Napkerék

2012-07-19

sponsored links


Amikor megláttam ennek a gyönyörû péksüteménynek a fotóját, azonnal beleszerettem. Ezt is, csakúgy, mint  a Slanac receptjét, Viki küldte nekem. Készítõje leveles pogácsának nevezte el, de nálunk a pogácsa apró, sós süteményt jelent, így más név után kutattam. A facebook-on, Akik szeretnek kenyeret sütni csoportban (lehet csatlakozni) nevezte el Ági Napkeréknek, ami nekem nagyon megtetszett.
A formázása rém egyszerû, mégis rafinált. Öt egyenlõ részre kell osztani a tésztát, amit egyesével vékony kör lappá kell nyújtani. Megkenni vajjal, majd egymás tetejére rétegezni. Most az öt lapot kell tovább nyújtani. A szélérõl le kell vágni egy kb. két ujjnyi vastag kört, ami negyedelni kell. Az így kapott köríveket fel kell tekerni, ez a négy rózsa lesz a kalács közepén. A maradék tésztát 16 cikkre kell vágni. És itt jön az érdekes csavar, nem középen, a csúcs felé tekerjük, hanem az egyik (jobbkezeseknek nyilván a bal) oldala  mentén tekerjük fel. Egy tortaforma szélét kirakjuk ezekkel a kis kúp szerû kiflikkel, majd közepére jönnek a rózsák. Kelesztjük, lekenjük, megszórjuk, sütjük. A végeredmény szemet gyönyörködtetõ. Akárki ki is találta ki, nagy gratula neki! 
Most is bemásolom az eredeti receptet, mellé írva a saját változtatásokat:

Hozzávalók:

500 g liszt
20 g élesztõ
3 dl tej (eredetileg 2 dl-t írt) ...

Folytats a blogon ... limarapeksege.blogspot.com/2012/07/na...

sponsored links

Keres?s