Nasi goreng - Indonéz sült rizs
sponsored links
A világ egyik legnépszerûbb étele ez a sült rizs, köszönhetõen annak, hogy aránylag egyszerûen és változatosan elkészíthetõ és nagyon finom.
Maradék fõtt rizs hasznosításának az egyik legjobb módja, de mindenképpen érdemes csak ezért is nekifogni a rizsfõzésnek.
Jómagam nem túl régen találkoztam vele elõször, de azóta töretlenül az elsõ öt kedvenc étel között szerepel az étlapomon.
Más változatokban pirított garnélával vagy pirított csirkemell kockákkal is készülhet, én most az alap, húsmentes változatot készítettem el.
Hozzávalók 4 személyre
egy csésze (2,5 dl) jázmin rizs
másfél csésze víz
egy evõkanál mogyoróolaj (ha nincs, más olaj is teljesen jó)
fél kávéskanál só
2 evõkanál mogyoróolaj
1 póréhagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csilipaprika
1 kisebb darab zeller
1 kisebb sárgarépa
fél kávéskanál õrölt koriander
2 evõkanál szójaszósz
só
Lábosban felforrósítunk egy evõkanál olajat és megfuttatjuk rajta a rizst. Felöntjük a vízzel, sózzuk és nagyon lassú tûzön, félig lefedve, keverés nélkül(!) addig fõzzük, amíg a teljes lémennyiséget magába nem szívja a rizs.
Ekkor lehúzzuk a tûzrõl és megvárjuk, hogy teljesen kihûljön. Célszerû 2-3 órával az elfogyasztás elõtt elkészíteni, illetve maradék rizsnél ez nem probléma.
Egy nagyobb lábosban - legalkalmasabb erre egy wok edény - 2 evõkanál olajon 1-2 percig pirítjuk a kisebb szeletekre vágott póréhagyma felét, a lereszelt fokhagymagerezdeket és az apróra tört csilipaprikát. Rádobjuk a megtisztított és lereszelt vagy julienre vágott zellert és sárgarépát és a koriandert. Újabb 1-2 perc pirítás után beletesszük a rizst és a szójaszószt is. Sózzuk és folyamatosan kevergetjük addig, amíg teljesen egynemû nem lesz.
A maradék póréhagymával megszórva tálaljuk.