Narancsfelfújt.

2014-02-09

sponsored links



Vasárnap ebéd utáni desszertnek készült ez a finom narancsfelfújt. A receptet végigolvasva lehet kicsit macerásnak tûnhet, de ez egyáltalán nem így van. Keverünk-kavarunk, majd izgatottan lessük a kivilágított sütõben, hogy milyen szépen emelkedik fel a elfújt. A 10-12 perc sütési idõ leteltével, a sütõbõl kivéve, rögtön,  nehogy esetleg a felfújt meggondolja magát és összeessen,  már tálalhatjuk is a habkönnyû, narancsos finomságot. (tapasztalatból tudom, hogy a kikapcsolt, csukott ajtajú meleg sütõben a felfújt még kb. 10 percig szép magas marad) Tálalás elõtt ízlés szerint megszórhatjuk porcukorral, de kínálhatjuk pl. narancslekvárral is.






Hozzávalók 8 db kicsi formához:

4 ek narancslé
2 tk narancshéj
1 ek narancslikõr
2 db tojás
10 dkg porcukor
2 ek rétesliszt
2 ek étkezési keményítõ
1,5 dl tej
1 cs vaníliás cukor
2 dkg vaj






Elõször  a formákat kenjük ki alaposan a vajjal, majd tegyük be a hûtõbe hogy megdermedjen. Ezután vegyük ki, majd szórjuk meg porcukorral úgy, hogy  mindenhol rátapadjon a cukor a vajra.

Egy kisebb serpenyõbe öntsük bele a narancslevet, majd reszeljük hozzá a narancshéjat. Ezután kisebb lángon, kevergetve fõzzük sûrûre, majd vegyük le a tûzrõl, és keverjük hozzá a likõrt. Tegyük félre, és hagyjuk teljesen kihûlni.

A tojások sárgáját keverjük habosra  6 dkg porcukorral, majd keverjük hozzá a lisztet, és az étkezési keményítõt is. (egy sûrû masszát kapunk)

A tejet keverjük össze a vaníliás cukorral, majd melegítsük fel. Ezután állandó keverés mellett a tojásos-lisztes.... masszához, apránként keverjük hozzá a meleg tejet. (csak meleg ne pedig forró, mert akkor összekapja a tojást)

Ezután tegyük vissza a tûzre, majd kisebb lángon. állandó keverés mellett kissé sûrítsük be. Egy közepesen folyós állagot kell hogy kapjunk. 
A tûzrõl levéve, kevergetve hûtsük langyosra, majd keverjük hozzá a maradék vajat, és a narancsos-likõrös keveréket.

A tojások fehérjét a maradék porcukorral verjük kemény habbá , majd apránként keverjük hozzá az éppen csak langyos masszához keverjük. 

A vajjal kikent, és porcukrozott formákat töltsük meg a masszával, majd a tetejét vékonyan szórjuk meg porcukorral. Ezután a forma belsõ szélén az ujjunkat húzzuk végig, hogy karimája legyen. Ettõl a felfújt majd szépen egyenletesen emelkedik fel. 

A megtöltött formákat helyezzük rá egy tepsire, majd tegyük be az elõmelegített sütõbe. Közepes hõmérsékleten kb. 12 perc alatt  süssük szép pirosra. Ezalatt az idõ alatt a felfújt szépen felemelkedik. (én légkeverésnél 160 fokon, 10 percig sütöttem)

Az elkészült felfújtat a sütõbõl kivéve ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd rögtön tálaljuk.  Ízlés szerint kínálhatjuk egy gombóc vanília fagylalttal, vagy narancslekvárral.


Folytats a blogon ... gizi-receptjei.blogspot.com/2014/02/n...

sponsored links

Keres?s