Narancsos libapecsenye
sponsored links
Nem ez volt az elsõ libapecsenyém... De nem is a sokadik. Pontosan ez volt a második alkalom, hogy asztalra került nálunk ez a hatalmas szárnyas. Elõször karácsonykor vettem, de akkor rögtön egy egészet, hízott májjal. Nagyon szerencsésnek éreztem magam, hogy az 5 kilós állatból majdnem 2 kiló májat szedtem ki. A májat aszúban konfitáltam, a madarat pedig Gordon Ramsay karácsonyi liba receptje alapján lesütöttem. Képek és videó alább.
Most viszont csak combokat vettünk, 3 db 40-50 dekás húsos libacombot.fejenként egy kb. fél kilós libacomb
Most viszont csak combokat vettünk, 3 db 40-50 dekás húsos libacombot.
Nekem nagyon bejött Ramsay kínai ötfûszer keverék és narancs párosítása, ezért úgy gondoltam, hogy a comboknak sem fog ártani egy kicsi ebbõl a keverékbõl. De hogy autentikusak maradjunk került még hozzá egy kis fokhagyma és rozmaring is. A végeredmény isteni lett. Sosem gondoltam, hogy a csillagánizs és az édeskömény ilyen jól passzol a rozmaringhoz és a fokhagymához.
Hozzávalók
fejenként egy kb. fél kilós libacomb
két egész narancs
kínai ötízû fûszerkeverék
(csillagánizs, édeskömény, szecsuáni bors, õrölt fahéj, szegfûszeg)
friss rozmaring
fél fej fokhagyma
só, bors
Minden fûszerbõl egy csipetnyit teszek egy mozsárba, ráreszelem a narancs héját és az egészet alaposan összeõrlöm. Utána ráfacsarom a lereszelt narancs levét, sózom, borsozom és jól elkeverem.
Sütés elõtt kb egy órára bepácolom a keverékbe a combokat.
Utána bõrükkel lefelé egy tepsibe rakom õket, narancs karikákat és friss rozmaringot rakok rájuk, közéjük pedig egész hámozatlan fokhagymagerezdeket dobálok. Mégy egy picit sózom, borsozom, majd lefóliázom és 200 fokos sütõbe rakom.
Utána bõrükkel lefelé egy tepsibe rakom õket, narancs karikákat és friss rozmaringot rakok rájuk, közéjük pedig egész hámozatlan fokhagymagerezdeket dobálok. Mégy egy picit sózom, borsozom, majd lefóliázom és 200 fokos sütõbe rakom.
Kb. egy órát sütöm így a combokat, utána leveszem fóliát és megfordítom õket. Viszonylag gyakran kb. 10 percenkét locsolgatva ropogósra sütöm. Ha úgy érezzük, hogy túl vastagok a combok és nem sülnek át, akkor ne habozzunk, nyugodtan vágjuk be õket egy kicsit. Ettõl csak mutatósabbak lesznek.
Köménymagos pirított lila káposztával és tejszínes szerecsendiós burgonyapürével tálaljuk.
Ne feledkezzünk meg a fokhagymagerezdekrõl sem!
Ne feledkezzünk meg a fokhagymagerezdekrõl sem!
kínai ötízû fûszerkeverék |
karácsonyi egész liba |
És ahogy Gordon Ramsay csinálja: