Narancsos fügés kenyér
sponsored links
Imádom a frissen sült kenyér illatát. Egyszerûen utánozhatatlan melegséggel tölti be a lakást a frissen sült kenyér illata. Sõt, tovább megyek, talán már perverzitásba, én azt is imádom, amikor az erjedt élesztõs tészta illata jelzi a tészta készen áll a sütésre. Idejét sem tudom mikor vettem utoljára bolti kenyeret, ha leszámítom a bagettet, amit a francia pékségben vettem a Mammut mellett talán hónapokban is mérhetõ, amióta csak házi kenyeret eszünk. A teljes képhez viszont az is hozzá tartozik, hogy nagyon kevés kenyeret eszünk, úgyhogy nem nagy kihívást megsütni azt, amire szükség van.
Kenyér sütésben nagy ihletadó, ha elmegyünk olyan éttermekbe, ahol finom és változatos a vaj mellé felszolgált kenyér. Ez sajnos csak kevés helyen adatik meg, és nem is járunk ezekre túl gyakran. Amikor eljutok egy ilyen étterembe, mindig elraktározom az ötleteket. Ilyen volt a legutóbbi látogatásunk az Onxy-ban, ahol kalácsszerû kávés kenyeret ettünk. Rögtön úgy éreztem ezt ki kell próbálni valahogy. Elkezdtem bújni a könyveimet és természetesen ismét Bo Friberg-hez nyúltam. Találtam nála a recept alapján hasonlónak tûnõ kenyértésztát. Arra gondoltam, hogy a kalács szerû állagot a vaj okozhatja, így mindenképp valamiféle vajas tésztát kell kikísérletezni, viszont túlzásba sem szabad esni, mert ez a kenyér nem kalács. Elindultam hát a Bo Friberg adta a vonalon, tettem bele narancshéjat és aszalt fügét, a végeredmény pedig számomra pont olyan lett, mint amit vártam. Jaj, de megennék most is egy szeletet. Anyukámnak is nagyon ízlett, pedig amikor ezt kóstolta kenyérben és péksüteményben bõven volt választék.
- 15 g élesztõ
- 160 ml langyos víz
- 300 g kenyér liszt (lehet felesbe teljeskiõrlésû és fehér)
- 7 g só
- 75 g vaj ...