Napraforgómagos keksz (kréker)
sponsored links
Hihetetlen finomak, sokféleképpen fogyaszthatók, a sok-sok maggal sült (nem édes) kekszek.
Lehet, egy szelet sajttal, almával, körtével, sárgarépával, karalábéval vagy friss zöld növényekkel
(csalán, rukkola, turbolya, zeller, stb...) reggeli vagy tízórai, uzsonna.
Persze kenhetünk rá sajtkrémet, túrókrémet, márthatjuk egy gondolatnyi hidegen sajtolt olajba, jughurtba.
Lehet feltét, sóska, spenót mártásra, karalábé, sárgarépa vagy más fõzelékre.
Lehet egy finom krémleves mellé adni.
Lehet csak úgy elrágcsálni.
Tarthatunk belõle a táskánkban, a kocsiban, pont jó arra az esetre amikor elkap az éhség.
Mindig azzal a reménnyel készítem õket, mint az édes kekszeket szokás, fõleg ünnepek elõtt:
teli legyenek a kekszes dobozok :)
Na de, sosincsenek teli, mert ugye a kekszek -legyenek édesek vagy sem- illékonyak :)
Igaz ezeket üvegbe rakom, mondhatnám, hogy jól záródó üvegben tartom,
de ugye arról gondoskodik a család, hogy ne kelljen tartani...
Sebaj, végül is ezért csinálom :)
Egy szó, mint száz, most kétfélét készítettem.
Az egyik sajtos, a másik csak magos.
Lazítónak egy kevés instant élesztõt tettem bele.
A liszt 1/3-a teljes kiõrlésû tönkölybúzaliszt.
A folyadék, víz, hogy ropogós maradjon.
Napraforgómagos kekszek
Hozzávalók
200 g finomliszt
100 g teljes kiõrlésû tönkölybúzaliszt
2 ek nádcukor
1 tk (lapos) tengerisó
1 tk instant élesztõ
100 g napraforgómag
50 g lenmag
50 g szezámmag
210 g víz
1 ek olaj
tetejére
1 ek hagymamag
- Az összes száraz hozzávalót összekevertem.
- Hozzáöntöttem a vizet és az olajat.
(A vizet érdemes a vége felé lassabban adagolni, hátha kevesebb is elég,
illetve lehet még kell hozzá kevéske.)
- Összekevertem, nyomkodtam az ujjaimmal a tésztát.
Cipócskává formáztam és letakartam, hogy pihentessem 1 órát.
(Nem volt célom keleszteni.)
- A tésztát vékonyra nyújtottam (3-4 mm), megszórtam a hagymamaggal.
Egy habkártya segítségével tetszõleges szeletekké daraboltam.
- Sütõpapírral fedett tepsikre (2 tepsivel lett) sorakoztattam.
- Forró, elõmelegített sütõben (170 fok, légkeverés) 15 perc alatt, ropogósra sütöttem.
Mind a két tepsit betettem egyszerre a sütõbe. Légkeverésnél ez lehetséges.
Amikor láttam, hogy a felsõ tepsin lévõk teteje kezd színesedni,
akkor megcseréltem a két tepsit (alsó- felülre, felsõ-alulra).
- A sütõt elzártam, az ajtót kitámasztottam és bent hagytam a kekszeket kihûlni.
(Ekkor már, a ropogósra szárítás a cél.)
Mindenki ismeri a sütõjét, tapasztalata szerint járjon el.
Hidegen, légmentesen záródó dobozban/üvegben minõségét sokáig megõrzi,
azaz megõrizné....