Napozó sellõ Barbie torta / Mermaid Barbie cake
sponsored links
Se laptop, se internet... Így aztán nem egyszerû blogot írni! Na, de itt vagyok és mutatom közelebbrõl is Lili névnapi zsúros, tengerpartos, sellõ Barbie-s tortámat. Manókámat már jóval a zsúr elõtt elkezdtem kérdezgetni, hogy milyen tortát szeretne. Egyértelmûen Barbie volt a válasz. Elmentünk hát a játék boltba, hogy kiválassza a torta fõszereplõjét. Meglepõdtem, hogy sellõ Barbie-t választott, de örültem is neki, mert a szokványos "Barbie a szép ruhában" tortához most vhogy nem volt kedvem... Elkezdtem hát keresgélni, ötletet meríteni a neten, de mindegyik sellõs tortánál egy sziklán csücsült a kerek torta közepén a Barbie lányka. Mivel ilyet már készítettem Lilinek most másképpen szerettem volna megoldani a feladatot... Így történt, hogy egyik este kitaláltam a tengerpartos, napozós sellõ Barbie tortát.
Belsejére a kérés RÓZSASZÍN volt :)) majd hozzá tette a kisasszony, hogy Eperkés rózsaszín legyen... Akkor még teljesíthetõ volt a "megrendelés"... azóta sajnos (azaz szerencsére) kiderült, hogy rengeteg ételre -többek között eper, tej, tojás, cukor...- allergiásak a hercegnõim, így a családi sütögetések mostantól feladják majd a leckét... Na de térjünk vissza a tortához.
Vizes piskótát készítettem. Minden sütés alkalmával kísérletezek, a vizes piskóta receptemet pedig már megszámolni sem tudom mennyi tortánál választottam... megszámolhatatlan változatban. A zsúron az egyik anyuka méregette a piskótámat, tanakodott, vajon odaégett-e :)), vagy talán mézet tettem bele??? A rejtély kulcsa a vaníliás cukorban rejlik. Íme a 865milliomodik :) vizes piskóta kísérletezésem receptje:
Hozzávalók:
4tojás
9ek víz
130g liszt
100g cukor
30-50g vaníliás cukor (ez a "titka" a színnek és az íznek)
1cs. sütõpor
csip. só
A tojásokat két mély tálba külön választjuk. A fehérjéhez hozzá mérünk 4ek vizet és nem túl kemény habot készítünk belõle. A sárgájához 5ek vizet adunk és kanállal összekeverjük. Majd jöhet a liszt, cukor, van. cukor, só és a sütõpor. Elõször kanállal majd robotgéppel összedolgozom. Sûrû krémet kapunk, ehhez adagoljuk apránként a fehérjét. Kanállal, vagy fakanállal dolgozzuk össze a két elegyet, a legvégén azért robotgéppel legalacsonyabb fokozaton át szoktam keverni, majd öntöm a kivajazott, sütõpapírral bélelt tortaformába és behelyezem a 160 C-ra elõmelegített sütõbe. A van. cukornak köszönhetõen a színe barnásabb lesz, az íze pedig... teljesen más. A legtöbb piskótának szinte nincs is íze... én azt szeretem a tortában/ételben, ha egyszerre többféle különbözõ ízt érzek a számban. Hát ennél a piskótánál így van. Érzed a piskóta karamelizált cukor ízét, a tölteléket és az együttesen alkotott ízt... Most a legnagyobb tepsiben készítettem el a torta alapját. Ehhez 4x adagot használtam.
Az "Eperkés rózsaszín" krémet pedig egy hirtelen ötlettõl vezérelve így készítettem:
Hozzávalók (normál tortához):
1cs. epres pudingpor
6ek. cukor
3,5dl növényi tejszín
250g friss eper
+ 4dl növényi tejszín
A pudingport elkevertem a cukorral, majd apránként hozzá öntöttem a tejszínt (3,5dl). Csomómentesre kevertem, majd addig fõztem, míg forrni nem kezdett. Levettem a fõzõlapról, kihûlés után hûtõbe tettem 2-3 órára. Ezalatt megmostam, feldaraboltam, lecsepegtettem az epret és elkészítettem a kemény tejszínhabot. A lehûtött pudingkrémet botmixerrel átdolgoztam, majd robotgéppel eleinte alacsony majd a legmagasabb fokozaton kevergettem (figyeljünk nehogy kicsapódjon a zsír!).
A kihûlt piskótát három felé vágtam (nem volt egyszerû), majd megkentem a tejszínes eperkrémmel. Erre pakoltam a ropogós eper darabokat (1kg-ot), majd a tetejére a tejszínhabot.
Piskótaréteg, majd ismét a puding és a tejszínhab eper nélkül. Kívülrõl tejszínhabbal húztam át, vékonyan.
Leburkoltam... nem volt könnyû, hiszen nagy is volt a torta és olvadt is a K2 ebben a melegben... Szerencsére ehhez a tortához nem volt lényeges a tökéletes borítás. Elõször a tengerparti részre, pontosabban a homokba írtam, hogy "Boldog névnapot", majd airbrushal festettem homok hatásúra. Ezután helyeztem fel Mermaid Barbie-t és a vizet. A babára gumikesztyût húztam, nehogy kék legyen és megfújtam a tenger vizét is. Száradás után világos arany lüszterporral szórtam meg a homokrészt. A kiegészítõket (kagylók, csiga, teknõs), már korábban elkészítettem, így azoknak csak a helyét kellett megtalálni a tortán.
