Nikuman
sponsored links
A nikuman, vagy kĂnaiul baozi egy tipikus ĂĄzsiai utcai Ă©tel. TöltelĂ©ke vĂĄltozatos, de a legelterjedtebb a darĂĄlt hĂșssal kĂ©szĂŒlt, illetve ennek vegetĂĄriĂĄnus formĂĄja. Az alĂĄbbi töltelĂ©k a klasszikusnak mondhatĂł keverĂ©k, olyannyira, hogy ilyen, vagy ehhez hasonlĂł kerĂŒl szĂĄmos mĂĄs töltelĂ©kkel rendelkezĂ” Ă©telbe, Ăgy kĂ©szĂŒlhet belĂ”le wonton Ă©s gy?za is.
HozzĂĄvalĂłk:
TĂ©szta:
30 dkg liszt
egy nagyobb csipet sĂł
1 evÔkanål cukor
1 evÔkanål étolaj
1 kiskanĂĄl instant Ă©lesztĂ”
1,5 dl vĂz
Töltelék:
25 dkg darĂĄlt sertĂ©shĂșs
1-2 szĂĄl Ășjhagyma (csemegehagyma)
1 pici kĂnai kel (ebbĂ”l 5-6 szĂ©p levĂ©l, a vastag közĂ©psĂ” rĂ©sz nĂ©lkĂŒl)
2-3 szĂĄrĂtott shiitake gomba
1 kis gerezd fokhagyma
2-3 cm gyömbér
1 kåvéskanål cukor
1 kiskanĂĄl Ă©tkezĂ©si kemĂ©nyĂtĂ”
1 evÔkanål szójaszósz
1 evÔkanål szaké
1 evÔkanål olaj
sĂł
bors
ElsĂ” lĂ©pĂ©skĂ©nt kĂ©szĂtsĂŒk el a gombĂłcok tĂ©sztĂĄjĂĄt. Mivel keleszteni is kell, ami nem 2 perc, addig bĂ”ven lesz idĂ”nk összeĂĄllĂtani a töltelĂ©ket is, Ăgy mindenkĂ©ppen ezzel Ă©rdemes kezdeni. TegyĂŒk a liszthez a sĂłt, a cukrot Ă©s az instant Ă©lesztĂ”t, majd egy nagyobb tĂĄlban alaposan keverjĂŒk össze. Majd csak ezutĂĄn jön az Ă©tolaj Ă©s a vĂz. A vĂzbĂ”l elĂ”ször csak egy deciliternyit öntsĂŒnk a tĂ©sztĂĄhoz, kĂ©sĂ”bb, ha mĂ©g szĂŒksĂ©ges, akkor pĂłtolhatjuk. Javaslom kĂ©zi mixerrel összekeverni a tĂ©sztĂĄt (a hozzĂĄ valĂł dagasztĂłkarral), Ăgy lehetĂŒnk benne a legbiztosabbak, hogy minden hozzĂĄvalĂł kellĂ”kĂ©pp elkeveredett a tĂ©sztĂĄban. Egy kicsit kemĂ©nyebb, de rugalmas tĂ©sztĂĄt kell kapnunk, ami nem tĂșl tömör, de kĂ©zzel hozzĂĄĂ©rve mĂĄr nem ragad az ujjunkhoz. FedjĂŒk le, majd meleg helyen kelesszĂŒk a duplĂĄjĂĄra (kb. 1 Ăłra). Erre a legalkalmasabb hely a sĂŒtĂ”, nagyon alacsony (kb. 40 fok, elektromos sĂŒtĂ”k elĂ”nyben) hĂ”mĂ©rsĂ©kleten. AmĂg a tĂ©szta szĂ©pen megkel, kĂ©szĂtsĂŒk el a töltelĂ©ket. A gombĂĄt jĂł elĂ”re ĂĄztassuk be kb. 2 dl vĂzbe, mert elĂ©g sok idĂ” kell neki, amĂg megpuhul. Ezt akĂĄr 1-2 ĂłrĂĄval a fĂ”zĂ©s elĂ”tt is megtehetjĂŒk. Mossuk meg a kĂnai kelt Ă©s az ĂșjhagymĂĄt. A kelt elĂ”ször csĂkokra, majd azokat kis darabokra, a hagymĂĄt vĂ©kony karikĂĄkra vĂĄgjuk. A hagyma szĂ©p zöld rĂ©szĂ©t is aprĂtsuk bele. Ha megpuhult a gomba, nyomkodjuk ki belĂ”le a vizet Ă©s vĂĄgjuk le a szĂĄrĂĄt. Mivel ez elĂ©g tömör Ă©s vaskos, ezĂ©rt ezt nem szoktam felhasznĂĄlni a fĂ”zĂ©shez, ezt javaslom most is. A gombĂĄt is vĂĄgjuk vĂ©kony csĂkokra, majd aprĂł kis kockĂĄkra. A fokhagymĂĄt Ă©s a gyömbĂ©rt tisztĂtsuk meg, majd reszeljĂŒk le. A gyömbĂ©r meglehetĂ”sen szĂĄlas szerkezetĂ», ezt reszelĂ©s közben Ă©rezzĂŒk is majd, Ăgy talĂĄn