Narancstorta
sponsored links
Michel Roux könyvébĂ”l vettem a receptötletet, de én naranccsal készĂtettem, mert egyrészt Anya narancsos sĂŒtire vĂĄgyott a vasĂĄrnapi ebéd desszertjeként, mĂĄsrészt az utĂłbbi idĂ”ben annyi citromos édességet ettĂŒnk, hogy ideje volt mĂĄst is sĂŒtni. Ez a torta tehĂĄt eredetileg citrommal készĂŒl, szĂĄm szerint 5 darab kell hozzĂĄ, akkor viszont a cukor mennyiségét is célszerĂ» növelni (a könyvben 37,5 dkg van megadva).
BĂĄr Gold barĂĄtnĂ”m a linzertészta készĂtésének nagy tudĂĄsĂș szakértĂ”je, én ezt a sĂŒtit most mégis a könyvben javasolt francia recept szerinti édes tésztĂĄval készĂtettem. Persze jĂłl mĂ»ködne linzertésztĂĄval is, sĂ”t talĂĄn még finomabb is lehet. Ăgy ezĂșton kérem meg drĂĄga BarĂĄtnĂ”met, hogy sĂŒsse meg végre a régĂłta emlegetett citromos linzertortĂĄt. ;-)
MuszĂĄj leĂrnom a készĂtés sorĂĄn tapasztaltakat: elĂ”ször fordult elĂ”, hogy az ebben a könyvben olvasott recept a valĂłsĂĄgban nem pont Ășgy mĂ»ködik - vagy csak elĂrĂĄs történt. Az elĂ”Ărt 20 cm ĂĄtmérĂ”jĂ», 4 cm magas flangyĂ»rĂ» ui. elég kicsinek bizonyult ekkora mennyiségĂ» folyékony krémhez. Azt javaslom, hogy vagy 24-26 cm-es formĂĄban sĂŒsse meg, aki kedvet érez hozzĂĄ, vagy csökkentse a krém mennyiségét. Én Ășgy oldottam meg végĂŒl, hogy a nemrég vĂĄsĂĄrolt kis piteformĂĄimat is beĂŒzemeltem, és Ăgy felhasznĂĄltam mind a fél kilĂł tésztĂĄt, amit 1 nappal korĂĄbban gyĂșrtam be. A krémhez a tojĂĄssĂĄrgĂĄjĂĄt a cukorral nem kellett felhabosĂtani, sem pedig felverni a fehérjehabot, ezért attĂłl tartottam, hogy rĂĄntotta ĂĄllagĂș lesz a töltelék, mire megsĂŒl. Szerencsére nem Ăgy történt, de szerintem nagyon jĂłl mĂ»ködne Ășgy is, ahogy az elĂ”bb leĂrtam.
Én a sĂŒtĂ”formĂĄt sosem vajazom ki, ha linzertésztĂĄt vagy ahhoz hasonlĂłt sĂŒtök - szerintem teljesen felesleges, a tésztĂĄban ...