New York bagel - a legjobb amerikai szendvics zsemle
sponsored links
Nem Ă©rtem, hogy mostanĂĄban miĂ©rt nem sĂŒtöttem bagelt, hiszen Ă©vek Ăłta nagy kedvencĂŒnk:
Mindig van aktuĂĄlis kedvenc. Nem is az az ok, hogy rĂĄununk, hanem Ă©n unok rĂĄ mindig ugyanazt kĂ©szĂteni, Ăgy szerencsĂ©re mindig vĂĄltunk. Most bagelre. FĂ” a vĂĄltozatossĂĄg. J
Ha el kell helyeznem nehĂ©zsĂ©gi fokban, akkor azt mondanĂĄm, hogy macerĂĄsabb, mint az angol muffin, de kevĂ©sbĂ© precĂziĂłs, mint a hagyomĂĄnyos francia croissant, amit Ă©ppen a napokban "dobtam be". A francia croissant utĂĄn mĂĄr gyerekjĂĄtĂ©k volt összedobnom ezt a tĂĄlca New York style bagelt.
TöbbfĂ©le recept is lĂ©tezik, Ă©n eddig nem ezt sĂŒtöttem. KalĂĄcsosabb, könnyebb, nyugati-parti bagelt. Ez a New York bagel igazi kifinomult szendvicskenyĂ©r, Ă©n mĂ©g csak nem is zsemlĂ©nek hĂvnĂĄm. SĂ»rĂ»bb Ă©s ?rĂĄgĂłs?. NehĂ©z bĂĄrmihez hasonlĂtani, egyszerĂ»en fantasztikus! J
KĂvĂŒl ropogĂłs Ă©s kĂŒlönleges "mĂĄz" sĂŒl rĂĄ, ettĂ”l ?rĂĄgĂłs?, belĂŒl pedig olyan, mint a kovĂĄszos kenyĂ©r. Az Ăze pedig fenomenĂĄlis.
Alig, hogy kisĂŒlt, csak Ășgy tobzĂłdtam a reggeli szendvicsek elkĂ©szĂtĂ©sĂ©ben. VacsorĂĄra pedig Ășj arcĂĄt mutatta meg, kitĂ»nĂ” vacsora szendvicseket dobtam belĂ”le össze. ĂgĂ©rem, hogy egytĂ”l egyig mindet bemutatom! J
HozzĂĄvalĂłk 6 nagy bagelhez:
500 g kenyérliszt
2 g porélesztÔ
20 g sĂł
1 evÔkanål méz
2,5 dl vĂz
1 felvert tojås a kenéshez
A szĂłrĂĄshoz kĂŒlönfĂ©le magvak: mĂĄk, szezĂĄmmag, lenmag, napraforgĂłmag, tökmag, lapra vĂĄgott mandula.
A mĂ©zet feloldottam a vĂzben. A sĂłt, Ă©lesztĂ”t Ă©s a lisztet elkevertem. HozzĂĄadtam a lisztes keverĂ©khez a folyadĂ©kot Ă©s összeĂĄllĂtottam a tĂ©sztĂĄt. Ha igĂ©nyel mĂ©g egy pici folyadĂ©kot, akkor egy csöppet adhatunk hozzĂĄ.
5 percig pihentettem, majd 3-4 percig dagasztottam. Megcsorgattam egy kis olajjal, lefedtem és 1 óråra a hûtÔbe tettem.
1 Ăłra elteltĂ©vel kivettem a hĂ»tĂ”bĂ”l, 6 rĂ©szre daraboltam Ă©s kis labdĂĄkat formĂĄztam. A labdĂĄkbĂłl 25 cm hosszĂș rudakat sodortam, majd a tenyerem körĂŒl a kĂ©t ? vĂ©konyabb ? vĂ©gĂ©t összenyomkodtam Ășgy, hogy a gyĂ»rĂ»formĂĄt megĂłvjam.
SĂŒtĂ”papĂrral bĂ©lelt tepsire rendeztem a megformĂĄzott bageleket. KevĂ©s olajjal megkent mĂ»anyag fĂłliĂĄval letakartam Ă©s egy Ă©jszakĂĄra betettem a hĂ»tĂ”be.
MĂĄsnap reggel azonnal kivettem a hĂ»tĂ”bĂ”l, mert legalĂĄbb 2 Ăłra szĂŒksĂ©ges, hogy sĂŒthetĂ” ĂĄllapotba kerĂŒljön.
Ăgy mĂĄsfĂ©l Ăłra elteltĂ©vel bekapcsoltam a sĂŒtĂ”t 260 C fokra. LegalĂĄbb 30 percig Ă©rdemes a sĂŒtĂ”t melegĂteni sĂŒtĂ©s elĂ”tt.
Nagy fazĂ©kban vizet forraltam. Amikor felforrt 1 teĂĄskanĂĄl sĂłt Ă©s szĂłdabikarbĂłnĂĄt adtam hozzĂĄ. KĂ©t bagelt a vĂzbe engedtem Ă©s 1 percig fĂ”ztem, majd megfordĂtottam 30 mp-re. Ăgy tettem a maradĂ©k 4 bagellel is, kettesĂ©vel. A hĂ”kezelt bageleket visszatettem a bĂ©lelt tepsire.
Megkentem Ôket a felvert tojåssal és megszórtam a magokkal.
230 C fokra mĂ©rsĂ©keltem a hĂ”t Ă©s betoltam a tepsit a sĂŒtĂ”be. 18 percig sĂŒtöttem Ă”ket.
30 percig råcson hûltek, majd megszegtem Ôket a reggeli szendvicsekhez. Legközelebb errÔl mesélek ? J