nincs cím
sponsored links
Káposztás paszuly
avagy az ízek násza!
Góg és Magóg fia vagyok én...
Góg és Magóg fia vagyok én,
Hiába döngetek kaput, falat
S mégis megkérdem tõletek:
Szabad-e sírni a Kárpátok alatt?
Verecke híres útján jöttem én,
Fülembe még õsmagyar dal rivall,
Szabad-e Dévénynél betörnöm
Új idõknek új dalaival?
Fülembe forró ólmot öntsetek,
Legyek az új, az énekes Vazul,
Ne halljam az élet új dalait,
Tiporjatok reám durván, gazul.
De addig sírva, kínban, mit se várva
Mégiscsak száll új szárnyakon a dal
S ha elátkozza százszor Pusztaszer,
Mégis gyõztes, mégis új és magyar.
Úgy érzem e sorok ide illenek , e leírás elébe , legalább úgy mint a káposzta egybekelése a paszullyal ! Ady is a szatmári táj szülötte , mint ez az étel és költészete olyan meglepõ fordulatokkal telített mint e két alapanyag párosítása is !
Igen régi étel , állítólag már Mátyás király idejében is fõzték ! Nehéz tárgyilagosnak maradni , mert ennél az ételnél igen sok variáció létezik ami az összetevõket illeti , mármint a füstölt ízt adó összetevõket ! Itt aztán sorakoznak aszerint hogy kinek mi áll a módjában : füstölt sonkadarab , vagy egy kisebb füstölt csülök , vagy füstölt oldalas , vagy füstölt köröm , fej , farok stb.; vagy füstölt császárhús /kaiserfleisch /, vagy füstölt karajcsont , vagy füstölt porc , füstölt szalonnabõr , füstölt kolbász,esetleg a füstölt sonka megmaradt fõzõleve .Mert ugyanúgy mint a paszulylevesnél , az egész semmit sem ér ha nem döglött beléje valami / disznóölés után , füstöléssel tartósított összetevõ / !
A paszulyt a füstölt csonttal együtt egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap leszûrjük, leöblítjük, és egy fazékba rakjuk.
Hozzávalók:
50 dkg nagyszemû fehér bab
1 nagy vöröshagyma
1 nagy vöröshagyma
70 dg savanyú káposzta
1 kg -jelen esetben - füstölt karajcsont vagy hús (tarja- oldalas- libacomb ? lehet vegyesen is)
1 szál (kb. 45 dkg) kemény (ne fõjön szét) házi füstölt kolbász
1 kanál csípõs házi darált paprika ,babérlevél, csombor , szemes bors ,csöves csípõs paprika
a rántáshoz:2 fakanál mangalicazsír , 2 evõkanál liszt , õrölt paprika ,3 - 4 cikk fokhagyma , majd tejföl
1 kg -jelen esetben - füstölt karajcsont vagy hús (tarja- oldalas- libacomb ? lehet vegyesen is)
1 szál (kb. 45 dkg) kemény (ne fõjön szét) házi füstölt kolbász
1 kanál csípõs házi darált paprika ,babérlevél, csombor , szemes bors ,csöves csípõs paprika
a rántáshoz:2 fakanál mangalicazsír , 2 evõkanál liszt , õrölt paprika ,3 - 4 cikk fokhagyma , majd tejföl
Elkészítés módja: Másnap leöntjük a paszulyról az áztatóvizet és hideg vízzel (kb 3 liternyivel) felöntve feltesszük fõni. A füstölt csontot / húst /egy külön fazékba tesszük fel fõni a vöröshagymával , majd mikor elkészült kivesszük , a húst , lefejtjük a csontról, és visszatesszük ezúttal a paszuly mellé , a csont fõzõlevét a füstösség arányában adagoljuk a paszulyhoz és beletesszük a kolbászt is amit falatnyi adagokra daraboltunk.
sponsored links