a legkönnyebb, ha több oldalrĂłl is reszeljĂŒk. Ezek mehetnek közvetlenĂŒl a darĂĄlt hĂșshoz, a zöldsĂ©gekkel egyĂŒtt. KeverjĂŒk el alaposan, Ă©s mindenkĂ©ppen a kezĂŒnkkel, Ăgy mehetĂŒnk a legbiztosabbra Ă©s mĂ©g jĂł Ă©rzĂ©s is. MiutĂĄn összekevertĂŒk, jöhetnek bele az ĂzesĂtĂ”k(sĂł, bors, cukor, kemĂ©nyĂtĂ”, szĂłjaszĂłsz, olaj, szakĂ©, kevĂ©s gombaĂĄztatĂł lĂ©). SĂłt csak mĂ©rtĂ©kkel tegyĂŒnk bele, mivel a szĂłjaszĂłsz Ă©pp elĂ©g sĂłs Ă©s inkĂĄbb a szĂłja sĂłssĂĄga legyen a dominĂĄnsabb. Ha minden belekerĂŒlt, jöhet egy Ășjabb alapos keverĂ©s, majd felhasznĂĄlĂĄsig tegyĂŒk az egĂ©szet a hĂ»tĂ”bbe. A gomba ĂĄztatĂłlevĂ©bĂ”l csak annyit tegyĂŒnk hozzĂĄ, hogy mĂ©g kellĂ”en tömör maradjon a hĂșs, ne pĂ©pesĂtsĂŒk el, kĂŒlönben nagyon nehĂ©z lesz betölteni a tĂ©sztĂĄba (kb. fĂ©l dl).  Ha a tĂ©sztĂĄnk a duplĂĄjĂĄra kelt, tegyĂŒk egy belisztezett felĂŒletre Ă©s gyĂșrjuk ĂĄt kicsit. FormĂĄzzunk belĂ”le egy kb. 20 cm-es hurkĂĄt, Ăgy könnyebb lesz egyforma mĂ©retĂ»re darabolni. EbbĂ”l a tĂ©sztamennyisĂ©gbĂ”l (mĂ©rettĂ”l fĂŒggĂ”en) kb. 6-8 gombĂłcunk lesz. Ha feldaraboltuk a tĂ©sztahurkĂĄt, mindegyik kis darabbĂłl formĂĄljunk egy kis golyĂłt, a tenyerĂŒnkkel lapĂtsuk el, majd sodrĂłfa segĂtsĂ©gĂ©vel nyĂșjtsuk ki. Ne tĂșl nagyra, kb. 8-10 centi ĂĄtmĂ©rĂ”jĂ» kört kell kapnunk, aminek a közepĂ©t, ahovĂĄ a töltelĂ©k kerĂŒl majd, hagyjuk kicsit vastagabbra. PorciĂłzzuk szĂ©t a töltelĂ©ket is annyi rĂ©szre, ahĂĄny tĂ©sztĂĄnk van, Ăgy nagyjĂĄbĂłl ugyanannyi jut majd mindegyikbe. A hĂșsmasszĂĄbĂłl nedves kĂ©zzel formĂĄzzunk gombĂłcokat. Fogjunk egy tĂ©sztakorongot, tegyĂŒnk a közepĂ©re egy töltelĂ©ket, majd Ăłvatosan takargassuk be a tĂ©szta szĂ©leivel. A vĂ©gĂ©t kicsit csĂpjĂŒk össze. Ha megvan az összes gombĂłcunk, mĂ©g kelesszĂŒk 20-25 percet. Jöhet az utolsĂł lĂ©pĂ©s, a gĂ”zölĂ©s. Ha van bambuszpĂĄrolĂłnk, akkor könnyĂ» dolgunk van, de bĂĄrmilyen mĂĄs pĂĄrolĂłban el lehet kĂ©szĂteni. Ha semmi hasonlĂłnk nincs, egy edĂ©nyben forraljunk vizet, kb. a felĂ©ig, tegyĂŒnk bele egy hÔållĂł tĂĄlat lefordĂtva, Ăgy erre mĂĄr rĂĄtehetĂŒnk egy tĂĄnyĂ©rt, amin tudunk gĂ”zölni. A gombĂłcok meg fognak nĂ”ni a gĂ”zölĂ©s alatt, Ăgy messzire tegyĂŒk Ă”ket egymĂĄstĂłl. AttĂłl fĂŒggĂ”en, hogy mekkora pĂĄrolĂłnk, tegyĂŒk a gombĂłcokat sĂŒtĂ”papĂrra, majd a pĂĄrolĂłba, Ă©s gĂ”zöljĂŒk Ă”ket legalĂĄbb 15 percig. Akkor lesz jĂł, ha a tĂ©szta jĂłl megnĂ”, Ă©s Ă©rintĂ©sre mĂĄr nem lesz ragacsos, inkĂĄbb olyan tapintĂĄsĂș lesz, mint egy zsemle.
A legjobb még langyosan fogyasztani, a töltelék akkor a legfinomabb és a legszaftosabb.
JĂł Ă©tvĂĄgyat!
Az eredeti recept Wannabe Chef oldalån talålható, sok-sok japån, tåvol-keleti és egyéb finomsåg mellett.