Napraforgós rozsos kenyér

2014-04-25

sponsored links

Egy könnyû, lágy, egészséges kenyér, mely napokig friss, puha marad.


Hozzávalók: 

  • 20 dkg teljes kiõrlésû rozsliszt
  • 50 dkg tönköly fehérliszt
  • 13 dkg tang zhong
  • 1 marék napraforgó a tésztába + 1 marék a kenyér tetejére
  • 1 ek só
  • 1 tk cukor
  • 3 dkg friss élesztõ
  • 2 dl langyos víz
  • 2 dl író
  • 2 ek szoba hõmérsékletû vaj

Elkészítése:

A tang zhonghoz 1 dl hideg vízben 2 dkg tönkölylisztet elkevertem csomómentesre, majd felforraltam, egy perc alatt besûrítettem sûrû krém állagúra, amit aztán lehûtöttem, úgy használtam a tésztához. A tejet meglangyosítottam, elkevertem benne a cukrot és belemorzsoltam a friss élesztõt. Letakarva habosra futtattam fel. Minden egyéb hozzávalót kenyérsütõgép üstjébe mértem és dagasztó programra kapcsoltam. Az én gépem 10 percig dagaszt, majd fél órát keleszt, majd újabb 10 percig dagaszt, és még egy órát keleszt. Na én a második kelesztés felénél ki kellett vegyem a tésztát, mert annyira megnõtt. lisztezett munkafelületen gyorsan cipót formáltam belõle és egy vastag falú teflon bevonatú 4 literes lábasba fektettem. Tetejét megkentem kevés tejföllel, megszórtam napraforgómaggal és letakartam a fedõvel. Addig kelesztettem újra, míg a sütõ felmelegedett 230 fokra. Az aljába bedugtam egy tálka vizet, hogy párás legyen. 10 percig sütöttem ilyen magas hõfokon, majd lekapcsoltam 190 fokra, levettem a fedõt és még fél órát sütöttem a kenyeret.



A blogban közölt receptjeim, fotóim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetõk más oldalakon. Ez alól kivételt képeznek azok a weboldalak, ahol nem közlik az egész írást, csak elsõ sorait, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.

Folytats a blogon ... evinenikulinariskalandozasai.blogspot...

sponsored links

Keres?s