Napraforgómagos-mazsolás panettone

2017-06-07

sponsored links









Nagyon-nagyon régóta szerettem volna ilyen sütõformát. :) Annyira tetszenek az ebben készült kelt tészták. Most végre felavathattam. Igaz, elõször nem hagyományos panettone készült benne, de így nyár elején talán nem is baj, hogy nem karácsonyi kalácsot sütöttem. :D ...és persze nem is "csak" panettone sülhet ebben a formában. ;) Most, hogy kicsit hûvösebb lett -már az elmúlt napokhoz képest-, bátran be lehet kapcsolni a sütõt.









Hozzávalók egy ~16 cm-es formához:
30 dkg liszt
20 dkg fehér tönkölyliszt
10 dkg teljes kiõrlésû búzaliszt
3,5 dl langyos tej
3 ek. méz
3 dkg friss élesztõ
5 dkg hántolt napraforgómag
10 dkg mazsola
1 kk. õrölt fahéj
3 ek. olívaolaj
csipet só

Továbbá:
kevés vaj a forma kikenéséhez
porcukor a tálaláshoz

  1. A tésztához a tejben a mézzel és egy evõkanál liszttel felfuttatjuk az élesztõt. A liszteket tálba mérjük. Hozzáadjuk a sót, az olívaolajat, a fahéjat, a napraforgómagot és az átmosott, lecsepegtetett mazsolát. A felfuttatott élesztõvel együtt összeállítjuk a tésztát. 
  2. Cipóvá formázzuk és a kivajazott formába téve, 1 órát kelesztjük. 
  3. A forma tetejére alufóliából kupolát formálunk, hogy sütés közben a tészta szabadon nõhessen, de ne égjen meg. 
  4. 180°C-ra elõmelegített sütõben ~70 perc alatt aranybarnára sütjük. Tûpróbával ellenõrizzük. 
  5. Langyosra hûtjük, majd a formából kivéve porcukorral hintve tálaljuk.














A receptet a Kifõztük májusi számában is megtaláljátok. :)
 

Folytats a blogon ... konyhaninnenkertentul.blogspot.com/20...

sponsored links

Keres?s