Narancsos castagnole
sponsored links
Farsang ideje van és ilyenkor fánkot süt az egész világ. A castagnole (jelentése: kicsi gesztenye) tipikus olasz karneváli desszert. Kívül ropogós, belül puha, olajban sült tésztagolyó. Ennek is számtalan változata van, elkészítési módja régiónként változik. Néhol favette-nek is nevezik. A narancs friss, üde ízt ad a falatnyi roppanós fánkocskáknak, de citrommal is hasonló lesz a végeredmény. Nekem elsõ kóstolás után hiányzott a lekvár mellé, így én savanykás málnalekvárral kínáltam, de krémes csokiszószba mártogatva is finom lehet. Egyszerû desszert, a farsangi idõszak után is bármikor elkészíthetõ, ha hirtelen édességre vágyunk.
Narancsos castagnole
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 1 cs sütõpor
- 8 dkg puha vaj
- 6 dkg cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 3 tojás
- 1 kezeletlen héjú narancs reszelt héja
- 7-8 ek frissen facsart narancslé
- 2 ek rum (eredeti receptben nem szerepel, de én minden fánk tésztájába teszek, az olaszok általában ánizslikõrt használnak)
- csipet só
forgatáshoz:
- kristálycukor
sütéshez:
- bõ olaj
Segítség - némi változtatással- az elkészítéshez, egyben a recept forrása is:
Elkészítése:
- A puha vajat mélyebb tálba rakjuk, robotgéppel kihabosítjuk.
- Hozzáöntjük a cukrokat, tovább keverjük, majd az egész tojásokat egyenként beledolgozzuk.
- Belereszeljük a narancs héját.
- A lisztben elkeverjük a sütõport és a csipet sót, két részletben hozzákeverjük a vajas-tojásos masszához, majd a narancslevet, rumot is beledolgozzuk.
- Egy elég ragacsos masszát kapunk, kis idõre tegyük félre, hogy könnyebben formázható legyen.
- A masszát kézzel átgyúrjuk, - ha nagyon ragadna még kevés lisztet tegyünk hozzá - kis gombócokat formázunk belõle, melyeket egy sütõpapírral bélelt tepsire rakosgatunk.
- Az olajat felhevítjük, de nem túl forróra, mert a fánk kívül hamar megég, a belseje pedig még nyers marad.
- Csak néhány gombócot teszünk egyszerre az olajba, hogy sütés közben forgatni tudjuk õket, közben még meg is nõnek.
- A fánkok minden oldalát néhány perc alatt szép aranybarnára sütjük, papírtörlõre szedjük, ha lecsepegett, még melegen kristálycukorba forgatjuk. (vagy porcukorral hintjük meg)