Nigella epres-habcsókos tortája

2014-05-29

sponsored links



Kaptunk egy láda epret. Jó részét megeszegettük, csináltunk turmixot, aztán a lányom kitalálta, hogy süssünk valamit. Konkrétan õ. Ha süt, akkor elõször mindig a Hervé cuisine-t nézi meg a YouTube-on. Hervé egy fiatal cukrász, zseniálisak a receptjei és ha valaki tud franciául, akkor simán meg is lehet csinálni ezeket. (szerintem, ha nem tud, akkor is, mert mindent precízen megmutat) Ezúttal még sem az õ receptje kapott bizalmat, hanem Nigella epres-habcsókos tortája, amit az Egész évben nyári ízek címû könyvében talált meg.

A torta tésztája nagyon érdekes és finom a tejszínhabos eperrel együtt. Valószínûleg még jobb lett volna, ha az eper harmadát összeturmixoljuk egy kis cukorral és belekeverjük a tejszínhabba egy kis zselatin.kíséretében. A mi sütõnk éget felülrõl, így egy kicsit lapos lett a habcsók, de azért ropogós maradt.



Hozzávalók:

125 gramm liszt
25g kukoricaliszt (kukoricakeményítõ, Maizena)
1, 5 teáskanál sütõpor
100 gramm puha vaj
300 gramm kristálycukor
1 zacskó vaníliás cukor vagy 2 teáskanál vaníliakivonat
2 evõkanál tej
50 gramm szeletelt (darabolt) mandula
3,5 dl habtejszín
25 dkg eper

A sütõt elõmelegítjük 200 fokra. Zsírpapírral kibélelünk, vajazunk, lisztezünk két 22 cm-es szétnyitható tortaformát. (nekünk egy van, úgyhogy egymás után sütöttük a két lapot).A vajat cukorral habosra keverjük. A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk, és a sárgáját a cukros vajhoz keverjük. A lisztet, a kukorica lisztet és a sütõport összeöntjük és beleforgatjuk a cukros keverékbe.Hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a tejet, majd egyenlõ részekre osztjuk a keveréket és a két formába öntjük.
A tojásfehérjéket addig verjük, amíg lágy csúcsokat nem vet (tejföl állagú nem lesz) utána fokozatosan hozzáadjuk a maradék 200 gramm cukrot. A habot a két lap tetejére kenjük és megszórjuk a mandulával.
30-35 percig sütjük, ezalatt a hab szépen megbarnul. A lapokat a formában hagyjuk kihûlni.
A tejszínt habbá verjük ( Nigella nem írja, de egy kanál porcukrot tegyünk bele, ha az eper nem elég édes) , Az epret felvágjuk (kicsiket félbe, nagyokat vékony szeletekre).
Az egyik lapot a piskótás felével felfelé egy tálra helyezzük, ráhalmozzuk a tejszínhabot, kissé belenyomkodjuk az epreket . A másik lapot úgy helyezzük a tejszínhabos eper tetejére, hogy a habos fele legyen felfelé.Kicsit nyomjuk meg, hogy egyben maradjon.

Folytats a blogon ... csicseriborsobablencse.blogspot.com/2...

sponsored links

Keres?s