Szórtam rá pár aranyra színezett csokit, cukorgyöngybõl pedig kitettem a kis névnaposom betûit. Hercegnõmnek nagyon tetszett, bár lehet csak a Barbie miatt lelkendezett, hogy mihamarabb megkaphassa... :))
Nagy örömömre a gyerekek tányérjában sem volt maradék, és a torta az utolsó szeletig elfogyott! Igaz, voltunk is rá bõven...
Belsejére a kérés RÓZSASZÍN volt :)) majd hozzá tette a kisasszony, hogy Eperkés rózsaszín legyen... Akkor még teljesíthetõ volt a "megrendelés"... azóta sajnos (azaz szerencsére) kiderült, hogy rengeteg ételre -többek között eper, tej, tojás, cukor...- allergiásak a hercegnõim, így a családi sütögetések mostantól feladják majd a leckét... Na de térjünk vissza a tortához.
Vizes piskótát készítettem. Minden sütés alkalmával kísérletezek, a vizes piskóta receptemet pedig már megszámolni sem tudom mennyi tortánál választottam... megszámolhatatlan változatban. A zsúron az egyik anyuka méregette a piskótámat, tanakodott, vajon odaégett-e :)), vagy talán mézet tettem bele??? A rejtély kulcsa a vaníliás cukorban rejlik. Íme a 865milliomodik :) vizes piskóta kísérletezésem receptje:
Hozzávalók:
4tojás
9ek víz
130g liszt
100g cukor
30-50g vaníliás cukor (ez a "titka" a színnek és az íznek)
1cs. sütõpor
csip. só
A tojásokat két mély tálba külön választjuk. A fehérjéhez hozzá mérünk 4ek vizet és nem túl kemény habot készítünk belõle. A sárgájához 5ek vizet adunk és kanállal összekeverjük. Majd jöhet a liszt, cukor, van. cukor, só és a sütõpor. Elõször kanállal majd robotgéppel összedolgozom. Sûrû krémet kapunk, ehhez adagoljuk apránként a fehérjét. Kanállal, vagy fakanállal dolgozzuk össze a két elegyet, a legvégén azért robotgéppel legalacsonyabb fokozaton át szoktam keverni, majd öntöm a kivajazott, sütõpapírral bélelt tortaformába és behelyezem a 160 C-ra elõmelegített sütõbe. A van. cukornak köszönhetõen a színe barnásabb lesz, az íze pedig... teljesen más. A legtöbb piskótának szinte nincs is íze... én azt szeretem a tortában/ételben, ha egyszerre többféle különbözõ ízt érzek a számban. Hát ennél a piskótánál így van. Érzed a piskóta karamelizált cukor ízét, a tölteléket és az együttesen alkotott ízt... Most a legnagyobb tepsiben készítettem el a torta alapját. Ehhez 4x adagot használtam.
Az "Eperkés rózsaszín" krémet pedig egy hirtelen ötlettõl vezérelve így készítettem:
Hozzávalók (normál tortához):
1cs. epres pudingpor
6ek. cukor
3,5dl növényi tejszín
250g friss eper
+ 4dl növényi tejszín
A pudingport elkevertem a cukorral, majd apránként hozzá öntöttem a tejszínt (3,5dl). Csomómentesre kevertem, majd addig fõztem, míg forrni nem kezdett. Levettem a fõzõlapról, kihûlés után hûtõbe tettem 2-3 órára. Ezalatt megmostam, feldaraboltam, lecsepegtettem az epret és elkészítettem a kemény tejszínhabot. A lehûtött pudingkrémet botmixerrel átdolgoztam, majd robotgéppel eleinte alacsony majd a legmagasabb fokozaton kevergettem (figyeljünk nehogy kicsapódjon a zsír!).
A kihûlt piskótát három felé vágtam (nem volt egyszerû), majd megkentem a tejszínes eperkrémmel. Erre pakoltam a ropogós eper darabokat (1kg-ot), majd a tetejére a tejszínhabot.
Piskótaréteg, majd ismét a puding és a tejszínhab eper nélkül. Kívülrõl tejszínhabbal húztam át, vékonyan.
Leburkoltam... nem volt könnyû, hiszen nagy is volt a torta és olvadt is a K2 ebben a melegben... Szerencsére ehhez a tortához nem volt lényeges a tökéletes borítás. Elõször a tengerparti részre, pontosabban a homokba írtam, hogy "Boldog névnapot", majd airbrushal festettem homok hatásúra. Ezután helyeztem fel Mermaid Barbie-t és a vizet. A babára gumikesztyût húztam, nehogy kék legyen és megfújtam a tenger vizét is. Száradás után világos arany lüszterporral szórtam meg a homokrészt. A kiegészítõket (kagylók, csiga, teknõs), már korábban elkészítettem, így azoknak csak a helyét kellett megtalálni a tortán.
Szórtam rá pár aranyra színezett csokit, cukorgyöngybõl pedig kitettem a kis névnaposom betûit. Hercegnõmnek nagyon tetszett, bár lehet csak a Barbie miatt lelkendezett, hogy mihamarabb megkaphassa... :))
Nagy örömömre a gyerekek tányérjában sem volt maradék, és a torta az utolsó szeletig elfogyott! Igaz, voltunk is rá bõven...