NARANCSOS-KARAMELLES BIRSALMASAJT DIÓVAL
sponsored links
Van már birsalmasajt a blogon, de ez most egy kicsit más.
Az idén nálunk is termett és ajándékba is kaptam birsalmát, így kénytelen vagyok különbözõ módokon feldolgozni. Sajt mindig készül, de most fel szerettem volna dobni valamivel, így került bele egy kis narancshéj, dió és a végén karamell. Nagyon finom, csak még kell egy kicsit száradnia. Különbözõ szilikonformákban dermesztettem ki, de lehet egy nagyban is.
Hozzávalók
1 kg birsalma
1 citrom
víz a fõzéshez
50 dkg cukor
1,5 narancs reszelt héja
8 dkg dióbél
3 e.k. cukorból karamell
narancsos-diós-karamelles birsalmasajt |
Elkészítés
Mosd le az almákat, majd vágd 8 részbe és távolítsd el a magházakat és a rossz részeket.
Az almadarabokat egybõl vízbe kell dobálni, mert gyorsan barnulnak.
A vízbe facsarj citromot is és tedd fel fõzni. 25-30 perc alatt megpuhul. Ekkor szûrd le az almáról a levet és a leszûrt almákat borítsd a turmixba, pépesítsd le.
Az almapépet borítsd vissza a már üres fazékba, reszeld bele a narancshéjat és kezd el fõzni. Folyamatosan kevergetni kell, de óvatosan, mert nagyon sûrû és pöfög. 10 perc fõzés után, add hozzá a cukrot és fõzd tovább.
15-20 percig kell még kis lángon pöfögtetni, majd mehet bele a durvára vágott dióbél és még a dióval is fõzd pár percet.
Közben egy edényben karamellízálj meg 3 kanál cukrot, amikor szép borostyán színt kap, akkor adagonként keverd hozzá a fõzetet.
Így nagyon szép színt és kellemes ízt kap a sajt.
Kanalazd tetszõleges kis formákba, vagy egy nagy õzgerincbe és tedd szellõs helyre 2-3 napra, majd fordítsd meg, had száradjon ki. A száradás vastagság függõ, minél vékonyabb, annál hamarabb. Természetesen a vastagnak 4-6 nap is szükséges lehet.
Hûvös helyen, papírba csomagolva eláll.
Csak, mert szeretem...kreatív gasztroblog