Narancsos-datolyás zabkása
sponsored links
A kedvenc gabonám a zab, azon belül is a zabpehely. Nem csak azért, mert könnyû vele dolgozni, hanem szerintem ez a legegészségesebb gabona. Társai közül a legtöbb fehérjét tartalmazza. Emellett a zab magjában van még B1, B2, B6, B9, E, E1 vitamin, valamint a ritkán elõforduló biotin (H vitamint), kalcium, kálium, vas és foszfor is. Említésre méltó, hogy B9 vitaminja, az inozitol részt vesz a zsíranyagcserében, segít a vér koleszterinszintjének csökkentésében, zsírbontó szerepével megakadályozza, hogy az érfalakon lerakódjon a koleszterin. Tehát az érelmeszesedést megakadályozza, vagy javítja. Ezért különösen ajánlott azoknak (is) fogyasztani zabot, zabpelyhet, akik az érelmeszesedés miatt magas vérnyomással küzdenek. S azt talán már említettem a korábbi bejegyzésekben, de most ismét megerõsítem, hogy a zabnak alacsony a glikémiás indexe, tehát cukorbetegek is bátran fogyaszthatják (persze helyesen elkészítve).
Mindezek fényében állítom, hogy a legjobb reggeliket lehet elkészíteni zabból, zabpehelybõl. Egy kis aszalt gyümölcs, gyümölcs hozzáadásával kiváló táplálékhoz juttatjuk szervezetünket. Ráadásul hihetetlen gyorsan elkészül.
A recept:
Hozzávalók:
- 1 adag zabpehely (pl. 2 bögre)
- víz
- 2-3 szem narancs (nekem 2 vérnarancs és egy sima narancs volt) ...