Narancskrém, vagy ahogy ma neveznéd: narancsmousse. VKF ! 53.
sponsored links
Már régóta készülök írni a "kisfeketérõl". Nem, nem. Ez nem az a ruhadarab, amit minden nõ szeretne, ha lenne a ruhatárában, mert tudja, hogy bármikor, bármilyen alkalomra, és bármennyi idõ elteltével is felvehet. Bár a kisfeketéhez az én kisfeketém sokban hasonlít. A kisfeketét örökölheted. A kisfekete nem megy ki a divatból. A kisfeketéhez kötõdnek emlékek, érzelmek. A kisfekete már nem biztos, hogy makulátlan, akár enyhén kopott. Sorolhatnám még a párhuzamokat napestig, de rátérek a lényegre: az én kisfeketém, az a családi receptesfüzet, amibõl ráadásul nem egy van, hiszen a család nõi tagjainak valami rejtély folytán volt egy kisfeketéje, melyekbõl néhány hozzám került. A család férfi tagjainak kisfeketéjét nem örököltem meg, és ez nagy kár, mert keresztapám jónevû mestercukrász volt, és hát az õ kisfeketéjére igazán kíváncsi lennék.
Ha kinyitod az enyhén maszatos, csokoládéfoltos receptjegyzetet feltárul a múlt: a nagyi konyhája, a hétvégi kuktáskodás, benne van az anyád összes kolleganõje, sõt még a szomszédok is. Egy egyszerû receptet választottam, hiszen Babette felhívása épp errõl szólt.
Narancsmousse.
Régimódi narancskrém.
Ma már narancsmousse-nak, azaz narancshabnak hívnánk ezt a könnyed fõzött, tejszínnel lazított narancskrémet. A receptjegyzetben poharas narancskrémként lett lejegyezve, és én természetesen még arra is emlékszem, hogy melyik talpas üvegpohárba tálaltuk. Az mondjuk tényleg kiment a divatból.
Elkészítési idõ: 25-30 perc
Mennyiség: 4 adag
Fõzési idõ : kb. 20 perc (vízfürdõ felett)
Hozzávalók:
2 tojás sárgája
2 kisebb narancs leve ...