Narancsos, gy?mb?res c?klakr?mleves
sponsored links
K?zeledik a t?l ?s nekem mind gyakrabban musz?j valami kr?mes, testet-lelket melenget? levest magamba ?ntenem, hogy talpon maradjak.
Mivelhogy az?rt igyekszem a "mindent a maga idej?ben"szlogen szerint f?zni, most a c?kla ker?lt ter?t?kre. Naranccsal, gy?mb?rrel ?s persze, s?rgar?p?val.
Az izgalommal belecsemp?szett kev?ske m?lnaecet, pedig nagy meglepet?semre, t?k?letes harm?ni?val simult bele az elk?sz?lt m?be...
Hozz?val?k 4 szem?lyre:
2 ek vaj
1 ek ol?vaolaj
ujjnyi friss gy?mb?r
4-5 kisebb, vagy 2 nagyobb r?pa
2 kk cukor
50 dkg f?tt c?kla
1 nagy narancs kifacsart leve
s?, bors
tejf?l, esetleg ?r?, mozzarella
A gy?mb?rt megh?mozzuk, lereszelj?k, vagy nagyon apr?ra ?sszev?gjuk. A r?p?t, c?kl?t megpucoljuk, felkarik?zzuk, illetve felkock?zzuk.
1 ek vajat ?s olajat egy faz?kban felforr?s?tunk ?s a gy?mb?rt belesz?rjuk. K?zepes l?ngon, kevergetve, illatoz?sig p?roljuk, pir?tjuk.
Belesz?rjuk a r?pakarik?kat, meghintj?k 1 kk cukorral, kev?s s?val.
Kicsit hagyjuk, hogy k?zepes l?ngon a cukor karamelliz?l?djon, akkor hozz?dobjuk a c?kla 3/4 r?sz?t.
P?r percig pir?tjuk, fel?ntj?k annyi v?zzel, hogy ?pp ellepje. ?zl?s szerint megborsozzuk, majd fed? alatt, kis l?ngon f?zz?k (kb. 15 perc).
Levessz?k a l?ngr?l, botmixerrel, vagy turmixban p?r?s?tj?k ?s hozz??ntj?k a narancslevet.
A beleval?hoz egy serpeny?ben a marad?k vajat felforr?s?tjuk ?s beletessz?k a f?lretett, 1/4 r?sz c?kl?t. Kev?s cukrot sz?runk r?, hagyjuk kiss? karamelliz?l?dni.
Mikor ez megt?rt?nt, r?l?ttyint?nk egy kev?ske k?l?nleges ecetet (balzsam, m?lna, szilva, stb.). P?r percig kevergetj?k, majd k?l?n t?lk?ba tessz?k.
T?lal?skor a selymes, forr? leveshez k?l?n k?n?ljuk a c?klabet?tet ?s k?l?n k?v?ns?gra tejf?lt, vagy ?r?t. Esetleg sz?rhatunk r? ropog?s levesgy?ngy?t is, vagy mini mozzarell?t.
Nagyon finom!
Mivelhogy az?rt igyekszem a "mindent a maga idej?ben"szlogen szerint f?zni, most a c?kla ker?lt ter?t?kre. Naranccsal, gy?mb?rrel ?s persze, s?rgar?p?val.
Az izgalommal belecsemp?szett kev?ske m?lnaecet, pedig nagy meglepet?semre, t?k?letes harm?ni?val simult bele az elk?sz?lt m?be...
Hozz?val?k 4 szem?lyre:
2 ek vaj
1 ek ol?vaolaj
ujjnyi friss gy?mb?r
4-5 kisebb, vagy 2 nagyobb r?pa
2 kk cukor
50 dkg f?tt c?kla
1 nagy narancs kifacsart leve
s?, bors
tejf?l, esetleg ?r?, mozzarella
A gy?mb?rt megh?mozzuk, lereszelj?k, vagy nagyon apr?ra ?sszev?gjuk. A r?p?t, c?kl?t megpucoljuk, felkarik?zzuk, illetve felkock?zzuk.
1 ek vajat ?s olajat egy faz?kban felforr?s?tunk ?s a gy?mb?rt belesz?rjuk. K?zepes l?ngon, kevergetve, illatoz?sig p?roljuk, pir?tjuk.
Belesz?rjuk a r?pakarik?kat, meghintj?k 1 kk cukorral, kev?s s?val.
Kicsit hagyjuk, hogy k?zepes l?ngon a cukor karamelliz?l?djon, akkor hozz?dobjuk a c?kla 3/4 r?sz?t.
P?r percig pir?tjuk, fel?ntj?k annyi v?zzel, hogy ?pp ellepje. ?zl?s szerint megborsozzuk, majd fed? alatt, kis l?ngon f?zz?k (kb. 15 perc).
Levessz?k a l?ngr?l, botmixerrel, vagy turmixban p?r?s?tj?k ?s hozz??ntj?k a narancslevet.
A beleval?hoz egy serpeny?ben a marad?k vajat felforr?s?tjuk ?s beletessz?k a f?lretett, 1/4 r?sz c?kl?t. Kev?s cukrot sz?runk r?, hagyjuk kiss? karamelliz?l?dni.
Mikor ez megt?rt?nt, r?l?ttyint?nk egy kev?ske k?l?nleges ecetet (balzsam, m?lna, szilva, stb.). P?r percig kevergetj?k, majd k?l?n t?lk?ba tessz?k.
T?lal?skor a selymes, forr? leveshez k?l?n k?n?ljuk a c?klabet?tet ?s k?l?n k?v?ns?gra tejf?lt, vagy ?r?t. Esetleg sz?rhatunk r? ropog?s levesgy?ngy?t is, vagy mini mozzarell?t.
Nagyon finom!