Narancsos-ricottás rizsfelfújt
sponsored links
Alapvetõen nem vagyok egy nagy rizsfelfújt fan, de persze nem vetem meg ezt az egyszerû, de nagyszerû étket, melynek eddig még csak alapváltozatait készítettem el (sima és - természetesen - csokis). Ámde a Stahl magazin tavaszi számát lapozgatván azonnali szerelembe estem egy különleges változattal: a narancsos-ricottás kombót ki kellett próbálnom! Meg is tettem, nem is bántam meg! Kicsit macerás összeállítani, de a mennyei íz mindenért kárpótol! Rizskoch de luxe!
Narancsos-ricottás rizsfelfújt
Hozzávalók:
- 25 dkg rizottó rizs
- 8,5 dl tej
- 1 vaníliarúd és kikapart magjai
- 1/2 citrom héja, krumplihámozóval lehántva
- 1+1 csipet só
- 5 dkg vaj
- 8 tojás
- 20 dkg cukor
- 1 narancs reszelt héja
- 0,5 dl narancslikõr
- 50 dkg ricotta
- 4 dkg mazsola
- mandula vagy fenyõmag a tetejére
Elkészítés:
Egy nagyobb lábosba tesszük a rizst, a tejet, a vaníliarudat és a kikapargatott magjait, a citromhéja, valamint 1 csipet sót. Felforraljuk, aztán lefedve és néha megkeverve lassú tûzön krémesre fõzzük (kb. 15 perc). A tejes rizsbe keverjük a felkockázott vajat, és hûlni hagyjuk.
A sütõt elõmelegítjük 180 fokra, egy 26 cm-es tortaformát kivajazunk.
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgáját habosra keverjük a cukorral, a narancshéjjal és a narancslikõrrel. Belekeverjük a ricottát, majd a mazsolát is.
A kihûlt rizsbõl kibányásszuk a vaníliarudat és a citromhéjat, aztán hozzáadjuk a tojásos-ricottás keverékhez. Óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot is.
És ennyi, készen vagyunk, a többit elvégzi helyettünk a sütõ: a tortaformába öntjük a tésztát, a tetejét megszórjuk a mandulával /fenyõmaggal, és kb. 45 perc alatt készre sütjük. Isteni illatok fognak terjengeni a konyhában, ezért nagyon nehéz kivárni, amíg szeletelhetõvé hûl a finomság, de utána már semmi sem állhat a a habzsolás útjába!
Jó étvágyat!