Narancsos sertésszûz baconbe tekerve, besamelmártásos burgonyával
sponsored links
Szentestén nálunk sertésszûz volt a menü. Illetve mi ezt délbe ettük, mert minden este valahol éppen vagyunk, csak nem itthon. Ennek ellenére mindig valami finomságot készülök sütni, fõzni, mert így kerek ez a nap. A készülõdéshez ez is kell, vele jár. Sajnos nagyon gyorsan eltelt és ma már azt vesszük észre, hogy holnap le is zárhatjuk ezt az évet. Csodálatos volt számomra, az idei a legszebb az életemben. Soha nem fogom elfelejteni, minden egyes gyönyörû pillanat örök emlék marad.
Narancsos sertésszûz baconbe tekerve, besamelmártásos burgonyával
Hozzávalók 4 személy részére
80 dkg sertésszûz
20 dkg szeletelt füstölt bacon
3 evõkanál olívaolaj
1 narancs reszelt héja
1 narancs leve
frissen õrölt bors
1 teáskanál morzsolt rozmaring
só
a burgonyához:
1 kg szétfõvõ burgonya
5 dkg vaj
5 dkg liszt
6 dl tej
õrölt szerecsendió
frissen õrölt bors
só
15 dkg reszelt gouda sajt
1 teáskanál morzsolt kakukkfû
Elkészítés:
A sertésszüzet sózzuk és borsozzuk, majd baconnel betekerjük. Olívaolajjal és a narancs levével meglocsoljuk. A tetejére reszeljük a narancs héját és végül megszórjuk rozmaringgal. Alufóliával letakarva, elõmelegített 170 fokos sütõbe helyezzük és kb. 1 óra alatt puhára pároljuk. A fóliát eltávolítjuk és visszatoljuk a sütõbe további 10 percre, éppen csak addig, hogy a bacon picit megpiruljon a tetején. Az alufóliát visszahelyezzük és így hagyjuk kb. 30 percig. Ezután szeletelve tálaljuk.
A burgonyát meghámozzuk, vékony karikára szeleteljük. A vajat felhevítjük, hozzáadjuk a lisztet és simára keverjük. Felöntjük tejjel, majd addig fõzzük, amíg be nem sûrûsödik. Szerecsendióval, sóval és borssal ízesítjük. A szeletelt burgonyát jénai tálba helyezzük, ráöntjük a mártást, megszórjuk sajttal, és végül kakukkfûvel. Elõmelegített 180 fokos sütõbe 40-50 perc alatt készre sütjük. (Ha nagyon pirulna, de a burgonya még nem puhult meg teljesen, akkor fedjük le alufóliával a fele sütési idõnél.
Narancsos sertésszûz baconbe tekerve, besamelmártásos burgonyával
Hozzávalók 4 személy részére
80 dkg sertésszûz
20 dkg szeletelt füstölt bacon
3 evõkanál olívaolaj
1 narancs reszelt héja
1 narancs leve
frissen õrölt bors
1 teáskanál morzsolt rozmaring
só
a burgonyához:
1 kg szétfõvõ burgonya
5 dkg vaj
5 dkg liszt
6 dl tej
õrölt szerecsendió
frissen õrölt bors
só
15 dkg reszelt gouda sajt
1 teáskanál morzsolt kakukkfû
Elkészítés:
A sertésszüzet sózzuk és borsozzuk, majd baconnel betekerjük. Olívaolajjal és a narancs levével meglocsoljuk. A tetejére reszeljük a narancs héját és végül megszórjuk rozmaringgal. Alufóliával letakarva, elõmelegített 170 fokos sütõbe helyezzük és kb. 1 óra alatt puhára pároljuk. A fóliát eltávolítjuk és visszatoljuk a sütõbe további 10 percre, éppen csak addig, hogy a bacon picit megpiruljon a tetején. Az alufóliát visszahelyezzük és így hagyjuk kb. 30 percig. Ezután szeletelve tálaljuk.
A burgonyát meghámozzuk, vékony karikára szeleteljük. A vajat felhevítjük, hozzáadjuk a lisztet és simára keverjük. Felöntjük tejjel, majd addig fõzzük, amíg be nem sûrûsödik. Szerecsendióval, sóval és borssal ízesítjük. A szeletelt burgonyát jénai tálba helyezzük, ráöntjük a mártást, megszórjuk sajttal, és végül kakukkfûvel. Elõmelegített 180 fokos sütõbe 40-50 perc alatt készre sütjük. (Ha nagyon pirulna, de a burgonya még nem puhult meg teljesen, akkor fedjük le alufóliával a fele sütési idõnél.