Napraforgómagos-mazsolás panettone
sponsored links
Nagyon-nagyon régóta szerettem volna ilyen sütõformát. :) Annyira tetszenek az ebben készült kelt tészták. Most végre felavathattam. Igaz, elõször nem hagyományos panettone készült benne, de így nyár elején talán nem is baj, hogy nem karácsonyi kalácsot sütöttem. :D ...és persze nem is "csak" panettone sülhet ebben a formában. ;) Most, hogy kicsit hûvösebb lett -már az elmúlt napokhoz képest-, bátran be lehet kapcsolni a sütõt.
Hozzávalók egy ~16 cm-es formához:
30 dkg liszt
20 dkg fehér tönkölyliszt
10 dkg teljes kiõrlésû búzaliszt
3,5 dl langyos tej
3 ek. méz
3 dkg friss élesztõ
5 dkg hántolt napraforgómag
10 dkg mazsola
1 kk. õrölt fahéj
3 ek. olívaolaj
csipet só
Továbbá:
kevés vaj a forma kikenéséhez
porcukor a tálaláshoz
- A tésztához a tejben a mézzel és egy evõkanál liszttel felfuttatjuk az élesztõt. A liszteket tálba mérjük. Hozzáadjuk a sót, az olívaolajat, a fahéjat, a napraforgómagot és az átmosott, lecsepegtetett mazsolát. A felfuttatott élesztõvel együtt összeállítjuk a tésztát.
- Cipóvá formázzuk és a kivajazott formába téve, 1 órát kelesztjük.
- A forma tetejére alufóliából kupolát formálunk, hogy sütés közben a tészta szabadon nõhessen, de ne égjen meg.
- 180°C-ra elõmelegített sütõben ~70 perc alatt aranybarnára sütjük. Tûpróbával ellenõrizzük.
- Langyosra hûtjük, majd a formából kivéve porcukorral hintve tálaljuk.
A receptet a Kifõztük májusi számában is megtaláljátok. :)