Narancsos csokitorta
sponsored links
Csak annyit fûznék hozzá, hogy rövid idõ alatt háromszor kellett megsütnöm ezt a tortát. A tésztája nagyon egyszerû (ebbõl a tésztából alakítottam át), néhány perc kikverni. A rákent csokikrém pedig a kedvenc dobostorta krémje.
A mennyiségek csészében vannak megadva, 1 csésze 2,5 dl.
A tésztához írót használok, de ha nincs, semmi pánik. Ugyanannyi tejet kimérünk, adunk hozzá 1 tk. friss citromlevet, 3-4 percig állni hagyjuk és máris használhatjuk.
Hozzávalók:
Tészta:
- 1,5 csésze liszt
- 1,5 csésze cukor
- 3/4 csésze holland kakaópor
- 1,5 tk. szódabikarbóna
- 1 tk. sütõpor
- 1 tk. só
- 1 narancs reszelt héja
- 2 nagy tojás
- 3/4 csésze író
- 3/4 csésze frissen facsart narancslé
- 1 tk. vanília kivonat
- 5 ek. olaj
Krém:
- 4 nagy tojás
- 20 dkg cukor
- 2 ek. holland kakaópor
- 10 dkg 74 %-os étcsokoládé
- 1 tk. vanília kivonat
- 20 dkg puha vaj
A sütõt elõmelegítjük 180 fokra.
A tészta hozzávalóit a robotgép táljába mérjük és rövid idõ alatt sima, egynemû tésztát keverünk belõle.
2 darab 20 cm átmérõjû sütõforma aljába sütõpapírt terítünk, és a kikevert tészta felét elõbb egyikbe, majd a másikba beleöntjük. betesszük õket az elõmelegített sütõbe, a hõfokot visszavesszük 170 fokra és kb. 30-35 perc alatt készre sütjük. Tûpróbával ellenõrizzük. Vigyázzunk, hogy ne száradjon ki, inkább kissé tapadós maradjon!
A kisült tortalapokat rácsra tesszük és kihûtjük.
Amíg a tészta sül, elkészítjük a krémet. Elõveszünk egy lábast, az aljába beleöntünk kb. 2 ujjnyi magasan vizet, majd ráteszünk egy akkora tálat, ami kissé belesüllyed, de az alja nem ér a vízbe. A tálba önztjük a cukrot, hozzáadjuk az egész tojásokat és egy habverõvel addig kevergetjük, verjük, amíg a krém jól besûrûsödik. (Kb. 10-12 perc alatt van készen).
Elzárjuk alatta a lángot, a krémbe szórjuk a 2 evõkanál kakaóport, elkeverjük, majd beletördeljük a csokoládét és hozzáadjuk a vaníliát is. Addig kevergetjük, amíg a csokoládé felolvad és a krém szép fényes, egynemû lesz. Félretesszük és kihûtjük.
Amikor a krém kihûlt a robotgép táljába tesszük és a puha vajjal kihabosítjuk.
Tortatálra tesszük az egyik tortalapot, kenünk rá a krémbõl, arra rátesszük a másik lapot, majd a maradék krémmel vastagon bevonjuk az egész tortát. 1-2 órára hûtõbe tesszük, azután tálaljuk.