Nanaimo szelet - sütés nélkül
sponsored links
A múltkor említettem, hogy karácsonyra kicsit sok kókuszreszeléket vettem, emiatt hozok mostanában néhány olyan finomságot, amely kókuszreszeléket is tartalmaz. A Nanaimo szelet több helyen is szerepel, végül e recept szerint készítettem el. Annyira finom - vasárnap készítettem elõször, de mivel képes voltam megenni majdnem az egészet egyedül (komolyan írom), ezért tegnap újra el kellett készítenem, hogy jusson elég mennyiség a család többi tagjának is. :) Pedig - bevallom - én nem nagyon szeretem a sütés nélküli desszerteket, de az utóbbi idõben olyan jó sütés nélküli desszerteket találok/készítek, hogy még többet megeszek belõlük, mint a sütéssel készült süteményekbõl.
Nem kell vastagabb krém rá -
ezzel a kis vékony krémmel pont megfelelõ az ízarány.
A vastagabb krémmel talán túl édes lenne.
Hozzávalók az alsó réteghez: 20x20 cm tepsihez
- 11 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 3 dkg kakaópor (cukrozatlan)
- 1 nagyobb tojás
- 1 evõkanál vanília kivonat (elhagyható
- 20 dkg durva kekszmorzsa (legyenek benne pici darabok is)
- 6 dkg kókuszreszelék
- 5 dkg dió összetörve
A középsõ réteghez (krémhez):
- 6 dkg puha vaj
- 3-4 evõkanál tej
- 2 evõkanál vaníliás pudingpor
- 20 dkg porcukor
A felsõ réteghez:
- 10 dkg étcsokoládé
- 1,5 dkg vaj
Elkészítés:
1. Egy lábasban nagyon alacsony hõfokon megolvasztjuk a vajat. Levesszük a tûzrõl és belekeverjük a kakaóport és a cukrot - simára keverjük fakanállal. A tojást felverjük kézi habverõvel és óvatosan beleöntjük a kakaós-vajas masszához (nem egyszerre, csak fokozatosan), közben folyamatosan gyorsan kevergetjük a kézi habverõvel - nehogy összecsomósodjon a tojás a meleg vajas keverékben. Visszatesszük a tûzre alacsony hõfokra és még kb. fél percig kevergetjük, amíg szép fényes lesz és picit kezd sûrûsödni, majd levesszük a tûzrõl és hozzákeverjük a vanília aromát (elhagyható). Majd összekeverjük egy tálban ezt a masszát a kókuszreszelékkel, kekszmorzsával és a darabos dióval.
2. Egy 20x20 cm-es tálat vagy tepsit kivajazunk vékonyan, majd az ujjunkkal belenyomkodjuk az elõzõleg elkészített tésztaalapot. Fóliával letakarjuk és betesszük a hûtõbe dermedni kb. 1 órahosszára.
3. Robotgéppel habosra keverjük a puha vajat, hozzákeverjük a pudingport és a porcukrot is, majd annyi tejet adunk hozzá, hogy ne folyós, de könnyen kenhetõ krémet kapjunk (kb. 3-4 evõkanál tejre lesz szükség). Szép simára keverjük, majd rákenjük egyenletesen a kekszes rétegre, és letakarva ismét betesszük a hûtõbe 30 percre.
4. A csokit vízgõz felett felolvasztjuk, elkeverjük a vajjal, majd rásimítjuk a krémes rétegre (villával csinálhatunk rá hullámos mintákat). A hûtõben dermesztjük kb. 15 percig, majd szeletelve tálaljuk.
Tipp: A kekszet és a diót úgy szoktam darabosra törni, hogy beleteszem egy zacskóba, bekötöm a végét és egy húsklopfolóval ütögetem. :)
Jó étvágyat!
Forrás: