Nektarinos-málnás Flaugnarde

2017-07-29

sponsored links















A Flaugnarde (ejtsd: flonyárd) egy olyan gyümölcsös francia desszert, mely nagyon hasonlít a clafoutis-ra, (ejtsd: klafuti - mely egy tejsodószerû sült pite) a kettõ között csak annyi a különbség, hogy a clafoutihoz csak cseresznyét - eredetileg magozatlan fekete cseresznyét - használnak, minden, ami bármilyen más gyümölccsel készül, az flaugnarde. A flaugnarde a "fleunhe" szóból származik, melynek jelentése: lágy, puha. És valóban egy könnyû, nem túl édes, jól variálható felfújt, pudingos, flan-állaggal, mely tökéletes befejezése lehet egy étkezésnek. Sütéskor a tészta széle megemelkedik, felfújódik, aranybarna kéreg képzõdik rajta, ezért mélyebb sütõedénybe süssük, nehogy kifusson. Lehetõleg keményebb, friss gyümölcsöt használjunk, mert a fagyasztott túl sok levet ereszt, eláztatja a tésztát. Annyira egyszerû, hogy a konyhában kevésbé járatos személyek is bátran nekiállhatnak, mert a hangzatos név ellenére is  rendkívül könnyû az elkészítése.

Nektarinos-málnás Flaugnarde

Hozzávalók:
22-23 cm-es formához

  • 4 közepes nektarin
  • 15-20 dkg málna
  • 8 dkg liszt
  • 2 ek cukor
  • 3 tojás
  • 3 dl tej
  • 1 tk vanília kivonat
  • csipet só

tetejére:

  • porcukor

sütõtál kikenéséhez: 

  • vaj

Elkészítése:

  1. A sütõt elõmelegítjük 180°C-ra
  2. A nektarint kimagozzuk, felkockázzuk.
  3. A sütõtálat vékonyan kivajazzuk, elosztjuk az alján a gyümölcsöket.
  4. A tejet elkeverjük a tojásokkal és a vanília kivonattal.
  5. Összekeverjük a száraz anyagokat: az átszitált liszthez adjuk a csipet sót, cukrot, hozzáöntjük a tojásos tejet, (nedves anyagokat) simára dolgozzuk. 
  6. Ráöntjük a gyümölcsökre a tésztát, betoljuk a sütõbe, 45-50 perc alatt aranybarnára sütjük. (sütõfüggõ - tûpróba! )
  7. Porcukorral meghintve kínáljuk.
  8. Hidegen és melegen is finom.
TIPP: 1 gombóc fagyit is kínálhatunk mellé.










Folytats a blogon ... azotthonizei.blogspot.com/2017/07/nek...

sponsored links

Keres?s