Narancsos, forralt boros golyó (kb 100db)
sponsored links
50 dkg darált mézes sütemény, ami karácsonyról megmaradt,
25 dkg darált háztartási keksz, 25 dkg margarin, 1,5 dl félédes vörösbor, 1,5 dl víz, 1 csomag Kotányi puncs fûszer keverék, 1 evõkanál gyümölcscukor, 2 narancs reszelt héja és leve, 1 citrom reszelt héja és leve, 2 csapott evõkanál keserû kakaó, 3 teáskanál õrölt fahéj, ? teáskanál õrölt gyömbér, ? teáskanál õrölt szegfûszeg, |
2 evõkanál rumaroma,
2 teáskanál vanília aroma,
Máz:
40 dkg ét tortabevonó,
Kandírozott narancshéj,
A vörösbort és a vizet a puncs keverékkel, a cukorral és az egyik narancs reszelt héjával és levével felfõzzük, majd kihûtjük.
A száraz részeket, a darált mézes süteményt, a kekszet, a kakaót és az õrölt fûszereket elvegyítjük, beletesszük a puha margarint, amivel elmorzsoljuk. Utolsó lépésként bele reszeljük a citrom és a második narancs héját, belefacsarjuk a levüket és hozzáadunk minden folyékony alkotórészt. Összegyúrjuk, ha kell pici kekszdarát vagy folyadékot(víz) igényel adhatunk hozzá, hogy jól összeálljon.
Takarjuk le és tegyük hûtõszekrénybe kb. 1 éjszakára.
Másnap a jó hideg masszát teáskanállal dió nagyságúra daraboljuk, és egy kicsit meggömbölygetjük.
A mázhoz a csokoládét vízgõz felett felolvasztjuk egy olyan tálba, melybe mártogatni fogjuk a golyókat. A csokoládé ne legyen nagyon forró, különben a golyók azonnal olvadni kezdenek. Egyesével mártogassuk meg, csepegtessük le egy kicsit és rácsra vagy tálcára téve hagyjuk megszilárdulni (ha rácsot használunk könnyebb lesz száradás után felszedni). Mielõtt teljesen megkötne minden darab tetejére egy-egy pici kandírozott narancshéjat tegyünk és irány a hûtõ.
Ha megkötött a csoki, színes mini muffin papírokba pakolászva tálaljuk.
Sokáig eláll, mert nincs ami megsavanyodjon benne.