mellet, a zsĂr/faggyĂș arĂĄnya az, ami mĂ©g meghatĂĄrozza a hĂșs ĂzĂ©t. Mivel a legtöbb Ăzanyagot a zsĂrok szĂĄllĂtjĂĄk vagy zsĂrban oldĂłdnak, ezĂ©rt a sovĂĄny hĂșsok kevĂ©sbĂ© Ăzletesek, semlegesebb ĂzĂ»ek (lĂĄsd, csirke-/pulykamell), mint a zsĂrosabb fajtĂĄk. EzĂ©rt a marhahĂșsok közĂŒl is a legĂzletesebbek azok, amit a marhafaggyĂș mindenhol ĂĄtszĂ”, hasonlĂłan a mĂĄrvĂĄny erezetĂ©hez/mintĂĄjĂĄhoz. - tomakamra
MiutĂĄn beszereztĂŒk a hĂșst - ebben az esetben , marhanyak / 70 dkg. / - fĂ”zĂŒnk egy jĂł hĂșslevest belĂ”le . Mivel a jĂł hĂșsleveshez többfĂ©le hĂșs ,csont szĂŒksĂ©ges , teszĂŒnk bele disznĂł karajcsontot , marha velĂ”scsontot Ă©s csirkeaprĂłlĂ©kot is .
A mi esetĂŒnkben a hĂșs zamata a fontosabb , ezĂ©rt a marhahĂșst a mĂĄr forrĂĄsban lĂ©vĂ” vĂzbe / elĂ”zĂ”leg hideg vĂzbe feltett csontlĂ©be / tesszĂŒk , amely a rostokat hirtelen összekapja, Ă©s a hĂșsban marad az Ăzek java / a hĂșslevesĂŒnk a benne fĂ”vĂ” elegendĂ” csont Ă©s hĂșsfĂ©le ,valamint zöldsĂ©g miatt nem lesz szegĂ©nyebb Ăzanyagban / . Az osztrĂĄk sĂłgorok a tökĂ©lyre fejlesztettĂ©k ezt a fajta hĂșsĂ©telt , ahol a hĂșslevest mĂĄr mĂĄsodlagos lett / de ez egy mĂĄsik poszt tĂ©mĂĄja lehet / . De nĂĄlunk ez nem Ăgy van ! A jĂł hĂșsleves elsĂ”dleges Ă©s aztĂĄn hasznosĂtjuk a benne fĂ”tt hĂșsokat is ! Mikor elkĂ©szĂŒlt a marhahĂșst /Ă©s a velĂ”scsontot / egy kevĂ©s forrĂł hĂșslevesben melegen tartjuk Ă©s elĂ”melegĂtett tĂĄnyĂ©ron felszeletelve tĂĄlaljuk .
Ha megadjuk a mĂłdjĂĄt akkor a fĂ”tt krumpli Ă©s a fĂ”tt zöldsĂ©gek mellĂ© többfĂ©le mĂĄrtĂĄst adunk , Ășgymint : paradicsommĂĄrtĂĄs , sĂłskamĂĄrtĂĄs /meleg / vagy tejfölös reszelt-tormĂĄt / hideg / . A zsĂrosabb Ă©s cubĂĄkosabb hĂșshoz inkĂĄbb a tormĂĄt /fĂ”leg tĂ©lidĂ”ben / vagy kĂŒlönfĂ©le mustĂĄrokat szeretem , a többi mĂĄrtĂĄsokat szezontĂłl fĂŒggĂ”en alkalmazom . A gyĂŒmölcsös mĂĄrtĂĄsokat Ășgymint : ribizli , meggy , ĂĄfonya , stb. inkĂĄbb vadhĂșsokhoz vagy szĂĄrnyasokhoz eszem !
marha eleje |
A marha bontĂĄsi rĂ©szei : pofa, fej, nyak vagy tarja, hasaalja vagy lebernyeg, szegy hĂĄtulja, szegy eleje, lapocka, lĂĄbak, lĂĄbszĂĄr, farok (ököruszĂĄly), keresztfartĂ”, spitz fartĂ”, fekete pecsenye, fehĂ©r pecsenye, diĂł vagy gömbölyĂ» felsĂĄl, magas hĂĄtszĂn (rostĂ©lyos), lapos hĂĄtszĂn, vesepecsenye (bĂ©lszĂn).
