Nagyszombati sonka fõzés

2014-04-19

sponsored links



A családunkban igazi hagyománya van a nagyszombati sonkafõzésnek. A szüleim mindig elõrelátóak és már hónapokkal korábban a házi sonkát maguk pácolják le az egész családnak. Egy-egy disznóvágás végén Apa nagy ládákban sózza le a gondosan kiválasztott friss húsokat. Rettentõen örülök ilyenkor, mert tudom, hogy honnan származik a kis szépség az ünnepi asztalon. 

Szombaton az esti miséig soha nem kezdjük meg a sonkát. De elõtte szépen elõkészítjük a finom  falatokat. Mivel nem egy család ünnepi ételei fõnek ilyenkor, így Apa mindig jobbnak látja elõvenni az üstöt a nagy fazekak helyett. Türelemjáték és egyben nagy odafigyelést igényel. A végeredmény viszont mindent megér! 

Hagyományos menü így áll össze nagyszombaton este: 
Ízletes sonka
Sonkalében fõtt tojás
Darabka fõtt kolbász
Foszlós kalács 
Könnyfakasztó torma 

Tudjátok miért eszünk a fenti ételek húsvétkor? 

Erdélyben elképzelhetetlen bárányhús nélkül a Húsvét, de hazánkban leginkább sonkát fogyasztanak helyette. A két hús Jézust szimbolizálja. 
A tojás az életet/feltámadást szimbolizálja. 
A kalács Jézus fejére került töviskoszorú jelképe és a torma a keserûségre utal.
Az étkezést egy pohár borral fejezik be általában az emberek, mely Krisztus  vérét testesíti meg. 


Az ételek megfõzésének is megvan a maga sorrendje. Ha sózott sonkát veszünk, akkor fõzés elõtt legalább egy éjszakát áztassuk be tiszta vízbe. 
Majd másnap lassú tûz mellett újabb tiszta, bõ vízben puhára fõzzük.  Elvileg annyiszor 1 óra a fõzés, ahány kilós a sonka.
A fõzés vége felé hozzáadhatunk egy-két szál füstöl kolbászt is. Van aki külön, van olyan aki pedig egyben fõzi a sonkával. Ízlés kérdése. Nagyon finom! Ezeknek nagyon rövid fõzési idõ kell. Maximum 15-20 perc. A sonkával együtt kiszedjük.
Végül a tartalmas és ízletes léhez adjuk a tojásokat és 10 perc alatt kifõzzük. 
Ennyire egyszerûen elkészül az ünnepi fogás. Kalácsot általában saját recept alapján magam sütöm. A múlt évben a bejglihez hasonlóan én készítettem a péksüteményt az egész családnak. Tormából a házi készítésût részesítem elõnyben. A veresi piacon egy bácsikánál igazán finom házi tormát lehet venni. :-) 

Jó étvágyat kívánok az ünnepi menühöz!  

Gasztroblog Boldog Kuktától Csipetnyi vidéki virtus, derûvel fûszerezve!

Folytats a blogon ... boldogkukta.blogspot.com/2014/04/nagy...

sponsored links

Keres?s