Nem bolondultam meg!

2014-03-22

sponsored links

 

 _DSC1572.JPG

Attól, hogy sokan elfelejtik: egy gyomnövény lehet gyógynövény is,amiben rengeteg a vitamin, s  megfosztják magukat az ezekbõl készült finom ételektõl is. Így van ez a csalánnal is. Régen a szegények bezzeg ismerték,kora tavasztól  gyakran került asztalukra  belõle leves és a fõzelék. Ha jól el van készítve, tápláló ,finom és egészséges! Tavaly köretnek ettem, csupán megpárolva, most pedig itt a leves ,ahogy én kreálom.

A legnehezebb rész a hajtások begyûjtése és átmosása.

Kesztyû nélkül álltam neki a gyûjtésnek, gondoltam, ha ennyire zsengék, még csak nem csípnek annyira. Alaposan ráfaragtam, még most is zsibog,bizsereg az összes ujjam! Sebaj, legalább nem leszek reumás :)

Háromszor átmostam és hagytam alaposan lecsepegni.

DSC_1557.JPG

A hozzávalók:

1 l tej (házi, ha van)

1 dl tejszín

1 dl víz

só,bors

1 gerezd fokhagyma

1 nagy krumpli 

kb.30 dkg csalán (zsenge)

3 evõkanál olívaolaj

1 zöldségleves kocka

Az apróra vágott hagymát megpirítottam és rádobtam a vékony karikákra szeletelt krumplit.

Felöntöttem 1 dl vízzel, sóztam,borsoztam és tettem bele 1 db zöldségleves-kockát és a zúzott fokhagyma gerezdet.

Fedõ alatt tartottam, amíg megfõtt a zöldség.

_DSC1568.JPG

Ekkor felöntöttem a tejjel, majd mikor felforrt, beletettem a csalánt.Öt percig forraltam össze, nem tovább, hogy a lehetõ legkevesebb tápanyag vesszen kárba. 

Ekkor kiszedtem a turmixgépbe a csalánt és alaposan összezúztam. 

_DSC1571.JPG

Vissza a fazékba, utolsó forralás a tejszínnel és kész.

Tálaláskor árvacsalán virágával díszítettem. Ugyanis az is ehetõ. A méhek csak úgy szedegetik róla a virágport! De sajttal is finom! Aki nem hiszi, kóstolja meg!

_DSC1575.JPG

 

 Ezt jó ha tudod a csalánról!

A csalán (Urtica dioica) a földben erõs gyökértörzshöz kapaszkodik, levegõs szára van, amely eléri a másfél métert is. Virágai kétlakiak, zöld színûek és füzérben helyezkednek el. A termõ virág fészekalakú, és körbeveszi 4 szirom. Az Urtica szó latin eredete az ?urere? szóhoz vezethetõ vissza, amely a levél égetõ hatású tulajdonságára utal.

A csalán gyógyhatásai

 

  • A K vitaminnak köszönhetõen vérzés csillapító hatása van
  • Váladék felszakító hatása ismert
  • A flavonoidoknak köszönhetõen vízhajtó hatásuk van
  • Vérserkentõ hatású, a histamin felszabadulását elõsegíti, húgysav hajtó, összehúzó és fertõtlenítõ, baktériumölõ, hasmenést gátló hatásai még ismertek
  • Vitaminpótló és csökkenti a vércukorszintet
  • Vízhajtó és salaktalanító
  • Külsõleg hegesedést serkentõ, és a szövetek újra képzésében hasznos
  • Vérhas és erõs hasmenés estén
  • Felhasználási módjai

 

Tea formájában, jó befolyással van a hörghurutra, a tavaszi vitaminhiányra és vérszegénységre, egy csalánkúra az egész szervezetre frissítõ hatással van . Mivel fehérjéket és vitaminokat is tartalmaz az élelmiszerként is feldolgozzák. Hörghurut és köhögés esetén kitûnõ köptetõ, gyenge vérzéseknél vérzéscsillapító hatása is ismert.

 

K vitamin tartalma miatt ajánlott a bõséges és rendetlen havi vérzés esetén, illetve szülés utáni bevérzéseknél. Vérhas és erõs hasmenés estén szerepe van a baktérium flóra csökkentésében, amely a betegséget kialakította, elõsegítve ezzel a teljes gyógyulást. Csökkenti a felgyülemlett vizet a szövetekben. A csalánteát ugyancsak használhatjuk még elhízás és vérszegénység esetén (mivel vasat is tartalmaz). 
A levelek vízhajtó hatása miatt a csalánteát eredménnyel használják a vesebetegségeknél, mivel feloldja a vesehomokot, ugyancsak kedvezõen befolyásolja a reumát, a köszvényt megszünteti, mivel a felgyülemlett húgysavat kihajtja a szervezetbõl.

 

Megosztom Megosztom Megosztom Megosztom Megosztom Megosztom


Folytats a blogon ... mikormennyi.blog.hu/2014/03/22/nem_bo...

sponsored links

Keres?s