A legalĂĄbb kĂ©t Ă©s fĂ©lkilĂłs fartĂ”t ugyanis rĂ©gente nem vĂ©konyka, rĂĄgĂłs hĂĄrtya, hanem kĂ©tujjnyi vilĂĄgos, lĂĄgy Ă©s jĂł ĂzĂ» zsĂr borĂtotta, mely önmagĂĄban is kellemes illatĂș s konzisztenciĂĄjĂș Ă©tel volt. (A zsĂr Ă©s annak Ăze ĂĄrul el a legtöbbet arrĂłl, hogyan tartottĂĄk az ĂĄllatot.)....
marha nyak |
Ăs hogy e tavaszi Ă©rettsĂ©gi idĂ”szakban a felnĂ”tteknek is jusson egy kis matematikatrĂ©ning, kĂ©rjĂŒk a következĂ” szöveges hĂĄzi feladat megoldĂĄsĂĄt: a magyar tarka gyakran kerĂŒl a grazi vĂĄgĂłhĂdra; ez a vĂĄgĂłhĂd hĂĄromszor-nĂ©gyszer annyit fizet alkalmazottainak, mint a magyar; többet fizet a vĂĄgĂłmarhĂĄĂ©rt is; ennek ellenĂ©re olcsĂłbban vĂĄg, mint a magyar vĂĄgĂłhĂd; vĂ©geredmĂ©nyben AusztriĂĄban jĂł minĂ”sĂ©gĂ» hĂșst be lehet szerezni olyan ĂĄron (pĂ©ldĂĄul BĂ©csben, az Invalidenstrassei csarnokban), ami gyakran nem magasabb, mint nĂĄlunk a nagyon rossz minĂ”sĂ©g. KĂ©rdĂ©s: hogyan lehetsĂ©ges ez?
Ha megvĂĄlaszoltuk, mĂ©g nem dĂ”lhetĂŒnk hĂĄtra, mert kutyĂĄk ennĂ©l több helyen is el vannak ĂĄsva.....
A marhahĂșst, jobb helyeken ĂĄltalĂĄban, minimum kĂ©t hĂ©tig Ă©rlelik a vĂĄgĂĄs utĂĄn. Tiszta, levegĂ”ztetett, megfelelĂ” pĂĄratartalmĂș hĂ»tĂ”kamrĂĄban tartjĂĄk fellĂłgatva a fĂ©l marhĂĄkat kettĂ”-hĂĄrom hĂ©ten ĂĄt. A hĂșs Ăgy elveszti a vĂztartalmĂĄnak egy rĂ©szĂ©t, amitĂ”l az Ăze koncentrĂĄltabb lesz, Ă©s közben a hĂșsban felhalmozĂłdĂł kĂŒlönbözĂ” enzimek porhanyĂłsabbĂĄ teszik a hĂșst. tomakamra
A magyar szabĂĄlyozĂĄs a maga nemĂ©ben a provincializmus vilĂĄgrekordja: nĂ©gy (4) napos Ă©rlelĂ©st engedĂ©lyez, ami alĂłl csak a vĂĄkuum csomagolt, folyamatosan hĂ»tött ĂĄru kivĂ©tel. Ez mĂĄr önmagĂĄban lehetetlennĂ© teszi, hogy Ă©rtĂ©kelhetĂ” hĂșsminĂ”sĂ©g kerĂŒljön az Ă©ttermi asztalokra.
