Narancsos marcipános pite karamellizált mogyoró réteggel
sponsored links
Még valamikor februárban süttöttem, felteszem, hogy ne csak paleos dolgok legyenek itt:) Ezt is a norvég receptversenyre készítettem, 3 különbözõ, teljesen más sütit küldtem be, eredetileg nem ilyet akartam, csak szorított a határidõ. A versenyrõl semmiféle visszajelzést nem kaptam, még nem tették közzé az eredményt, egy picit még azért reménykedem, de csak egy picit. Most pedig Flóra blogszülinapi játékára is ezt küldöm, az volt a kérése, hogy a kedvenceivel készítsünk valamilyen sütit, a marcipán volt az egyik. Boldog blogszülinapot Flóra innen is:)
Hozzávalók:
A tésztához (26 cm formához)
25 dkg liszt
5 dkg porcukor (erythritol)
12 dkg vaj, apró darabokra vágva
2tojássárgája
Töltelék:
25 dkg reszelt marcipán
10 dkg barnacukor vagy kókuszcukor
5 dkg olvasztott vaj
3 tojás
egy csipet só
2 ek. étkezési keményítõ
1 narancs reszelt héja
1 dl friss narancslé
tetejére:
12 dkg török mogyoró kicsit összetörve
3 dkg vaj
50 barnacukor vagy kókuszcukor
0,5 dl tejszín
2 ek. kávészirup (opcionális)
A tésztához a lisztet elkevertem a porcukorral és a vajjal elmorzsoltam. Hozzáadtam a tojássárgákat és összegyúrtam, ezt lehet food processzorral is csinálni. Ha estleg nem áll össze a tészta, 1-2 evõkanál vizet lehet hozzáadni. Ezután fóliába csomagoltam és fél órára a hûtõbe tettem. Majd nyújtólapon a piteforma méretére nyújtottam, a formát kikentem vajjal, belesimítottam a tésztát, sütõpapírt tettem rá és száraz babot öntöttem bele, 200 fokos sütõben 15 percig elõsütöttem. A babot és a papírt kidobtam, elkészítettem a tölteléket, a sütõt levettem 180 fokosra. A tojásokat habosra kevertem a cukorral, én kókuszcukrot használtam hozzá, hozzáadtam az olvasztott vajat, a reszelt narancshéjat, narancslevet, keményítõt, marcipánt, csipet sót és sima masszává kevertem. Az elõsütött alapba öntöttem a marcipános masszát, 180 fokon kb. 30-35 percig sütöttem. A karamelles réteghez a cukrot, a mogyorót és a vajat egy edényben feltettem melegíteni, közben kevergettem. Amikor a cukor karamellizálódott, hozzáadtam a tejszínt és a kávészirupot, összeforraltam. Kivettem a pitét, a mogyorós masszát a tetejére simítottam és még 5 percre visszatoltam a sütõbe. Kihûtve szeleteltem, a családnak nagyon ízlett.