Natúr zöldborsóleves, ahogy mi szeretjük
sponsored links
A zöldborsólevest nagyon szeretjük a feleségemmel. Ettük már sokféleképpen, de a legjobban natúr módon szeretjük. Ez azt jelenti, hogy mi a zöldborsón kívül mindössze pár szál sárgarépát, házi ételízesítõt, konyhasót és némi petrezselyemzöldet adunk hozzá. A vége felé belefõzünk egy kis galuskát (nokedlit), és már készen is van.
Tudjuk, hogy van aki húst is tesz bele, és van aki telepakolja mindenféle földi jóval. Tudjuk, hogy van aki habarja, és van aki fûszerpaprikát is ad hozzá. Tisztában vagyunk azzal is, hogy nem a mi változatunk a klasszikus zöldborsóleves, de nekünk akkor is így az igazi, mi így imádjuk. Így kellõképpen tud benne érvényesülni a borsó íze, amit a répa csak még jobban kiemel. A házi ételízesítõnk pedig amúgy is tartalmaz paprikát, hagymát, fokhagymát, fehérrépát, karalábét, zellert, zeller zöldet és minden egyéb földi jót, így ezek nekünk abszolút nem hiányzik még pluszban a levesbõl...
- 1 kg zöldborsó
- 2-3 szál zsenge sárgarépa
- 2 púpos teáskanál házi ételízesítõ
- petrezselyemzöld
- konyhasó
- fél deci étolaj a pároláshoz
Hozzávalók a galuskához (nokedli):
- 1 tojás
- 4 evõkanál liszt
- fél mokkáskanál konyhasó
Natúr zöldborsóleves elkészítése:
Leves: vegyünk elõ egy lábast (mi egy ötliteresben készítettük), öntsük bele a fél deci étolajat. Szórjuk bele a zöldborsót és a felkarikázott répát. Tegyünk alá nagyjából két deciliter vizet, és lassú tûzön pároljuk addig, amíg a zöldségek szépen meg nem festik a vizet. Ezt követõen engedjük fel az egészet vízzel, sózzuk és ízesítsük a házi ételízesítõvel, majd lassú tûzön fõzzük meg. Amikor már majdnem megfõtt a répa és a borsó is, adjuk hozzá a petrezselyemzöldet. Ezt azért nem érdemes elõbb hozzáadni, mert akkor túlfõ, és a belõle kifõlõ ízanyagok teljesen tönkremennek, és nem fog kellõképpen érvényesülni az íze. A zöld fûszereket ezért mindig a fõzés végén adjuk hozzá az ételekhez. Ha ezzel megvagyunk, jöhet a galuska: a tojásból, a lisztbõl, és egy-két csipet konyhasóból keverjünk masszát, majd a még forrásban lévõ levesbe egy kanál segítségével (vagy nokedliszaggatóval) szaggassunk nagyjából két centiméternyi galuskákat. Ezek pár perc alatt megfõnek. Amikor minden galuska feljött a leves tetejére, akkor készen vagyunk. Tálaljuk forrón, mert úgy az igaz...
Megjegyzés: természetesen a sima nokedli helyett készíthetõ bármilyen más galuskával egyéni ízlés szerint. Akinek pedig nincsen házi ételízesítõje, használhat bármilyen boltit helyette, ha nem zavarja, hogy annak több, mint 60%-a só, valamint tele van adalékanyagokkal. Ha mégis ezzel készülne, érdemes odafigyelni arra, hogy abban a valódi zöldségtartalom általában nem több 12-15%-nál, míg a sótartalma 60-65% körül van. A mi házi ételízesítõnk ennél lényegében tartalmasabb, mert sótartalma mindössze 16%, míg zöldségtartalma 84%. Ezért aki a boltit fogja használni figyeljen oda mind a sózásra, mind pedig a megfelelõ zöldségek hozzáadására.
Megjegyzés: természetesen a sima nokedli helyett készíthetõ bármilyen más galuskával egyéni ízlés szerint. Akinek pedig nincsen házi ételízesítõje, használhat bármilyen boltit helyette, ha nem zavarja, hogy annak több, mint 60%-a só, valamint tele van adalékanyagokkal. Ha mégis ezzel készülne, érdemes odafigyelni arra, hogy abban a valódi zöldségtartalom általában nem több 12-15%-nál, míg a sótartalma 60-65% körül van. A mi házi ételízesítõnk ennél lényegében tartalmasabb, mert sótartalma mindössze 16%, míg zöldségtartalma 84%. Ezért aki a boltit fogja használni figyeljen oda mind a sózásra, mind pedig a megfelelõ zöldségek hozzáadására.
Mindenkinek jó étvágyat kívánunk a finom zöldborsóleveshez... :-)