Narancsos keksz
sponsored links
A tegnapi narancssalátából kimaradt egy szem narancs, gondolkoztam mit is kellene kezdeni vele. Bevillant, hogy a neten többször találkoztam már olyan sütivel, amit sütinyomda híján mintás aljú üvegpohárral díszítenek. Mi nem sok kekszet eszünk, így nem is sütök gyakran, de keksz esetében kevés alapanyagból viszonylag nagy mennyiséget lehet gyártani, így maradtam ennél az elgondolásnál és az árválkodó narancsomhoz igazítottam a receptet. Finom, ropogós tésztájú, citrusos rágcsálnivaló lett belõle a délutáni langyos mézes tej mellé. Még a cicám is kért egy kis kóstolót.
Elkészítési idõ: 30 perc
Pihentetés: 30 perc
Hozzávalók:
20-22 darabhoz
25 dkg liszt
17,5 dkg vaj vagy margarin
10 dkg barnacukor
1 tojássárgája
1 ek tejföl
1/2 narancs reszelt héja
2 ek narancslé
csipet só
Elkészítése:
1. A lisztbe belekeverjük a sót, összemorzsoljuk a vajjal, majd a többi hozzávalóval gyorsan tésztát gyúrunk belõle.
2. Folpackba csomagolva 1/2 órára a hûtõbe tesszük.
3. A tésztát lisztezett felületen 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk, egy pohár szájával köröket szaggatunk belõle, majd a pohár alsó, mintás részével nyomatokat készítünk a tésztába. Ha nincs mintás aljú poharunk simán is hagyhatjuk vagy villával megcsíkozhatjuk a tészta tetejét.
4. A kekszeket sütõpapírral bélelt tepsibe tesszük, 180 C-on kb 15 percig sütjük.
AZ OTTHON ÍZEI