Nem is halványít
sponsored links
Ma már, és szerencsére egyre gyakrabban és egyre több helyen juthatunk hozzá a szárzellerhez. Szárzeller, szerintem ez a legjobb magyar elnevezése vagy legalábbis nekem ez tetszik a legjobban. Mert ezt a zellerfajtát hívják: angol zellernek, zeller szárnak, és halványító zellernek is. Itt jegyzem meg a halványító elnevezés, bár elfogadott, de igazándiból hibás; ha szabályosan szeretnénk mondani akkor a halványított zellert kellene használnunk. Ennek egyszerû magyarázata az, hogy ezt a zellerfélét, melynek a gumórésze a szó szoros értelmében dobható, értéktelen, tehát a száráért (nem véletlen a név) termesztik. Annak érdekében, hogy a szár erõsödjön, világos maradjon az úgynevezett feltöltést (növekedés során folyamatosan földel töltik fel), árnyékolást alkalmazzák, csakúgy mint a spárgánál.
A szárzellerrõl még annyit érdemes tudni, erõs vízhajtó hatással rendelkezik, de a vesebetegek diétájában nem ajánlott az alkalmazása. Jól alkalmazható a fogyókúrás étkezésben, csökkenti az étvágyat, segít leküzdeni a szénhidrát utáni vágyat és 10 dkg-ban csak 14 kcal van.
PULYKARAGU LEVES, SZÁRZELLERREL
Hozzávalók:
1 db szárzeller
40 dkg pulykamell ...