Narancslekvár
sponsored links
Nézzétek el nekem, hogy itt a sokadik a narancslekvár recept. Mentségemre legyen mondva, nekem ez az elsõ. Mióta az éretten szüretelt szicíliai narancsnak híre ment, sok-sok recept jelent meg a blogokon. Kiválasztani persze elég nehéz, melyik is lesz az igazi. Tavaly nem is jutottam el odáig, hogy lekvár készüljön ebbõl a fantasztikus narancsból. Olyan finom volt, hogy mind megettük nyersen.
Idén rutinosan többet rendeltem. Szerencsére az elsõ szállítmányból is kaptam. Az a nouvello fajta. Itt kezdtem kiképezni magam, hogy nem csak görög és spanyol narancs létezik, mint ahogy a zöldséges azt kiírja, hanem mint az almáknál különbözõ fajták. Szóval az isteni édes narancsból 2 kg-ot félretettem és elkészült ez a lekvár. Ami nagyon nagyon finom lett, az állaga is fantasztikus, panaszra semmi okom. De! Ott van az az ici-pici kesernyés utóíz, ami a szakértõk szerint kell egy narancslekvárba, engem mégis zavar. Ezért ez a lekvár csak a második helyezést érte el a képzeletbeli narancslekvár dobogón.
A dobogó elsõ fokán egy szintén házi narancslekvár áll. Kár, hogy az ilyen melós történet, de muszáj lesz nekiálljak annak a receptnek is. A narancsgerezdek filézve, a héj julienne-re vágva és négyszer blansírozva. Semmi keserûség csak a színtiszta édes narancsíz.
Recept kiindulási alap a Szellem a fazékból blogról.
(kevesebb víz, agar agar nélkül és negyed annyi cukor)
Hozzávalók:
2 kg narancs,
0,7 liter víz,
40 dkg cukor ...
0,7 liter víz,
40 dkg cukor ...