Narancsos csomó recept
sponsored links
Egyik kedvenc meglepetés péksüteményem ez a mediterrán zsebkenyér. Félbevágva, vajjal megkenve, olivabogyóval és fetával kirakva maradandó élményt nyújt a bekebelezése. És ami a legizgalmasabb benne: eddegélés közben csak igen kevesen jönnek rá, hogy mi az a rafinált íz a bélzetben.
Ettõl meglepetés ez a kenyérke.
Elkészítési útmutató
Hozzávalók a 8 db. 8 dkg-os kenyérhez
- 3 g élesztõ
- 40 dkg BL80 liszt
- 3 dkg teljes kiõrlésû búzaliszt
- 8 g só
- 3 dl víz
- 3 evõkanál narancshéj
Praktikák
Ha be tudjuk szerezni, süssünk inkább BL112-es liszttel.
A kenyérlisztet szitáljuk át felhasználás elõtt. Akit pedig zavar a korpa a teljes kiõrlésûben, szitálja ki belõle.
A narancshéjat mikroszkópikus méretûre vágjuk, éles késsel.
A narancshéj vegyi szennyezettségérõl már írtam egy receptben, érdemes elolvasni.
A tészta formázásáról készítettem egy másfél órás videót, a recept mélyén található.
Elkészítés
- Elkészítjük az elõtésztát: 25 dkg BL80-as kenyérlisztet és a teljes kiõrlésû lisztet simára keverjük 2 dl hideg vízben oldott élesztõvel, sóval és a narancshéjjal. Légmentesen lezárva, 14-16 órán keresztül hûtõszekrényben érleljük.
- Hûtõbõl kivéve 1 órán át akklimatizálódnia kell a masszának szobahõmérsékleten, mielõtt munkára fogjuk.
- Hozzágyúrjuk a maradék lisztet. 1 perc dagasztással, 1 dl víz hozzáadása mellett beállítjuk a tésztát.
- 10 percet pihentetjük fedél alatt (autolízis).
- 15 perc alatt készre dagasztjuk. Lágy, rugalmas, edény falától elváló tésztát kell kapnunk.
- 1 órán át kelni hagyjuk szobahõmérsékleten, légmentesen lefedve.
- Lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd feltekerjük mint a piskótatekercset, 90 fokban elforgatjuk, és újra kinyújtjuk (nyújtási méret nem lényeg, csak az, hogy eresszük le a tésztát becsületesen), és megint feltekerjük.
- Deszkán pihen újabb 1 órát, fólia takarása alatt. Ennél a fázisnál nem árt neki a kissé melegebb (25 ?) közeg.
- Újra kinyújtjuk és feltekerjük. A tekercset 8 részre osztjuk.
- 40 cm hosszú hurkákat nyújtunk belõlük, majd az alábbi videón látható módon csomózzuk.
- 1 órán át kelesztjük, vagy mindaddig amíg a szálak össze nem nõnek.
- 220 ?-ra elõmelegített sütõben 20 perc alatt készre sütjük.
A Facebookon is fent vagyok, sõt van ott egy remek Ki Mit Süt csoportunk is.