Napraforgókrémes-tojásos töltött paradicsom leveles-sajtos rúddal.
sponsored links
A napokban megkeresett Boldog Kukta azzal a kérdéssel, hogy lenne-e kedvem 24 gasztroblogger társaságában részt venni egy izgalmasnak ígérkezõ receptversenyen. Mivel szeretem a kihívásokat, rögtön igent mondtam a felkérésére. Az elkészítendõ ételt mindenki a saját ötlete alapján, és a Donum Terrae "család" által ajándékba kapott magkrém felhasználásával kellett elkészíteni. Én a sorsolásnak köszönhetõen az elsõ csoportba, vagyis az "Elõétel" kategóriába kerültem. Az én ajándékcsomagomban Napraforgókrém lapult meg, melybõl rövid gondolkodás után megszületett a recept. Elõételrõl lévén szó, a napraforgókrémet mascarponéval, fõtt tojással, citromlével, fûszerekkel kevertem össze, majd paradicsomba töltve, leveles tésztából sütött sajtos rúddal kínáltam.
Hozzávalók a töltött paradicsomhoz:
4-5 db paradicsom
3-4 ek Donum Terrae naprforgókrém
15 dkg mascarpone
2 db fõtt tojás
snidling (ízlés szerint)
1/2 citrom leve
só
õrölt fehér bors
A paradicsomok kalapját vágjuk le, majd egy kanál segítségével távolítsuk el a magokat. Ezután a kivájt paradicsomot fordítsuk rá egy tányérra, hogy a belsejében visszamaradt lé kifolyjon belelõ.
A tojásokat fõzzük keményre, majd hideg vízbe hûtsük ki. Ezután pucoljuk meg, majd a sárgáját villával törjük össze, a fehérjét pedig vágjuk fel kisebb kockákra.
A napraforgókrémet keverjük össze a mascarponéval, ízlés szerint sóval, õrölt borssal, az apróra vágott snidlinggel, az elõzõleg villával összetört tojássárgával, és a citromlével. (közben többször kóstoljuk meg, és ízlés szerint fûszerezzük, ha még szükséges)
Ezután a simára kevert, és ízlés szerint fûszerezett krémhez, keverjük hozzá az összevágott tojásfehérjét.
Végül a paradicsomokat töltsük meg az elkészült krémmel, helyezzük rá a levágott paradicsomkalapot, majd tálalásig helyezzük be a hûtõbe, hogy az ízek kellõen összeérjenek.
Sajtos rúd hozzávalói:
1 cs leveles tészta
5 dkg reszelt sajt
só
Az elõnyújtott leveles tésztának az egyik felét szórjuk meg a reszelt sajttal, és ízlés szerint sóval, majd az üresen maradt részt, hajtsuk rá a sajttal megszórt tésztára, és tenyérrel kicsit nyomkodjuk le.
Ezután éles késsel, vagy derelyevágóval vágjuk fel ízlés szerinti csíkokra.
Egy tepsit béleljünk ki sütõpapírral, majd a megcsavart sajtos rudakat helyezzük rá, egymástól kicsit távolabb.
Helyezzük be elõmelegített sütõbe, majd közepes hõmérsékleten süssük szép aranybarnára a rudakat. (én légkeverésnél 160 fokon sütöttem)
A sütõbõl kivéve hagyjuk kihûlni.
Tálaláskor a töltött paradicsomot helyezzük tányérra, majd a leveles-sajtos rúddal elõételként kínáljuk.