Nagyszombati sonka fõzés
sponsored links
Szombaton az esti miséig soha nem kezdjük meg a sonkát. De elõtte szépen elõkészítjük a finom falatokat. Mivel nem egy család ünnepi ételei fõnek ilyenkor, így Apa mindig jobbnak látja elõvenni az üstöt a nagy fazekak helyett. Türelemjáték és egyben nagy odafigyelést igényel. A végeredmény viszont mindent megér!
Hagyományos menü így áll össze nagyszombaton este:
Ízletes sonka
Sonkalében fõtt tojás
Darabka fõtt kolbász
Foszlós kalács
Könnyfakasztó torma
Tudjátok miért eszünk a fenti ételek húsvétkor?
Erdélyben elképzelhetetlen bárányhús nélkül a Húsvét, de hazánkban leginkább sonkát fogyasztanak helyette. A két hús Jézust szimbolizálja.
A tojás az életet/feltámadást szimbolizálja.
A kalács Jézus fejére került töviskoszorú jelképe és a torma a keserûségre utal.
Az étkezést egy pohár borral fejezik be általában az emberek, mely Krisztus vérét testesíti meg.
Majd másnap lassú tûz mellett újabb tiszta, bõ vízben puhára fõzzük. Elvileg annyiszor 1 óra a fõzés, ahány kilós a sonka.
A fõzés vége felé hozzáadhatunk egy-két szál füstöl kolbászt is. Van aki külön, van olyan aki pedig egyben fõzi a sonkával. Ízlés kérdése. Nagyon finom! Ezeknek nagyon rövid fõzési idõ kell. Maximum 15-20 perc. A sonkával együtt kiszedjük.
Végül a tartalmas és ízletes léhez adjuk a tojásokat és 10 perc alatt kifõzzük.
Ennyire egyszerûen elkészül az ünnepi fogás. Kalácsot általában saját recept alapján magam sütöm. A múlt évben a bejglihez hasonlóan én készítettem a péksüteményt az egész családnak. Tormából a házi készítésût részesítem elõnyben. A veresi piacon egy bácsikánál igazán finom házi tormát lehet venni. :-)
Jó étvágyat kívánok az ünnepi menühöz!
Gasztroblog Boldog Kuktától
Csipetnyi vidéki virtus, derûvel fûszerezve!