Nigella, én, meg a görögdinnye saláta
sponsored links
Tegnap este fészbukozás közben egy ismerõs fotón akadt meg a szemem: egy görögdinnyesalátán. Mint minden gaszromán, én is több száz, ételekkel foglalkozó weboldalt követek, és nem ritka, hogy elsõ látásra ismerõsnek tûnik a fotó - hiszen ezt az ételt én is elkészítettem már. Sokakkal ellentétben ilyenkor nem plágiumra gyanakszom, hanem jót nevetek a "Nagy Gasztronómiai Kollektív Tudat" újabb fricskáján. Bár a dolog korántsem ezoterikus jelenség: egyszerûen vannak alapanyag párosítások, melyek vagy benne vannak a köztudatban, vagy annyira adják magukat, hogy nem kell õket feltalálni (pl. egymás mellett nõnek a kertben). Az pedig, hogy bárki elkészítheti belõlük a saját verzióját, nem lopás.
Végképp nem gondolnám, hogy a munkám megihlet egy világsztárt, akármilyen hízelgõ is lenne. Nos, a lényegre térve: tegnap Nigella Lawson FB oldalán bukkantam egy fetás görögdinnyesalátára, aminek egy egyszerûbb verzióját én is évek óta készítem (a recept ITT olvasható):
A blogon is nagy sikere volt, így belekerült az elsõ szakácskönyvembe is (az eredeti blogbejegyzés 2011-bõl ITT olvasható):
Itt eljutottunk a recept-plagizálás után a kettes számú gasztroblogger-topikhoz: ki hasonlít jobban Nigellára? A magam részérõl nagyon szeretem, mint televíziós jelenséget, és világosan látom, miért lett õ a nagy "domestic godess", a hétköznapok istennõje: többek között az ehhez a salátához hasonló, egyszerû, házias receptjei, kedves modora és reprezentatív étvágya miatt, mely tulajdonságokat bárki szívesen a magáénak tudna - nyilván ezért akar minden fõzõ nõ hozzá hasonlítani (a pasik meg Jamie Oliverhez). Engem is párhuzamba állítottak már vele, ami persze rám nézve nagyon hízelgõ: Hegyi Gábor a Magyar Nemzet Online-on, a könyvem karácsonyi recenziójában. Emellett tisztában vagyok a sok-sok különbözõséggel is, és boldog vagyok a saját bõrömben.
A görögdinnye saláta receptje pedig tényleg nagyon jó: az általam használt alap összetevõkön kívül tesz bele fekete olíva bogyót, petrezselymet, citromot és fûszereket is. Attól tartok, idén én is ebben a formában fogom feltálalni. Mindenkinek szívbõl ajánlom mindkét verziót: igazi istenáldása a forró napokon, melyek remélhetõleg hamarosan visszatérnek!