Ne Vásárolj Semmit Nap 2011.

2011-11-24

sponsored links


Tudjátok, hogy a Föld készleteinek 80 százalékát a lakosság 20 százaléka éli fel?
Hogy Magyarországon a jövedelmek 23 százalékát költik élelmiszerre, amibõl 25-30 százalékot kidobnak?
Hogy évente 900 ezer tonna csomagolási hulladék keletkezik, s hogy például a PET-palackoknak csak 15 százalékát gyûjtik be szelektíven, és annak is csupán 7-8 százalékát hasznosítják újra?

A Ne Vásárolj Semmit Napot 1997 óta tartják minden év novemberének negyedik péntekén, az amerikai hálaadás-ünnep másnapján, mert ott ezen a napon vásárolnak a legtöbbet - a péntek nálunk is mindig tarol ebbõl a szempontból, a hét többi napjához képest.
Ennek nem az a mondanivalója, hogy akkor most csütörtökön vásároljunk dupla mennyiséget; nem is az, hogy pénteken éhezzünk. Hanem az, hogy a fogyasztói szokásainkat, döntéseinket gondoljuk át; felmérések mutatják, hogy a vásárlások negyven százaléka független az elõzetes szándéktól - megláttam, megkívántam, megvettem. A vásárlók közel fele viselkedik így. Ezekben a hirtelen hozott döntésekben sokszor nem is tudjuk, hogy a reklámok, a marketing-trükkök áldozatai vagyunk.
Úgy emlékszem, körülbelül három éve hoztam tudatos döntést ebben a kérdésben, hogy amit csak tudok, helyi õstermelõtõl szerzek be, amit nem, azt helyi vállalkozó boltjából, és csak végsõ esetben megyek ...

Folytats a blogon ... feedproxy.google.com/~r/Praktikak/~3/...

sponsored links

Keres?s