Narancsos triplacsokis torta
sponsored links
Az eskĂŒvĂ”i torta pillĂ©re. Tekintve, hogy az eskĂŒvĂ”i tortaszelet magasabb Ă©s vĂ©konyabb a megszokott tortaszelet mĂ©reteknĂ©l, ez a recept kĂ©nyelmesen 50-60 szemĂ©lyre van kalibrĂĄlva. VanĂlia helyett narancs eszenciĂĄt hasznĂĄltam, amĂșgy tartottam magam a recepthez.
Nem Ă©ppen szerĂ©ny, mĂĄr ami a mennyisĂ©geket illeti, kĂŒlönös tekintettel a vaj, csokolĂĄdĂ© Ă©s cukor volumenre (ezĂ©rt is triplacsoki). Extragazdag, tömör tĂ©sztĂĄrĂłl van szĂł, mely hĂ»tött ĂĄllapotĂĄban egĂ©szen hihetetlenĂŒl barĂĄtsĂĄgosan viselkedik: lapjĂĄban 3 felĂ© vĂĄgni sokkalta könnyebb, mint amire szĂĄmĂtottam (Ă©s mint a többit).
KönnyĂ» recept, igazĂĄn nem nagy truvĂĄj megsĂŒtni, de mivel Ă©n mindenkinĂ©l mindig okosabb vagyok, jĂłl megszĂvtam, Ă©s kĂ©tszer futottam neki. TehĂĄt az Ășgy volt, hogy elsĂ”re is minden remek lett volna, ha komolyan veszem azt a pontot, miszerint sĂŒtĂ”papĂrral ki kell bĂ©lelni a forma belsĂ” falĂĄt. Nem viccbĂ”l ĂrtĂĄk. AzĂ©rt KELL KIBĂLELNI A FORMĂT, mert kĂŒlönben emelkedĂ©s helyett a vajas tĂ©szta a forma peremĂ©n ĂĄtbillenve a sĂŒtĂ” aljĂĄba potyog, ami a sĂŒtĂ©s utĂĄn pont Ășgy nĂ©z ki, mintha egy kecske szarta volna gondosan körbe. A torta meg 2/3 olyan magas, Ă©rtelemszerĂ»leg. SzerencsĂ©re ettĂ”l mĂ©g fogyaszthatĂł Ă©s fagyaszthatĂł maradt, azĂłta is ott figyel a 2/3 adag a fagyasztĂłmban..
MĂĄsodik nekifutĂĄsra alĂĄzatom megkerĂŒlt, minden ment, mint a karikacsapĂĄs.
ĂnmagĂĄban tejszĂnhabbal ajĂĄnljĂĄk, az eskĂŒvĂ”i vĂĄltozathoz viszont strapabĂrĂł (nem csöpög, nem olvad, nem folyik, nem lep meg csak jĂłl viselkedik Ă©s szĂ©pen marad a helyĂ©n) krĂ©met javasolnak. Nem szeretem a vajas krĂ©meket, konkrĂ©tan Ăłdzkodom tĂ”lĂŒk, de az alkalomhoz ilyen kellett, Ă©s minden elĂ”ĂtĂ©letem ellenĂ©re csodĂĄsan finom volt Ășgy, ahogy volt!
KĂ©szĂtĂ©s elĂ”tti fontos tudnivalĂłk:
- ? tekintĂ©lyes mennyisĂ©g, tehĂĄt nagyon nagy keverĂ”tĂĄllal Ă©s 30cmes sĂŒtĂ”formĂĄval kell kĂ©szĂŒlni
- ? viszonylag gyorsan összedobhatĂł, viszont szĂĄmolni kell 2,5 Ăłra sĂŒtĂ©si idĂ”vel valamint a hĂ»tĂ”ben lehĂ»tĂ©ssel (hidegen sokkal-sokkal könnyebben kezelhetĂ”, vĂĄghatĂł, kenhetĂ”)
- ? fóliåba csomagolva 4 napig elåll a hûtÔben, jól lehet vele elÔre dolgozni.
