Ne tökölj, kenegess
sponsored links
Most aztán érik, ha kell, ha nem.
A fõzelék unalmas, a... mit is szoktunk még ebbõl készíteni?
Hát, most éppen pástétomot, kenegetõt, mártogatót; de ha böcsülettel visszakerestek, találtok egy-két dolgot itt nálam fõzõtökre hangolva.
Íme egy kis segítség:
Nyári tökkrémlevesSertésraguleves tökösen
Tökös penne, csirkével
Paradicsomos tökragu
Nem mellesleg a fõzõtök csökkenti a vércukorszintet, kiemelkedõ a rosttartalma, szénhidrát-, zsír-, és fehérjeszegény; de ?folyadékpótló? hatása sem utolsó.
BAZSALIKOMOS-TÖKPÁSTÉTOM, FETÁVAL
ez az adag soknak tûnhet, amíg meg nem kóstoljuk
Hozzávalók:
1,80 kg fözõtök (kb.)
10 dkg feta sajt
10 dkg vaj
3 ger. fokhagyma
3 ek. fehérborecet
bors, só
A tököt megtisztítjuk, a belét kivájjuk, a húsát pedig 3-5 centis darabkákra vágjuk; borecettel, a fokhagymagerezdekkel és sóval ízesített vízben jó puhára fõzzük.
A megpuhult tökdarabkákat leszûrjük, jól lecsepegtetjük és bormixerrel vagy turmixgéppel pépesítjük, (ha kicsit ?darabosabbra? hagyjuk az sem baj) amikor már nem túl forró, belekeverjük a vajat és a durvára aprított bazsalikomot és belemorzsoljuk a fetát, majd egy kisebb habverõvel alaposan összekeverjük. Szükség szerint sózzuk, borsozzuk; jól lehûtve, kétszersülttel vagy pirítóssal kínáljuk, és kiegészítõként, finom, friss, édes, roppanós, apró sárgarépakockákkal fokozhatjuk még az élvezetet. (Tudom van egy kis sárgarépa mániám.)