Narancsos kacsamell borban párolt körtével
sponsored links
A piacon járva fiatalka pecsenyekacsa mellet sikerült vennem. Mivel volt otthon néhány narancs is, azzal sütöttem meg a húst. Köretnek pedig héjában sült újkrumpli és fehérborban párolt körte volt. Nagyon szeretjük a kacsamellet. Más alkatrészét szinte nem is fogyasztjuk.
Hozzávalók: 3 fõ részére
Kacsához:
A burgonyához:
A körtéhez:
Elkészítése:
A kacsamelleket megmostam, szárazra töröltem. Bõrét a húsig hálósan beirdaltam. Sóztam, borsoztam és egy elõre felhevített serpenyõben a bõrös felével lefelé odatettem az erõs tûzre pirítani. Mindkét oldalát 3-3 percig pirította. Ekkorra a nagyja zsír ki is sült belõle. A három kacsamell közé dugtam héjastól egy felnegyedelt almát, melyet kimagoztam és meghintettem fahéjjal. Ugyanígy tettem a naranccsal is. Megmostam, megszárítottam, centis szeletekre vágtam, melyeket megszórtam fahéjjal és a kacsamellek tetejére tettem. Közben a sütõt elõmelegítettem 200 fokra. Betettem középre a hûst és így sütöttem 16-17 percig, majd 3 percre rákapcsoltam a grillt, hogy ropogós legyen a teteje.
A burgonyákat alaposan lemostam folyóvíz alatt. Félbe vágtam õket és grillrácsra fektettem. Bepermeteztem olajjal, sóztam, borsoztam, fóliával lefedve a kacsa után küldtem a sütõbe. Addig pároltam, míg a kacsa sült. Aztán levettem a fóliát és 5 perc alatt megpirítottam a tetejét.
A körtét megmostam, megszárítottam, négybe vágtam. Magházát kikanyarítottam és egy kis lábasba fektetve 1 dl fehérborban feltettem párolódni. Semmi mással nem ízesítettem, csak egy kanál juharszirupot öntöttem rá. Így pároltam lassú tûzön 10 percig, majd hozzáadtam egy kanál vajat, amitõl a lé besûrûsödött, selymes, aranyló lett. Tálalásnál evvel a szósszal locsoltam meg a körtét.
Hozzávalók: 3 fõ részére
Kacsához:
- 3 fél kacsamell
- só
- frissen õrölt bors
- 1 narancs
- 1 alma
- fahéj
A burgonyához:
- 1 ek olaj
- 60 dkg burgonya
- só
- frissen õrölt bors
A körtéhez:
- 1 nagy körte
- 1 dl fehérbor
- 1 ek juharszirup
- 1 ek vaj
Elkészítése:
A kacsamelleket megmostam, szárazra töröltem. Bõrét a húsig hálósan beirdaltam. Sóztam, borsoztam és egy elõre felhevített serpenyõben a bõrös felével lefelé odatettem az erõs tûzre pirítani. Mindkét oldalát 3-3 percig pirította. Ekkorra a nagyja zsír ki is sült belõle. A három kacsamell közé dugtam héjastól egy felnegyedelt almát, melyet kimagoztam és meghintettem fahéjjal. Ugyanígy tettem a naranccsal is. Megmostam, megszárítottam, centis szeletekre vágtam, melyeket megszórtam fahéjjal és a kacsamellek tetejére tettem. Közben a sütõt elõmelegítettem 200 fokra. Betettem középre a hûst és így sütöttem 16-17 percig, majd 3 percre rákapcsoltam a grillt, hogy ropogós legyen a teteje.
A burgonyákat alaposan lemostam folyóvíz alatt. Félbe vágtam õket és grillrácsra fektettem. Bepermeteztem olajjal, sóztam, borsoztam, fóliával lefedve a kacsa után küldtem a sütõbe. Addig pároltam, míg a kacsa sült. Aztán levettem a fóliát és 5 perc alatt megpirítottam a tetejét.
A körtét megmostam, megszárítottam, négybe vágtam. Magházát kikanyarítottam és egy kis lábasba fektetve 1 dl fehérborban feltettem párolódni. Semmi mással nem ízesítettem, csak egy kanál juharszirupot öntöttem rá. Így pároltam lassú tûzön 10 percig, majd hozzáadtam egy kanál vajat, amitõl a lé besûrûsödött, selymes, aranyló lett. Tálalásnál evvel a szósszal locsoltam meg a körtét.
A blogban közölt receptjeim, fotóim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetõk más oldalakon. Ez alól kivételt képeznek azok a weboldalak, ahol nem közlik az egész írást, csak elsõ sorait, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.