HozzĂĄvalĂłk:
650g sĂłzatlan vaj
650g étcsokolådé (minél magasabb kakaótartalommal, én 65 és 75%osakat kevertem be 50-50% arånyban)
100ml erÔs eszpresszó
kb. 2-3 tk. narancs eszencia (vagy amennyi jĂł esik; eredetileg 3tk. vanĂlia eszencia)
650g fehérliszt
2 tk sĂŒtĂ”por
2 tk szĂłdabikarbĂłna
950g cukor (eredetiben barnacukor)
10 tojĂĄs
2 x 284ml tejföl
Krémhez:
300g sózatlan vaj , szobahÔmérsékleten puhult
600g porcukor ĂĄtszitĂĄlva
142ml habtejszĂn
200g étcsokolådé, 70%os, darabokra törve
Kell még: kevés narancs dzsem (nem darabos)
ElkĂ©szĂtĂ©s:
- SĂŒtĂ”t 160 fokra (lĂ©gkeverĂ©s esetĂ©n 140 fok, gĂĄzsĂŒtĂ” 4es fokozat) kapcsolom.
- A 30cm-es sĂŒtĂ”formĂĄt vajjal kikenem, Ă©s az oldalĂĄt körbe kibĂ©lelem duplĂĄn hajtott sĂŒtĂ”papĂrral Ășgy, hogy a tĂșlnyĂșlĂĄs kb 6-7 cm legyen.
- A csokit feltördelem nagyobb darabokra, Ă©s a vajjal egyĂŒtt, sĂ»rĂ» kevergetĂ©s közben, alacsony lĂĄng felett felolvasztom. Ha sima, fĂ©nyes krĂ©mmĂ© olvadt, hozzĂĄkeverem a kĂĄvĂ©t, a narancs eszenciĂĄt. A lisztet, sĂŒtĂ”port Ă©s szĂłdabikarbĂłnĂĄt összekeverem, Ă©s az egĂ©szet ĂĄtszitĂĄlom egy JĂ NAGY tĂĄlba.
- HozzĂĄadom a cukrot, ĂŒgyelve, hogy ne maradjanak benne összeragadt cukorgöbök.
- A tojåsokat a tejföllel felverem, majd a lisztes tålba öntöm és elkeverem.
- A csoki masszĂĄt is hozzåöntöm a tĂ©sztĂĄhoz, Ă©s fakanĂĄllal elkeverem, mĂg egyenletes, sima tĂ©sztĂĄt nem kapok.
- A csokis tĂ©sztĂĄt a kivajazott formĂĄba öntöm, elegyengetem, majd 2,5 ĂłrĂĄn ĂĄt sĂŒtöm. FONTOS: a sĂŒtĂ”t NEM nyitom ki 2 ĂłrĂĄig, mert a tĂ©szta összeeshet.
- Ha kész, hagyom kihûlni a formåban. Ha kihûlt, hûtÔbe teszem, hidegen könnyebb lapjåra vågni és krémmel megkenni.
KrĂ©m elkĂ©szĂtĂ©se:
- A vajat robotkrémmel krémesre keverem, majd fokozatosan hozzåöntöm a porcukrot.
- A feldarabolt csokit egy tĂĄlba teszem.
- Egy kisebb lĂĄbosban a tejszĂnt Ă©ppenhogycsak felforralom Ă©s a csokira öntöm.
- Hagyom ĂĄllni 2 percig, majd addig keverem, mĂg teljesen sima krĂ©met nem kapok.
- Ha kihûlt (de még folyékony), a vajas krémmel egyenletesen elkeverem.
Torta megkenése
- A hûtÔben lehûlt piskótåval könnyebb bånni. A vajkrém szobahÔmérsékletû legyen.
- A piskĂłtĂĄnak a pĂșpos tetejĂ©t egyenesre skalpolom egy Ă©les recĂ©s kĂ©ssel.
- A tortĂĄt kiborĂtom a lapra, fejjel lefelĂ© (Ăgy a tökĂ©letesen egyenesre sĂŒlt alja lesz a teteje.
- A piskĂłtĂĄt egy damil vagy hosszĂș kĂ©s segĂtsĂ©gĂ©vel Ăłvatosan hĂĄrom lapra vĂĄgom, Ă©s az egyes rĂ©tegeket Ăłvatosan kĂŒlön fektetem.
- A legalsĂł lapot vĂ©konyan megkenem a narancslekvĂĄrral, majd a szobahĂ”mĂ©rsĂ©kletĂ» vajkrĂ©mmel. RĂĄhelyezem a mĂĄsodik lapot, Ă©s azt is ugyanĂgy megkenem. A harmadik, legfelsĂ” rĂ©teget is felteszem, ĂĄtkenem a lekvĂĄrral az egĂ©sz torta felĂŒletĂ©t, majd erre kenem a vajkrĂ©met. Egy simĂtĂłkĂ©ssel szĂ©pen elegyengetem.
A torta készen åll a fondanttal (marcipånmassza) történÔ bevonåsra. Ebben a csupasz ållapotban 3 napig åll el.