Nemgyõzõmsütni kifli
sponsored links
Csonginál találtam ezt a receptet, szóval aki részletes leírásra kíváncsi, az nála megleli. Azért nagyon röviden én is lejegyzem, 600 gramm lisztet elkeverünk 25 gramm élesztõvel, két kávéskanálnyi sóval és egy kávéskanálnyi cukorral, egy dl olajjal és 2-3 dl langyos tejjel. 45 perc kelesztés után kifliket formázunk, én 24 db-t készítek a fenti adagból, amelyeket rövid ismételt kelesztés után pár percre forró, majdnem lobogó vízbe mártunk egyenként. Sütõlemezre pakoljuk, olvasztott vajjal megkenjük, szórjuk amivel akarjuk és ha akarjuk, de szórás nélkül is kiváló és 220 fokos sütõben pillanatok alatt pehelykönnyû kifliket sütünk belõle.
Mivel szinte kétnaponta sütöm, már próbálkoztam egy kis ilyen-olyan átalakítással. Ha ropogósabb kifliket szeretnénk, akkor csökkentsük az olaj mennyiségét, vagy felezzük le a tejet vízzel. Ha egy kiskanálnyi mennyiséggel emeljük a cukor és a só mennyiségét, még finomabb lesz, legalábbis a mi ízlésünk szerint. Mondjuk ez azért nagymértékben függ attól is, hogy éppen milyen sót használunk, hiszen vannak erõsebb és gyengébb ízûek. A cukor azonban akkor is emelhetõ.
Nekem legelõször lágy tésztát sikerült dagasztanom, azok nagyon szépek lettek, mostanában már maradok az eredetileg inkább kemény tészta állag elérésénél, pedig így is úgy is jó. Az olajos kelt tészta készítésekor nagyon figyeljünk arra, hogy ne ...