NARANCSOS KEKSZEK
sponsored links
narancsos kekszek |
A legegyszerĂ»bb dolgok egyike a keksz sĂŒtĂ©s. PĂĄr hĂ©tköznapi alapanyag kell csak hozzĂĄ Ă©s hamar elkĂ©szĂŒl. Az ĂzesĂtĂ©snek Ă©s a formĂĄknak csak a fantĂĄziĂĄnk szab hatĂĄrt. Volt itthon narancs Ă©s valami Ă©des nassolni valĂłra vĂĄgytunk, hĂĄt ez kĂ©szĂŒlt. MĂ©g be akartam mĂĄrtani csokolĂĄdĂ©ba, de ez elmaradt, majd legközelebb.
NĂĄlam kerĂŒl bele 1 öntet Grand Marnier, de ha nincs otthon, ez senkit se tartson vissza az elkĂ©szĂtĂ©sĂ©tĂ”l, mehet bele narancsszörp, narancsaroma, narancsvĂz....bĂĄrmi ami erĂ”sĂt a narancsos Ăzt.
Azt a fontos szabĂĄlyt azonban nem szabad elfelejteni, hogyha szĂ©p formĂĄjĂș kekszeket szeretnĂ©nk kapni, akkor mindig le kell hĂ»teni a tĂ©sztĂĄt sĂŒtĂ©s elĂ”tt.
RĂ©gen sokszor megjĂĄrtam, hogy nagyon finom volt a vĂ©geredmĂ©ny, de teljesen eltorzult a formĂĄja a sĂŒtĂ”ben. A receptekhez nem mindig ĂrtĂĄk oda ezt a nagyon lĂ©nyeges dolgot Ă©s Ă©n meg nem Ă©rtettem, hogy mi a baj. VĂ©gĂŒl kiderĂŒlt a rejtĂ©ly, aztĂĄn örökre megtanultam a leckĂ©t.
HozzĂĄvalĂłk
30 dkg liszt
20 dkg vaj/ margarin
10 dkg cukor
1/4 k.k. sĂł
1 narancs reszelt héja ?
1/2 narancs leve
2 e.k. grand Marnier
ElkĂ©szĂtĂ©s
Egy tĂĄlba, vagy aprĂtĂłgĂ©pbe mĂ©rd ki a lisztet.
KockĂĄzd bele a hideg vajat, add hozzĂĄ a cukrot, sĂłt, reszeld bele a narancshĂ©jat, majd facsarj bele kevĂ©s narancslevet (mindig lehet pĂłtolni a mennyisĂ©get, ha kevĂ©snek bizonyul), löttyintsd bele a narancslikĂ”rt vagy szörpöt Ă©s gyorsan dolgozd össze a tĂ©sztĂĄt. Az aprĂtĂłban nagyon egyszerĂ», pĂĄr pulzĂĄlĂł nyomĂĄs Ă©s kĂ©sz.
Amikor elmorzsolĂłdott a vaj, borĂtsd egy tiszta felĂŒletre Ă©s gyĂșrd kĂ©szre. Itt kell adni mĂ©g hozzĂĄ a narancslĂ©bĂ”l, ha nem akar összeĂĄllni a tĂ©szta.
Ahogy összeĂĄll, mĂĄr kĂ©sz is, nem szabad sokĂĄig gyömöszölni. Ărdemes ekkor elfelezni a tĂ©sztĂĄt-könnyebb lesz fĂ©l adagokkal dolgozni. ZacskĂłzd be Ă©s helyezd a hĂ»tĂ”be 1-2 ĂłrĂĄra.
EnyhĂ©n lisztezett felĂŒleten nyĂșjtsd vĂ©konyra (2-3 mm). Szaggasd ki tetszĂ”leges formĂĄkra Ă©s pakold sĂŒtĂ”papĂrral takart tepsire.
A legjobb ilyenkor mĂ©g fĂ©l ĂłrĂĄra a hĂ»tĂ”be visszadugni, Ăgy a tepsire felpakolva Ă©s a hĂ»tĂ”bĂ”l egyenesen mehet a 170 fok, lĂ©gkeverĂ©sre ĂĄllĂtott sĂŒtĂ”be.
5-6 perc alatt elkĂ©szĂŒl. TĂșlsĂŒtni sem szabad, mert akkor is torzul a forma.
Az elkĂ©szĂŒlt kekszek mĂ©g puhĂĄk, ne mozgasd Ă”ket, amire kihĂ»lnek tökĂ©letesen omlĂłsak lesznek.
narancsos kekszek |
Csak, mert szeretem...kreatĂv gasztroblog