Narancsos csokoládétorta

2014-06-25

sponsored links


Hûha... ezt a bejegyzést már több mint egy hete próbálom megírni. Ma már a FB is megdorgált, hogy jó lenne, ha csinálnék valamit végre. Nyár van, események vannak... kicsit most lassabban teremnek új írások. :-/
 
Viszont ha már, akkor most valami nagyon jó következik. Legalábbis a tesztelõknek és nekem is nagyon ízlett.
 
Narancsos csokoládétortát kb. ezerféleképpen lehet készíteni. Korábban csináltam már ilyesmit, hisz a csokoládé a naranccsal elõkelõ és nagyszerû párost alkot. Egyszerûbb verzióban készítünk egy kakaós/ csokis piskótát reszelt narancshéjjal ízesítve, majd betöltjük trüffelkrémmel és minden szintet megszórunk kandírozott narancsdarabkákkal. Ezt lehet fokozni a Szamos narancsos marcipánkrémjével, amit a trüffel alá kenhetünk egy vagy több szintre is akár.

Azonban nekem mindig kell valami új próba, hiszen rengeteg az inspiráció és az ötlet! Azt találtam ki, hogy ezúttal a piskótába is viszek egy kis csavart, úgyis régóta érdekelt már a márványos torta. Bekevertem tehát egy adag naranccsal ízesített  vaníliás piskótát és egy adag kakaós piskótát, majd egy sütõformában kissé összekevertem õket... no, de ne szaladjunk ennyire elõre. Lesz itt még szó a nagyon jól bevált lemon curd után a testvérérõl, orange curd-rõl is. Azért nem magyarul írom, mert így egybõl benne van, hogy õ ama bizonyos híres-nevezetes angol citrom- illetve narancskrém. Mellettük természetesen szerepet kapott a kedvenc trüffelkrémem és a fent említett Szamos termék is.


 
Narancsos-csokis márványpiskóta:
 
Bekeverünk egy adag kakaós és egy adag vaníliás piskótát, de ez utóbbit 2 alaposan megmosott narancs reszelt héjával és 1/2-1 narancs levével ízesítjük (a narancs méretétõl függõen). Fontos, hogy ezeket az ízesítõ anyagokat még a cukorral kikevert tojássárgájához adjuk, alaposan elkeverjük, majd utána következhet a fehérjehab, amit már csak óvatosan mozdulatokkal vegyítünk bele, hogy ne törjön össze.
 
Az alap piskóta recepteket itt találjátok:
 
Ha készen vagyunk, akkor fogjuk a kibélelt/ kivajazott-lisztezett sütõformánkat, beleöntjük a csokis piskótát, rá a narancsosat, majd egy evõeszköz nyelével alulról felfelé nyaláboljuk a csokis tésztát. Ezt addig ismételjük, amíg az egész felület szép márványossá válik. Ezek után a megszokott módon megsütjük a tésztát.
 
 
 

Elõzõ nap elkészítjük a trüffelkrémet is.
Hozzávalók (aki még nem tudja betéve ;)
5 dl tejszín + 40 dkg csokoládé
Leújabb sikeres házasítás: Lidl növényi habtejszín (rózsaszín-fehér doboz) & Aldi 40 dkg-os csoki (piros nagy tábla). Nagyon finom és nagyon sûrû, jó állagú!
A tejszínt felfõzzük, a csokoládét beleolvasztjuk, botmixerrel átkeverjük (ezáltal levegõt juttatunk bele), majd legalább egy éjszakán át hûtõben pihentetjük. Másnap vagy ebben a formában, azaz ganache-ként, vagy kihabosítva csokikrémként használjuk.
 
Orange curd, azaz angol narancskrém:
 
Múltkor megosztottam egy nagyon könnyen elkészíthetõ és remek állagú angol citromkrém receptet. Ezen felbátorodva, hogy milyen remekül sikerült, nem is keresgéltem a narancsos verzióra receptet, noha közel sem egyformán viselkednek minden esetben, de a tapasztalat azt mutatja, hogy mûködött az elképzelésem. Az arányok persze azért változnak.
 
4 db tojás
4 db narancs
8,25 dkg porcukor
4 e.k. vaj

+ 2 dl habtejszín

3 tojás sárgáját és 1 egész tojást alaposan elkeverünk egy tálban. Hozzáadjuk a porcukrot és alaposan összekeverjük (én konkrétan kihabosítottam). Ekkor hozzáadjuk a narancsok reszelt héját és 1,5 dl frissen facsart narancslevet, jól elkeverjük.  Lehetõleg dupla aljú lábosban, közepes hõfokon, folyamatos keverés mellett besûrítjük. Ez kb. 8-10 perc alatt történik meg. Végül, a tûzrõl levéve egyenként hozzáadjuk a 4 e.k. vajat és elkeverjük. Hígabb lesz, mint a citrom, de hûtõben pihentetve másnapra dermed annyit, hogy a tejszínhabbal (vagy mascarponéval) kikeverve jó állagú krémet kapjunk. Üvegbe töltve, hûtõben 1 hétig eláll.


 

A torta betöltése:
 
A piskótát lehetõség szerint 4 egyenlõ vastag lapra vágjuk. Az alsó lapot megkenjünk a Szamos narancsos marcipánkrémjével (elhagyható), erre kenjük a trüffelkrémet. A következõ lapra jön a narancskrém, megszórhatjuk kandírozott narancsdarabkákkal, majd a harmadik lapra ismét kenünk a marcipánkrémbõl és trüffelkrémbõl. Tudom, hogy soknak tûnhet, de akár van benne marcipánkrém, akár nincs, mindehhez még kiválóan passzolhat némi durvára tört dió is, amivel a csokikrémet szórhatjuk meg. Ez egy igazi ízorgia lesz a szánkban! :)) Végén vagy burkolva díszítjük, vagy körbekenjük a maradék csokikrémmel és tört dióval/ kandírozott naranccsal díszíthetjük.
 
 
Rövid utózönge immáron sok recept megosztása után:
Remélem, hogy senkit nem zavar, hogy sokszor különbözõ lehetõségeket ajánlok ízekben, vagy akár a hozzávalók mennyiségében. Utóbbi azért is van így, mert ki tudja, hogy ki mekkora tojással, naranccsal, stb. dolgozik. Elõbbinél pedig az a helyzet, hogy rengeteg receptet és képet látok nap, mint nap... ezek be is indítják a fantáziámat, persze rögtön variálni, kombinálni támad kedvem. Így aztán ritkán követek szóról szóra egy receptet,  persze azért próbálom olyan keretek között tartani, hogy ne menjen az össz ízhatás avagy a textúra rovására. Jellemzõen használható, jó dolgok sülnek ki belõle, ezért õszintén bátorítok mindenkit, hogy saját magának is adjon némi szabadságot! Nekem még sosem landolt bekevert tésztám a szemetesben úgy, mint néhány tv-s torta- vagy muffinversenyben... na mondjuk ezt most lekopogom. ;)
 

Folytats a blogon ... bombolone.blogspot.com/2014/06/naranc...

sponsored links

Keres?s