nincs cím
sponsored links
Gyömbéres-kakaós kalács ...
Gyömbér és kakaó izgalmas párosa , új szintre emeli a reggeli kakaózás hangulatát :)
Puha vaj és narancs dzsem pedig igazi korona lehet a csíkos kalács szeleteken!
Készítés közben, a sütõbõl áradó illatokról már ne is beszéljek...
Hozzávalók ...
22 cm-s gyümölcskenyér-sütõformához
50 dkg liszt
1 tojás
2 dl langyos tej
2 ek porcukor
2 dkg élesztõ
1 tk vanília aroma
1 tk frissen reszelt gyömbér/gyömbérpor
2 ek cukrozatlan kakaópor
6 dkg olvasztott vaj
egy csipet só
Elkészítés ...
Egy nagy tálba lisztet szitálunk, közepébe mélyedést készítünk és ide morzsoljuk a friss élesztõt. Langyos tejben elkeverjük a cukrot, vanília aromát és az élesztõre öntjük.
Amikor megéledt a kovászunk elkezdjük alaposan kidolgozni, felvert tojást,sót és olvasztott vajat adva hozzá szép simára gyúrjuk. Szépen kidolgozott tésztánkat megfelezzük.
Egyik felébe- 1 ek langyos tejben elkevert kakaóport, másikba- finomra reszelt gyömbért/gyömbérport dolgozunk el. Nejlonnal letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük mindkét cipócskánkat. (40 fokos, gõzös sütõtérben szoktam ebben a hûvös idõszakokban)
Enyhén lisztezett felületen mindkét tésztát kb egyenlõ nagyságú téglalappá nyújtjuk,majd egymásra helyezve rövidebb oldaluktól kezdve, rolád szerûen feltekerjük és a sütõpapírral bélelt gyümölcskenyér sütõformába tesszük. Újabb 20 percnyi langymeleg pihenõ után 180 fokra elõmelegített, gõzös sütõtérben, kb 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.
Sütés után pár perc formában való várakozás után, rácsra téve hûtjük.
Vajjal vagy kedvenc dzsemünkkel kínálva nagyon finom,
gyömbértõl illatozó kalácsot "varázsolhatunk" szeretteink elé :)
Kötényeket felkötni! Jó étvágyat!