Nemzeti eledeleink - Jókai Mór, 1862.

2011-10-25

sponsored links


Részlet Fehér Béla, a Magyar Nemzetben 2006-ban "Népünk kedvencei

Kalandozások a magyar konyhában - Jókai listája" címmel megjelent cikkébõl:
"Hívjunk egy megbízható tanút, Jókai Mórt, aki a Vasárnapi Újság 1862. évi 27. számában Nemzeti eledeleink címmel (Kakas Márton néven) írt egy szívünknek kedves cikket. Ebbõl idézek: "Napjaink feladata minden téren összegyûjteni azt, a mi sajátunk, a mi nemzeti életünk alakító része: népünk költészete, dallamai, viselete. [...] A legnemzetiszínûbb táblájú szakácskönyveinkben, nézzen bárki utána, fog-e csak egy töltött káposzta készítésmódjára találni? Azok nem egyebek, mint magyarra fordított német és francia konyhamûvészeti recipék. [...] Miért ne lehetne nekünk egy tisztán magyar szakácskönyvünk, mely azon ételek készítésmódját adná elõ, amik éppen népünk kedvencei, s amiket a magyar gazdasszonyok tudnak ugyan, de a magyar szakácskönyvek nem ismernek. Majd minden vidéknek van ily kedvenc eledele, amit csak ott tudnak jól készíteni, ami után a külföldre jutott magyar ember visszasóhajtozik, és amik valóban nekünk valók, és jó ízûek."

E sorok után Jókai ad egy listát.
Íme: 1. kolozsvári töltött káposzta, 2. szegedi paprikás hal, 3. komáromi halászlé, 4. kolozsvári levelén ...

Folytats a blogon ... reformkorikonyha.blogspot.com/2011/10...

sponsored links

Keres?s