Narancsos krémsajttorta

2012-03-17

sponsored links

Hogyan is kezdjem... Az értekezéssel arról, hogy a magyar konyhából vajon miért hiányzik a friss sajt fogalma? Vagy azzal, hogy mennyire szeretném már végre Michael Roux Tésztavarázs címû könyvét? Esetleg ecseteljem azt, hogy 20 éves gyakorlat ide vagy oda, az ember lánya ordas hibákat képes elkövetni a konyhában? Ez utóbbival inkább mégsem. Na jó, mégis. Szóval néha tényleg nem értem magamat. Hogy miközben pontosan tudom a recept olvasásakor, hogy mi az, ami biztosan nem fog mûködni és mi az, ami kétesélyes, hogyan vagyok képes olyan hibát elkövetni, hogy a vaksütés befejeztével a nehezéket nem kiöntjük, hanem óvatosan kiszedjük a formából. Én öntöttem. Naná, hogy a félig sült tésztával együtt... De minõ szerencse, hogy a paté sablée alaptészta harmada kimaradt, így villámgyorsan újrázhattam, azzal az engedménnyel, hogy a tortának így nem lett oldala, csak alja. Nem mondom, hogy nem hiányzott, különös tekintettel arra, hogy ez a tészta eszméletlen jó - és persze kimondhatatlanul hízlaló.

Aztán most át is térhetünk a friss sajt problematikára. Rejtélyes okból kifolyólag a magyar konyha egyetlen friss sajtféleséget ismer: a szemcsés túrót. Ami jó is persze, de emellett számos más dolog is létezik. Mármint máshol a világon. Így aztán, mi magyarok értetlenül állunk a német Kasekuchen és az angol cheesecake elõtt, hogy aztán a többség rögtön ezután szerelembe is essen, ha eljut a megkóstolásig. Ha pedig reprodukálni szeretnénk, akkor csak állunk tétován, hogy az itthon fellelhetõ krémsajt választékból mit is válasszunk. A Camping tömlõs sajtot? Ezt inkább ne... Általában a Philadelphia krémsajtot szokták ajánlani erre a célra, de igazából ennél több lehetõségünk van. Ott van mindjárt a mascarpone, ami lassan már a legkisebb üzletek kínálatába is beszivárog, de megoldható a dolog a normál túró krémesítésével is, ami egy kézi mixer bevetésével pár másodpercig tart. Valamint használhatjuk az elõbb említett lehetõségek bármely arányú keverékét. Egyszer talán érdemes lenne egy teszt sütést csinálni, hogy végül is melyikkel a legjobb.

És most lássuk, hogy mit mûveltem én: ...


Folytats a blogon ... eszterlancfoz.blog.hu/2012/03/17/nara...

sponsored links

Keres?s