?Vajon hol a vĂ©kony zsĂrerekkel ĂĄtszĂ”tt, ruganyos tapintĂĄsĂș göbölyhĂșs, melyet nem sajnĂĄlnak eladĂĄs elĂ”tt 5-6 napig jĂ©gen tartani, hogy porhanyĂłs legyen? MiĂ©rt kerĂŒli el oly makacsul konyhĂĄinkat?? ? sĂłhajtozik keserĂ»n Magyar Elek a hĂĄborĂș elĂ”tt ĂrĂłdott Ănyesmerterben. VĂĄlaszol is rĂĄ: ?A java marhahĂșst, a leggyönyörĂ»bb göbölyöket, azaz hĂzott ökröket mindenkor leginkĂĄbb a csĂĄszĂĄrvĂĄrosba hajtottĂĄk MagyarorszĂĄgrĂłl?. S mĂg BĂ©csben egyszerĂ» pejzlikben is valĂłsĂĄgos ĂŒnnepĂ©ly volt a puha, omlĂłs Ă©s Ăzes marhahĂșs, addig Pesten a legelĂ”kelĂ”bb vendĂ©glĂ”khöz, Palkovits, Marchal s Gundel urakhoz kellett folyamodnia annak, aki igazĂĄn jĂł marhahĂșsra Ă©hezett. Ez viszont bĂ©csi hĂșs volt ? amit a BĂ©csbe szĂĄllĂtott magyar göbölybĂ”l valamelyes mennyisĂ©gben jĂł pĂ©nzen vissza lehetett hozni Budapestre?. Akinek pedig nem jutott a bĂ©csi hĂșsbĂłl, az gyakorta csak szĂvĂłsat, rĂĄgĂłsat kapott, mely ?a csizmatalphoz volt hasonlatos?. Ăgy az Ănyesmester. A helyzet azĂłta romlott....... A piacokon Ă©s a szupermarketekben selejtezett holstein-frĂz tejmarhĂĄt kapni, melyet csak jĂłindulattal minĂ”sĂthetĂŒnk negyedosztĂĄlyĂșnak. Ez a Magyar Elek ĂĄltal megĂ©nekelt cipĂ”talp gyengĂtett vĂĄltozata. Nem vĂ©letlen, hogy MagyarorszĂĄgon ma tized akkora az egy fĂ”re jutĂł marhahĂșs-fogyasztĂĄs, mint Ănyesmester idejĂ©ben volt......Van mĂ©g szĂŒrke marhĂĄnk, melynek egyelĂ”re legnagyobb erĂ©nye az, hogy nem halt ki, gasztronĂłmiai felhasznĂĄlhatĂłsĂĄga jelen ĂĄllapotĂĄban igen korlĂĄtozott. Jelenleg a magyar tarka a legjobb minĂ”sĂ©gĂ» hazai hĂșsmarhĂĄnk, itthon azonban csak vĂ©letlenszerĂ»en juthatunk hozzĂĄ (pĂ©ldĂĄul kĂ©nyszervĂĄgĂĄskor). A hazai kereskedelemben a vĂĄgĂłhidak, szupermarketek Ă©s hentesĂŒzletek ugyanis mĂ©g csekĂ©ly felĂĄrat sem hajlandĂłak kifizetni a jobb minĂ”sĂ©gĂ©rt, mondvĂĄn, hogy ?a marha, az marha?. http://buvosszakacs.blog.hu/
MiutĂĄn kellĂ”kĂ©ppen összeollĂłztam ide a gasztroblogokon talĂĄlhatĂł , marhahĂșsra vonatkozĂł , ĂĄltalam fontosnak ĂtĂ©lt Ă©s irĂĄnyadĂł eszenciĂĄkat , ennek alapjĂĄn az Ă©rdeklĂ”dĂ”k egy helyen lĂĄthatjĂĄk Ă©s levonhatjĂĄk a konzekvenciĂĄt ! LĂĄssuk a sajĂĄt kĂștfĂ”bĂ”l összehozott fĂ”t marhĂĄt !
Boldog bĂ©keidĂ”k , hol vannak azok mĂĄr ? ; mikor mĂ©g jĂł marhahĂșst könnyen lehetett kapni a henteseknĂ©l ! ManapsĂĄg könnyen belefut az ember egy kivĂ©nhedt fejĂ”stehĂ©nbe , amit rongyosra fĂ”zhet , Ășgyhogy mĂĄr rostjaira hullik akkor se puhul meg ! Ebben az esetben az ember csak a hentesĂ©ben bĂzhat , de a hentes is a vĂĄgĂłhĂdrĂłl kapja a hĂșst Ă©s ......olyanokat is hallottunk hogy hamisĂtottĂĄk a marhahĂșst / nem a borjĂșt ; amit elvĂ©tve se talĂĄlunk Ă©s ha mĂ©gis akkor az mĂĄr gyanĂșs ! /.... a frĂĄnya beszĂĄllĂtĂłk ! Persze mint mindenĂŒtt itt is vannak kivĂ©telek , akik erĂ”sĂtik ugyan a szabĂĄlyt ......de van egypĂĄr derĂ©k hentes akik tisztessĂ©ges minĂ”sĂ©gĂ» marhahĂșst ĂĄrulnak / ha kell akkor BĂ©csbĂ”l hozzĂĄk /, akĂĄr Ă©rleletet is !
