Narancs-turmix...Avagy Cook kapitány kincse almával párosítva.
sponsored links
1769-ben maori halászok tették a napi rutin feladataikat kenuikban a mai Új-Zéland környéki szigetvilágban, amikor a látóhatáron szokatlan jelenségre lettek figyelmesek. Egy 31 m hosszú, három árbócos vitorlás hajó tûnt fel, a brit Királyi Haditengerészet zászlójával. Az ágyúkkal felszerelt egykori kereskedelmi hajó orrán, ami végigpásztázta a partvidéket, a HM Bark Endeavour volt olvasható. A hajó James Cook kapitányé volt 94 utassal és legénységgel. Abban az idõben szokatlan módon a hajón két ember kivételével, mindenki egészséges volt. Az élet a hajó fedélzetén nem ördögtõl való volt, ahogy ez akkoriban a népszerûséghajhászó írásokban megjelent. Titka egyszerû volt. Cook kapitány következetesen mindenkivel betartatta a szigorú higiéniai elõírásokat és étkezési szokásokat. Citrusféléket, így narancsot fogyasztottak, valamint káposztát, savanyú káposztát, ezzel sikerült a skorbutot is kiiktatniuk, ami akkoriban az egyik legveszedelmesebb ellenség volt a hajók fedélzetén. Nem kívánom részletezni, milyen szörnyûséges külsõ tünetek kezdetével jutott el a skorbutban szenvedõ beteg néhány nap alatt a halálig. Csak késõbb, Szent-Györgyi Albert tanulmányozásai során került kimondásra, hogy a citrusfélék, így a narancs is C-vitamint tartalmaz, s ez által menekültek meg Cook kapitány hajóján az emberek a betegségtõl. (Kép innen, thank you!)
Itt a tél, és annak minden velejárója. Hétrõl hétre melegszik az idõ, ami azzal is jár, hogy a légúti megbetegedések, vírusok ...