Nektarinos-málnás Flaugnarde
sponsored links
A Flaugnarde (ejtsd: flonyárd) egy olyan gyümölcsös francia desszert, mely nagyon hasonlít a clafoutis-ra, (ejtsd: klafuti - mely egy tejsodószerû sült pite) a kettõ között csak annyi a különbség, hogy a clafoutihoz csak cseresznyét - eredetileg magozatlan fekete cseresznyét - használnak, minden, ami bármilyen más gyümölccsel készül, az flaugnarde. A flaugnarde a "fleunhe" szóból származik, melynek jelentése: lágy, puha. És valóban egy könnyû, nem túl édes, jól variálható felfújt, pudingos, flan-állaggal, mely tökéletes befejezése lehet egy étkezésnek. Sütéskor a tészta széle megemelkedik, felfújódik, aranybarna kéreg képzõdik rajta, ezért mélyebb sütõedénybe süssük, nehogy kifusson. Lehetõleg keményebb, friss gyümölcsöt használjunk, mert a fagyasztott túl sok levet ereszt, eláztatja a tésztát. Annyira egyszerû, hogy a konyhában kevésbé járatos személyek is bátran nekiállhatnak, mert a hangzatos név ellenére is rendkívül könnyû az elkészítése.
Nektarinos-málnás Flaugnarde
Hozzávalók:
22-23 cm-es formához
- 4 közepes nektarin
- 15-20 dkg málna
- 8 dkg liszt
- 2 ek cukor
- 3 tojás
- 3 dl tej
- 1 tk vanília kivonat
- csipet só
tetejére:
- porcukor
sütõtál kikenéséhez:
- vaj
Elkészítése:
- A sütõt elõmelegítjük 180°C-ra
- A nektarint kimagozzuk, felkockázzuk.
- A sütõtálat vékonyan kivajazzuk, elosztjuk az alján a gyümölcsöket.
- A tejet elkeverjük a tojásokkal és a vanília kivonattal.
- Összekeverjük a száraz anyagokat: az átszitált liszthez adjuk a csipet sót, cukrot, hozzáöntjük a tojásos tejet, (nedves anyagokat) simára dolgozzuk.
- Ráöntjük a gyümölcsökre a tésztát, betoljuk a sütõbe, 45-50 perc alatt aranybarnára sütjük. (sütõfüggõ - tûpróba! )
- Porcukorral meghintve kínáljuk.
- Hidegen és melegen is finom.
TIPP: 1 gombóc fagyit is kínálhatunk mellé.