Nespresso Gastro Experience Center - Kávékóstolás a harmónia jegyében

2018-02-17

sponsored links


Egy valódi élményt nyújtó kávénak sohasem tudok ellenállni. Alkalmi kávéivóként csakis a minõségi és különleges kávékkal szeretek kísérletezni. Olyanokkal, amelyek valami plusz impulzussal, ízzel, érzéssel gyarapítanak. Ma egy egyedülálló kávé - csokoládé és borkóstolón vehettem részt az impozáns Várkert Bazárban.

RÖVIDEN A NESPRESSORÓL
 A Nespresso márkanév a világ minden pontján ismert. 69 országban van jelen a vállalat és több, mint 12 000 embert foglalkoztat. 
Éric Favre, a Nestlé alkalmazottja 1976-ban találta fel és szabadalmaztatta a Nespresso rendszert, amely arról szól, hogy Nespresso kávégépekkel espresso kávét készítenek kapszulákból. Végül 10 évvel késõbb, 1986-ban tették le a márka alapköveit és 1988-ban vált igazán sikeressé. 
A márka termékpalettájában 24 fajta kapszula, otthoni és profi használatra szánt kapszulás kávégépek, kiegészítõk, sõt meg édességek is kaphatók akár a webshopból rendelve, akár a 600 Nespresso Boutique üzletek egyikében.

MI AZ ESPRESSO KÁVÉ?
Az Espresso technológia 1903-ban Olaszországban jelent meg, amikor Luigi Bezzera megalkotta a ?gõz általi kivonás? elvét, hogy a kávé aromáinak kinyerését még gyorsabbá és hatékonyabbá tegye. Az ?Espresso? elnevezés az olasz szóból ered, melynek jelentése ?gyors?. Egy igazi Espresso kávé aromájának kivonása úgy történik, hogy a vizet átpréselik a finomra õrölt kávén, így a valódi esszencia gyorsan kinyerhetõ. Az Espresso tehát nem pusztán egy kávétípus vagy egy csészeméret neve. Legfõbb ismertetõjegye a testesség, az aromagazdagság, a szájpadláson hosszú ideig érezhetõ zamatok, valamint a sûrû "crema", amely a kávégép magasnyomású aromakivonási eljárásának eredménye.
Keressétek fel a Nespresso oldalán található kávélexikont és ismerkedjetek meg az alapfogalmakkal és érdekességekkel. 



A RENDEZVÉNYRÕL
A rendezvény alapkoncepciója az volt, a Nespresso termékeken keresztül mindent megtudjunk az ízprofilokról, az illatcsaládokról és a termõterületekrõl. Figyelmes vendéglátóként ruhatár várta vendégeket és 2 órán keresztül kávéházi hangulatban, nyugalomban elmerülhettük az ízek és illatok harmóniájában mindenféle kényelmetlenségek nélkül. 



Érdemes volt a terem végében megismerkedni a teljes kapszulás kínálattal az otthoni és a profi kávéfõzõ gépekkel. Kifejezetten tetszett, hogy bármilyen hangulathoz igazíthatom az ízvilágot. Nekem a közepes pörkölésû, közép-amerikai Arabica fajtákból álló, kiegyensúlyozott ízvilágú Caramelito kapszula és a Kazaar névre hallgató intenzív aromájú Robusta (egy brazil és egy guatemalai fajta) és a dél-amerikai Arabica merész párosításából születõ kávé a két titkos befutó. Ezekbõl bármikor el tudnék fogyasztani egy-egy csészényit.

Miután az elsõ ízélménnyel és számtalan alapinformációval gazdagabbak lettünk a terem elején elindultunk egy kis interaktív felfedezésre.



A kóstolót Áth-Horváth Zsóka csokoládészakértõ a Harrer csokoládé képviseletében és Márkosi Balázs kávészakértõ, a Nespresso kávénagykövete vezette. 
A kóstolás menete úgy zajlott, hogy elõször a bean-to-bar technológiával készült(a készítõ a nyers babnál kezdi a feldolgozást) Harrer csokoládékat elrágcsáltuk és ezután kortyoltuk rá a frissen fõzött kávét. A Kazaar kávé és a fügés-mazsolás ízvilágú csokoládé páratlan élményt nyújtott. Kis csoportokban 3-4 párral foglalkoztak egyszerre a kóstoló alatt, így bármilyen kérdésben a segítségünkre lehetett a két szakértõ. Igazán profik voltak. Számomra ez a rész vitte el a pálmát. 


A további két állomáson az aromacsaládokkal és a terroir, területre jellemzõ jegyekkel ismerkedhettünk meg. A számozott poharakban különféle illatokat kellett felismerni és hozzájuk arománként egy-egy kapszula volt társítva. A borok esetében szintén hasonló volt a koncepció, csak itt a borok és kávék kóstolása volt a folyamat.

Mivel lehetne még jobb a rendezvény? 
Kimondottan a kóstolóra készült izgalmas összefoglaló infófüzet vagy csomag tökéletes segítsége lehetne az érdeklõdõknek, melybõl bõvebb ismertetõt kaphatnának az ott kóstolt termékekrõl, a szakértõkrõl és otthon akár a rendeléskor is visszaemlékezhetnének erre. 
Ennek átvétele megoldható lenne a ruhatári procedúra során.
Éveztetem a kötetlen hangulatot, de egy minimális irányítással elkerülhetõek lennének az egy-egy ponton történõ torlódások. 
Ezeken a kóstolópontokon pedig rengeteg információhoz juthat az ember, ha kérdez.

Összességében egy nagyon jó hangulatú, kellemes rendezvény részesei lehettünk igazán magas minõségû termékekkel, páratlan íz- és illatkombinációkkal, sok-sok hasznos információval. Szívbõl ajánlom jövõre az érdeklõdõknek.
Remélem 2019-ben sikeresen tudok majd regisztrálni a Nespresso Atelier vacsorára is, akkor még egyedibb gasztronómiai élményrõl tudok majd beszámolni Nektek.  

További ötletekért és finomságokért tartsatok velem a következõ oldalakon:
https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldogkukta1/



 Nyomtasd ki a bejegyzést!



Folytats a blogon ... boldogkukta.blogspot.com/2018/02/nesp...

sponsored links

Keres?s