JĂł minĂ”sĂ©gĂ», kellĂ” szakĂ©rtelemmel Ă©rlelt, zsĂrral/faggyĂșval gazdagon ĂĄtszĂ”tt, mĂĄrvĂĄnyos marhahĂșs az igazi. Ezt kell a boltokban, hentesnĂ©l keresni, ha igazĂĄn finom Ă©telt szeretnĂ©nk kĂ©szĂteni.
Az Ă©rlelĂ©s mellet, a zsĂr/faggyĂș arĂĄnya az, ami mĂ©g meghatĂĄrozza a hĂșs ĂzĂ©t. Mivel a legtöbb Ăzanyagot a zsĂrok szĂĄllĂtjĂĄk vagy zsĂrban oldĂłdnak, ezĂ©rt a sovĂĄny hĂșsok kevĂ©sbĂ© Ăzletesek, semlegesebb ĂzĂ»ek (lĂĄsd, csirke-/pulykamell), mint a zsĂrosabb fajtĂĄk. EzĂ©rt a marhahĂșsok közĂŒl is a legĂzletesebbek azok, amit a marhafaggyĂș mindenhol ĂĄtszĂ”, hasonlĂłan a mĂĄrvĂĄny erezetĂ©hez/mintĂĄjĂĄhoz. - tomakamra
MiutĂĄn beszereztĂŒk a hĂșst - ebben az esetben , marhanyak / 70 dkg. / - fĂ”zĂŒnk egy jĂł hĂșslevest belĂ”le . Mivel a jĂł hĂșsleveshez többfĂ©le hĂșs ,csont szĂŒksĂ©ges , teszĂŒnk bele disznĂł karajcsontot , marha velĂ”scsontot Ă©s csirkeaprĂłlĂ©kot is .
A mi esetĂŒnkben a hĂșs zamata a fontosabb , ezĂ©rt a marhahĂșst a mĂĄr forrĂĄsban lĂ©vĂ” vĂzbe / elĂ”zĂ”leg hideg vĂzbe feltett csontlĂ©be / tesszĂŒk , amely a rostokat hirtelen összekapja, Ă©s a hĂșsban marad az Ăzek java / a hĂșslevesĂŒnk a benne fĂ”vĂ” elegendĂ” csont Ă©s hĂșsfĂ©le ,valamint zöldsĂ©g miatt nem lesz szegĂ©nyebb Ăzanyagban / . Az osztrĂĄk sĂłgorok a tökĂ©lyre fejlesztettĂ©k ezt a fajta hĂșsĂ©telt , ahol a hĂșslevest mĂĄr mĂĄsodlagos lett / de ez egy mĂĄsik poszt tĂ©mĂĄja lehet / . De nĂĄlunk ez nem Ăgy van ! A jĂł hĂșsleves elsĂ”dleges Ă©s aztĂĄn hasznosĂtjuk a benne fĂ”tt hĂșsokat is ! Mikor elkĂ©szĂŒlt a marhahĂșst /Ă©s a velĂ”scsontot / egy kevĂ©s forrĂł hĂșslevesben melegen tartjuk Ă©s elĂ”melegĂtett tĂĄnyĂ©ron felszeletelve tĂĄlaljuk .
Ha megadjuk a mĂłdjĂĄt akkor a fĂ”tt krumpli Ă©s a fĂ”tt zöldsĂ©gek mellĂ© többfĂ©le mĂĄrtĂĄst adunk , Ășgymint : paradicsommĂĄrtĂĄs , sĂłskamĂĄrtĂĄs /meleg / vagy tejfölös reszelt-tormĂĄt / hideg / . A zsĂrosabb Ă©s cubĂĄkosabb hĂșshoz inkĂĄbb a tormĂĄt /fĂ”leg tĂ©lidĂ”ben / vagy kĂŒlönfĂ©le mustĂĄrokat szeretem , a többi mĂĄrtĂĄsokat szezontĂłl fĂŒggĂ”en alkalmazom . A gyĂŒmölcsös mĂĄrtĂĄsokat Ășgymint : ribizli , meggy , ĂĄfonya , stb. inkĂĄbb vadhĂșsokhoz vagy szĂĄrnyasokhoz eszem !